Klimada soğuk mod hangisidir? Klima modellerine ve kumanda çeşitlerine göre değişmekle birlikte Cool ya da kar tanesi sembolü ile ifade edilen mod, soğutma modudur. Klima sıcaklık işaretleri ise Heat ya da güneş sembolü ile anlatılır.
Her bastığınızda ekranda soğuk, sıcak, kuru ve fan moduna geçildiğini takip edebilirsiniz. Klimadaki sıcaklık işareti güneş sembolü kışın; klimada soğutma işareti olan kar tanesi sembolü ise yazın tercih edilen klima modudur.
Klima Kar Tanesi İşareti: Klimanın soğutma modunda çalıştığını gösterir. Yazın tercih edilen klima modudur ve en bilinen klima soğutma işaretidir. Klima Damla İşareti: Klima nem alma işaretidir. Özellikle yağışlı günlerde elverişli olan bu mod, havayı kurutarak oda atmosferini serin ve kuru tutar.
COOL (Soğutma) Modu:
Ortam sıcaklığını istediğiniz dereceye düşürmek için, güç düğmesine basarak açtığınız klimanızda, mode tuşuna basarak Cool (soğutma) modunu seçiniz. Daha sonra, kumanda üzerindeki yukarı, aşağı veya “+”, “-“ gibi ikonlarla hedeflediğiniz sıcaklığı seçin.
Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın. Ardından “COOL” modunu seçebilirsiniz.
Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima (buzdolabında olduğu gibi) soğutucu akışkan gazının buharlaşma ve yoğunlaşma özelliğinden faydalanarak odada bulunan ısıyı dışarı atar. Split klimalarda, iç ünite içinden geçen gaz, ortamdaki ısıyı emerek buharlaşır ve böylece ortam soğur.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
En yaygın neden, yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gereken soğutucu eksikliğidir. Diğer olası nedenler arasında arızalı bir soğutma fanı, tıkalı bir kabin hava filtresi ile ilgili bir sorun yer alır. Klima konusunda eğitimli bir kişi, genellikle her iki göstergeyi de okuyarak bir sorunu teşhis edebilir.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Klimanın "cool modu" nun anlamı soğutmadır. Klimanın cool modu yaz dönemlerinde kullanılır. Klima, cool modda ortamı soğutur, yani yaz aylarında ve sıcak günlerde klima cool mode durumunda çalıştırılır. Rutin bakımı yapıldığında klimanın verimliliğinin artacağı da unutulmamalıdır.
Klimanın filtresinin temiz olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kirlenen ve tozlanan filtre tıkanarak soğuk sıcak hava üflenmesini engelleyebilir. Filtreyi çıkararak yıkayıp kuruttuktan sonra tekrar takmalısınız. Klimanın fan ayarının doğru yapılmış olması önemli bir etken.
Klimanın bulunduğu ortamdaki sıcak havayı içeri çekiyor ve akışı düzenleyen bir genleşme valfinden geçiriyor. Genleşme sonrasında hava klima evaporatörüne sıvı buhar karışımı olarak giriyor. Evaporatörde bulunan soğutucu akışkan ısıyı alarak arkasında bulunan fan ile ortama geri veriyor.
Klima Ne Kadar Sürede Soğutur? Klima çalıştıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde ortam soğumaktadır.
Klima içerisinde ısının, fan vasıtasıyla sıkıştırılması ve genleşme valfi ile basıncın ısıyı değiştirmesi anlayışı tüm klimalarda ortak çalışma prensibi sayılır. Bu aşamada akışkan soğutucular devreye girerek hâl değişimine uğrayan havanın soğumasını sağlar. Bu sayede ortam ısının düşürülmesi mümkün olur.
Ekranda güneş sembolü belirdiğinde klima ısıtma konumuna alınmış olur. Aşağı/yukarı şeklindeki sıcaklık ayar tuşlarına basarak sıcaklığı arttırabilirsiniz. Son olarak, klimanın iç ünitesinden "bip" şeklinde bir sinyal sesi geldiğinde klimanın ön panelinde en sağda yer alan ikinci lamba yanar.
Klimanızın kumandasının sağ üst köşede bulunan açma kapama düğmesine basın ve kumandanın kapağını açın. Sol tarafta yer alan, üzerinde kar tanesi, siyah üçgen ve güneş şekli olan düğmeye kumanda ekranında "Güneş" görselini görene kadar birkaç kez basın. Aşağı/yukarı ok tuşları ile klima sıcaklık derecesini ayarlayın.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Klima Kar Tanesi İşareti: Klimanızın soğutma modunda çalıştığını gösterir. Yazın tercih edilen klima modudur ve en bilinen klima soğutma işaretidir. Klima Damla İşareti: Klima nem alma işaretidir. Özellikle yağışlı günlerde elverişli olan bu mod, havayı kurutarak oda atmosferini serin ve kuru tutar.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri