HEM ANNE HEM BABA KAHVERENGİ GÖZLÜYSE Bebeğin mavi gözlü olabilmesi için, her iki ebeveynin de bir kahverengi bir de mavi allel taşıması gereklidir. Bebek annesinden ve babasından bu mavi alleli kalıtırsa, mavi gözlü olur. Böyle bir durumda her bebek için mavi gözlü olma olasılığı yüzde 25'tir.
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
YANLIŞ: Kahverengi gözlü iki ebeveynin mavi gözlü bir çocuğu olamaz. DOĞRU: Doğacak bir çocuğun göz rengini ebeveynlerinin göz renklerinden tahmin etmeye çalışmak doğru bir yaklaşım olamayabilir. Mevcut kalıtım çalışmaları, göz renginden 16 kadar farklı genin sorumlu olduğunu göstermiştir. Dr.
İlgili 43 soru bulundu
Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha azdır.
Çekinik bir gen değildir
Mavi göz geni de yeşil gibi başka renkler yaratabilen genler gibi etkili genlerdir. Hatta uzun yıllar kahverengi gözlü insanların mavi gözlü çocuklarının olmayacağı düşünülmüştür. Ancak bilim bize şu an öyle demiyor. İki kahverengi gözlü ebeveynden mavi gözlü bir bebek dünyaya gelebilir.
Bebeklerde göz rengi oluşumu anne karnında 4. haftada gelişme göstermeye başlıyor. Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir.
Bebeğiniz doğduktan bir ay sonra bu değişimler belirgin bir şekilde artar. Genellikle bebeklerin göz rengi yaklaşık 6. aydan itibaren belirginleşmeye başlar. Ancak her bebeğin gelişim dönemi farklıdır. Eğer bebeğinizin göz rengi 6 ayda değişmeye başlamadıysa bu süreç 12 aya kadar da uzayabilir.
Daha koyu renkler baskın olma eğilimindedir; bu yüzden kahverengi yeşil renge, yeşil de mavi renge göre daha baskın olma eğilimindedir. Bununla birlikte, kahverengi gözlü bir ebeveyn ile mavi gözlü bir ebeveyn senaryosu otomatik olarak kahverengi gözlü bir çocuk üretmez.
Göz renginin değişme olasılığı kişilerin oldukça merak ettiği bir konudur. Göz renginin değişmesi imkansız bir durum değildir. Göz renklerinin değişmesi tamamen yaşla ilgili bir konudur. Yaş ilerledikçe renk tonlarında değişim gözlenebiliyor.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir. Saç rengi de genellikle bebekler büyüdükçe koyulaşır.
Dünyadaki en yaygın göz rengi kahverengidir ve yüksek melanin seviyesi sayesinde kahverengi gözler göz hastalıklarına karşı daha dayanaklıdır. Açık kahverengi gözler en çok Amerika, Batı Asya ve Avrupa'da, koyu kahverengi gözler ise en sık Afrika, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya'da bulunur.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Yalnız Çinlilerin değil, Orta ve Güneydoğu Asya'da yaşayanların, Japonların hatta Eskimoların da gözleri çekiktir. Aslında göz yapısı bütün dünyada aynıdır. Farkı yaratan göz kapaklarıdır. Çekik gözlü diye nitelendirilen ırklarda gözün üzerindeki göz kapağının ikinci kıvrımı, gözün üstüne daha çok inmiştir.
Dünya çapında en fazla görülen göz rengi yüzde 55 ile kahverengi olurken, en nadir rastlanan göz rengi yüzde 1 ile gri gözler oldu.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Bebeklerin göz rengi bir yaşına gelene kadar değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz doğduğunda mavi gözükse bu renk belli bir süre sonra kahverengi, yeşil ve elaya dönebilir. Ancak bebeğiniz doğduğun da gözleri siyah ise, bu göz renginin değişme ihtimali pek yoktur ve bebeğin gözü genellikle koyu olur.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir. Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.
Anne ve babanın gözlerinin kahverengi olması durumunda bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi,%6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir. Mavi ve yeşil göz renkli ebeveynlerde bebeklerin göz rengi % 50 ihtimalle mavi, %50 ihtimalle ise yeşil olur. Kahverengi olma ihtimali yoktur.
Bebeğinizin Görme Duyusu: Renk Algısı
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Fahriye Evcen ise koyu olan göz rengini iki ton açtırmış. Hatta doktora bu operasyon için giden arkadaşıma örnek olarak kendisini vermişler.
AYI ÜZÜMÜ ÇAYI
Yapılan bazı araştırmalara göre ayıüzümü çayının gözbebeğinin boyutunda değişiklikler meydana getirmesiyle gözlerdeki rengin değişmesine neden olur. Renk değiştirmesinin yanı sıra arıtkan olduğu için enfeksiyon kapılan durumlarda ve deri hastalıklarının tedavi aşamasında da oldukça etkili bir bitkidir.
Tedavi amaçlı olarak yapılan müdahalelere ise dinimizde izin verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle; yalnızca güzel görünme maksadıyla ve kozmetik kaygılarla melanin azaltıcı müdahalelerde bulunmak ve cilt veya göz rengini değiştirmek dinen uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri