Toplumsal gruplara örnek olarak aile, bir sınıftaki öğrenciler, arkadaşlar, bir iş yerinde birlikte çalışan insanlar verilebilir.
Aynı coğrafya üzerinde yaşayan, ortak tarihi ve uygarlığı olan, yaşamların devam ettirebilmek için işbirliği yapan bireylerin oluşturduğu yapıya verilen addır. Ekonomi, siyaset, din, eğitim ve aile gibi sosyal kurumlar toplumu oluşturur.
Toplumsal yapıyı oluşturan bileşenler, kültür, toplumsal sınıflar, statü, statüyle bağlaşık roller ve organik bütünlüğünün devam etmesi için gerekli olan kurumlardır (sağlık, eğitim, güvenlik vb.).
Toplumun Özellikleri Nelerdir? 1- Toplum, aynı coğrafyayı paylaşan insanlardan oluşur. 2- Her toplumun kendine özgü ahlak değerleri, gelenekleri ve kültürel alışkanlıkları vardır. 3- Toplumların hem kültürel hem de ekonomik alanda ilerleme kaydedebilmeleri için etkileşim içerisinde olmaları gerekir.
Sosyolojide toplum, onu oluşturan canlıların basit bir toplamından ziyade, farklı biçimler ve özellikler gösterip özgün olan ve nesnel yasalar gereğince insanların maddi üretim içindeki gündelik hayat faaliyetleriyle ve sınıfsal savaşımıyla değiştirilen ve gelişen ilişkilerden oluşan sisteme denir.
İlgili 36 soru bulundu
Toplumlar avcı-toplayıcı, tarımcı ve endüstriyel tipte olmak üzere üç tipte ele alınmıştır. Sınıflamada tarihsel süreç içinde toplumların geçirdiği değişimler önemsenmiştir. Bu çerçevede tarihsel süreç içinde ideal tip olarak kavramlaştırılan toplum tiplerinde, insan çevre ilişkileri farklı özellikler göstermektedir.
Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri gösteren kurallara “sosyal düzen kuralları” denilmektedir. bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Toplumun temeli, hayat ağacının çekirdeği olan aileyi; aileyi, özveri ve fedakârlıkla kaynaştırıp ayakta tutan anneyi korumak, medeniyet ve insanlık değerlerimizi korumak demektir. İnsanlığı doğuran, medeniyetleri yoğuran annelerdir.
Sosyal hizmet alanlarına örnek olarak şunları sıralayabiliriz: aile, çocuk, gençlik, kadın, yaşlılık, engellilik, suçluluk, yoksulluk, işsizlik, sağlık (psiko-sosyal ve kültürel boyutlarıyla), psiko-onkoloji, madde bağımlılığı, alkolizm, AIDS, göç, sığınmacı ve mülteci sorunları, tıbbi sosyal hizmet, psikiyatrik sosyal ...
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Sosyal hayatın belirli amaçlara dönük ola- rak ortaya çıkan, gelişen, örgütlü, toplumsal et- kileşim, biçim ve oluşumlarına toplumsal kurum denir(Doğan,2008:175). Aile, ekonomi, din, ahlak, siyaset ve eğitim temel toplumsal kurumlardır.
Toplumsal olay, otoriteye, mülkiyete ya da insanlara karşı şiddetli bir toplumsal rahatsızlıktan kaynaklanan bir grup tarafından karakterize edilen sivil itaatsizlik biçimidir. Olaylar genellikle ayaklanma, vandalizm ve kamusal veya özel mülkiyet tahribatını içerir.
Toplumsal değerler olarak zikredilebilecek olan, sevgi-saygı, hoşgörü, özgürlük, adalet-eşitlik, kardeşlik, yardımlaşma, doğruluk, çalışkanlık, misafirperverlik, şefkat ve merhamet sahibi olmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak yeni nesillere ulaştırılması gereken önemli değerlerdendir.
1.3.
Sosyologlar toplumsal sınıfı, bir toplumda hemen hemen aynı zenginlik, statü ve gücü paylaşan bir grup veya kategori olarak tanımlarlar. Bu sınıflar, yukarıdan aşağıya doğru belirli bir sıra ile sıralanmış ve toplumsal tabakalaşma sistemini oluşturmuşlardır.
Toplumsal Yaşam Nedir? Toplumsal yaşam, bireylerin toplumsal sistem içinde, onun kurallarına uyarak sürdüğü yaşamdır. Toplumsal yaşam özünde karşılıklı ilişkileri ihtiva ettiği için bireysel yaşamdan farklı daha geniş kapsamlıdır. Toplumsal yaşamda toplumda süregelen normlar oldukça belirgin şekilde sınırları belirler.
Aile toplumun temel taşıdır. Toplumun aile yapısı ne kadar sağlam olursa, o toplum da o kadar güçlü olur. Uyumlu bir ortamda büyüyen ve gelişen çocuk, sağlıklı ve güçlü bir insan olarak topluma katılır. Bu da toplumun sağlam ve güçlü olmasına katkı sağlar.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
a.Genel Kültür; Her toplumun(ülkenin) yalnızca kendine özgü kültür özellikleri, ✓ Gelenekler,Görenekler, ✓ İnanç vb.
Toplumsal yaşamda bireyin diğer bireylerle ve toplumla ilişkilerindeki güç dengelerinin sağlanmasında anahtar rol oynayan kurallar, toplumsal ilişkilerde belirsizliğin azaltılması, bireyler arası ilişkilerde yol gösterici olması ve özgürlüklerin çerçevesini çizmesi bakımından kılavuz görevi görmektedir.
Toplumsal dav- ranış, bir insanın davranışının başka bir insan ya da başka insan- ların davranış ve davranışlarını içermesiyle, çağırmasıyle ya da on- lara eklenmesiyle meydana gelir.
Yaş, eğitim, meslek gibi ölçütlere göre kategoriler oluşturulur. Örneğin: Yaşlılar, erkekler, aynı meslek mensupları (öğretmenler, polisler), okul öncesi çocuklar vb. birer kategoridir.
Toplum kavramı, üyeleri arasında sürekli bir ilişki ve etkileşim bulunan bir örgütlenme biçimini ifade eder. Bu örgütlenmenin içinde bulunan insanlar arasında, belirli düzeyde dayanışma ya da işbölümü bulunur. Toplumun üyeleri, aynı zamanda, bazı ortak kültürel değerleri paylaşan bireyler durumundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri