Pontiak ateşi olarak bilinen hafif bir lejyoner hastalığı şekli, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi daha hafif belirtilerle seyreder. Pontiak ateşi akciğerleri etkilemez ve belirtileri genellikle 2 ila 5 gün içinde geçer.
Klima çarpmasının ortalama 3 gün etkisi görülür. Fakat vücut direnciniz çok düşükse bu süre biraz uzayabilir. Sağlıklı beslenerek, C vitamini açısından zengin besinleri tercih ederek ve evde doğal yöntemleri deneyerek klima çarpmasından kısa süre içinde kurtulabilirsiniz.
Klima hastalığı (Lejyoner hastalığı) nasıl tedavi edilir? Doğru teşhis önemli olduğu gibi doğru antibiyotik kullanımı da klima hastalığının hızla tedavi edilebilmesi için önemlidir. Genellikle hastalık için 2-3 hafta süre ile antibiyotik kullanımıyla hastalıkta tamamen iyileşme sağlanabilmektedir.
Bunun için sıcak bir içecek tüketmek, sıcak bir duş almak veya sıcak su torbası kullanmak gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, yeterli dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de klima çarpmasının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Lejyoner Hastalığının aşısı yoktur. Makrolid, kinolon ve tetrasiklin gibi hüccre içine giren antibiyotikler etkilidir. Erken antibiyotik tedavisi alanlarda genellikle 3-5 günde semptomlarda iyileşme gözlenebilmekle beraber antibiyotik tedavisi 10-14 gün devam ettirilmelidir.
İlgili 28 soru bulundu
Tedavide 15-21 gün antibiyotikler kullanılır. Hastalığın şiddetine göre hastanede yatış planlanabilir. Damar yoluyla antibiyotik, sıvı destek ve gerekirse oksijen desteği sağlanır. Klinik daha hafifse tedavi evde planlanabilir.
En sık görülen sinüzit olguları oluyor. Ardından faranjit ve laranjit dediğimiz gırtlak iltihabı, şakaktan başlayan baş ağrıları, ense ağrıları ve daha ileri aşamada da akciğer enfeksiyonları görülebiliyor. Çok sık olmasa da bazı hastalarda yüz felcine neden olabiliyor.
Aşırı sıcaklık, yetersiz nem ve hava dolaşımındaki değişiklikler, kaslarda gerilme ve ağrıya neden olabilir. Klima soğuğundan etkilenen vücutta elektrolit dengesi bozulabilir. Kas ağrısı genellikle boyun, kol, sırt ve bacak bölgelerinde yoğunlaşabilir.
Özellikle klimaların hayatımıza girmesiyle ani ısı değişimlerinin vücut direncini kırmasına bağlı ateşli boğaz enfeksiyonları (beta enfeksiyonu) görülmeye başlandı.
Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden ...
Eğer kas ağrısından muzdaripseniz bu durumda ılık bir duş, ağrılarınızı hafifletmek için en büyük yardımcılarınızdan! Ayrıca hafif bir masaj yaptırmak da ağrıların dinmesi konusunda yardımcı olabilir.
Klima çarpmasının belirtileri üst solunum yollarını tutan enfeksiyon hastalıkları belirtileri ile benzerlik gösterir. Bu nedenle boğaz ağrısı, öksürük, yüksek ateş, burun tıkanıklığı gibi belirtiler ortaya çıktığında vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Tipik belirtileri, ilerleyici özellik gösteren nefes darlığı, yorgunluk ve kilo kaybıdır. Bazı hastalarda öksürük olabilir, ama ateş, baş ve kas ağrıları gibi belirtilere rastlanmaz.
Nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları gibi belirti veren klima hastalığı, çok kısa bir süre içerisinde alt solunum yollarını da tutarak, akciğerde iltihaplanmaya neden olabilir. Hem hava hem de şebeke suyu yoluyla bulaşabilen klima hastalığı, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkilemektedir.
'Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden olabilir.
Oksijen maskesi yardımı ile rahat nefes alır, zehirlenmede etkili olan karbon monoksitin kandan ayrışmasını sağlayabilirsiniz. Daha ciddi vakalarda yüksek hava basıncına sahip oksijen odaları zehirlenmeye iyi gelecek tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Klimalar üflediği soğuk hava ile beraber ortama toz da yayar. Bu durum özellikle, alerjisi olan kişilerin şikayetlerini artırır ve krizlerini tetikler. Şiddetli kuru öksürükler yaşamanızı isteyeceğimiz bir durum değildir.
Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili kronik sinüzit ve bronşiti olanlar klima kullanımında tehlike altındadır. Klimaların direkt olarak kişinin üzerine soğuk hava üflemesi, yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek, ödem ve yüz felci oluşturabilir.
Klimanın doğru kullanılmadığı takdirde burun akıntısı ve öksürük gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu belirten Op.
Klima Hastalığının Risk Faktörleri
Klima hastalığı, tedavi edilmediğinde ölümcül olabilen bir akciğer enfeksiyonudur ve her yaştan insan bu enfeksiyona yakalanabilir ancak belirtmek gerekir ki bakteriye maruz kalan herkes hasta olmaz.
Araba içinde kullanılan klima da, solunum yolu hastalıklarından bronşit, sinüzit ve zatürreyi tetikleyebilir.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Klima hastalığı olarak da adlandırılan lejyoner hastalığı; ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve kış gribinden farklı bir tedavi gerektiriyor.
Özellikle nemli ortamlarda yaşamayı seven bir bakterinin klima içinde oturması ile beraber direkt olarak klimalar bu bakterileri evin veya iş yerinin içinde yayıyor olabilir. Bu bakteri sinüzitten tutun da basit grip benzeri durumlara ve zatürreye kadar birçok farklı hastalıklara neden olabilir.
Klima çarpması olarak tanımlanan bu durumda aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir: Özellikle sırt, boyun ve kol gibi vücut bölgelerinde kas ağrıları Göğüs ve boğaz ağrısı Burunda tıkanıklığa bağlı olarak nefes almada sorunlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri