Klima soğuk ayarı konfor sıcaklığının 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartabiliriz. Doğru kullandığımız zaman klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klima sıcak ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klima soğuk ayarı en makul olarak 25 derece olması gerekiyor. O bile rahatsız ediyorsa 26-27 dereceye çıkartmanız en iyisi olur.. Doğru kullanıldığında klima mükemmel bir soğutma aracı oluyor. Klimanızın kışın sıcaklık ayarı ise yine aynı şekilde 23 – 24 derecelerde ideal olarak gösteriliyor.
18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
COOL: Klimanın soğutma modudur.
İlgili 32 soru bulundu
Klima soğuk ayarı yapılırken mekanda istenen sıcaklığın göz önünde bulundurulması gerekir. Mekanın özelliklerine göre klima 18 derecede de soğutabilir, 22 derecede de.
Yaz Klima Ayarları
Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın. Ardından “COOL” modunu seçebilirsiniz.
Yani saatte 1,35 kuruş elektrik yakarlar. Günde 4 saat çalışan bir klimanın 5,40 kuruş maliyeti olur. Günde ortalama olarak 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 10,80 kuruş olurken yıllık maliyeti ise kullanıma göre 311 lira ila 415 lira arasında olacaktır.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Yazın uyurken klimanızın ayarını dışarıdaki hava koşullarına göre ayarlamanız önem arz eder. Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Klima, örneğin kurutma, yiyecek içecek soğutma ya da ısıtma gibi amaç dışı kullanılmamalıdır. Klima kullanımında iç sıcaklıkla dış sıcaklık arasındaki farkın 10 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Örneğin dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima 29-30 derecede çalıştırılmalı.
Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.
Klima Ne Kadar Sürede Soğutur? Klima çalıştıktan sonra yaklaşık 10 – 15 dakika içerisinde ortam soğumaktadır.
Klimanın bulunduğu ortamdaki sıcak havayı içeri çekiyor ve akışı düzenleyen bir genleşme valfinden geçiriyor. Genleşme sonrasında hava klima evaporatörüne sıvı buhar karışımı olarak giriyor. Evaporatörde bulunan soğutucu akışkan ısıyı alarak arkasında bulunan fan ile ortama geri veriyor.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti almalısınız. Filtrelerinizi kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizleyin. Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın. Yetkili servisinize danışmadan bakım yapmayın.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Bunun yanı sıra klimaların gün içerisinde sık sık kapatılıp açılması da yine çok fazla enerji harcanmasına neden olan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor.
Klima uyku modunda elektrik harcar mı sorusunun cevabı şüphesiz ki evettir, ancak bir turbo modu ya da standart mod ile karşılaştırıldığında klima uyku modu çok daha az elektrik harcar, bu da elbette elektrik faturalarınıza olumlu yansır.
Damla işareti, nem alma modunun sembolüdür.
Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığını 28 – 27 derece olarak ayarlamalısınız.
Basitçe söylemek gerekirse, klimanız fan modundayken, ünitenin fanı havayı odanın içinde dolaştırır. Bu modda, kompresör kapalıyken fan sürekli çalıştığı için işi kompresör yerine fan yapar. Bu, odanın sıcaklık ve nem seviyelerinin değişmediği anlamına gelir, çünkü fan zaten odada bulunan havayı yeniden sirküle eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri