Bu terapi, hava basıncının normalden iki ya da üç kat daha yüksek olduğu bir odada saf oksijen solumayı kapsar. Bu işlem de karbonmonoksitin kandaki oksijenle yer değiştirme olayını hızlandırır. Şiddetli karbonmonoksit zehirlenme vakalarında hiperbarik oksijen tedavisi kullanılabilir.
Bunun için sıcak bir içecek tüketmek, sıcak bir duş almak veya sıcak su torbası kullanmak gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, yeterli dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de klima çarpmasının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klima çarpmasının ortalama 3 gün etkisi görülür.
Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor. Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor.
Karbonmonoksit zehirlenmesi tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinden biri de hiperbarik oksijen (HBOT) tedavisidir. Hiperbarik oksijen ( HBOT ) tedavisinde hasta bir basınç odasına alınarak, ucu tüpe bağlı olan bir oksijen maskesi takılır. 2 ya da 3 atmosfer basıncında oksijen verilir.
İlgili 19 soru bulundu
Klima çarpması nedir sorusuna cevabını alan kişiler klima çarpmasına hangi ilaçlar iyi gelir şeklindeki sorularına cevap aramaktadırlar. İlaç kullanımı pek önerilmemektedir ancak kullanmak isteyenlerin ise parasetamol ya da ibuprofen kullanabilecekleri söylenmektedir.
Zamanında teşhis edilen hastalığın son derece başarılı bir tedavisi bulunur. En sık tercih edilen yöntem damar içi antibiyotik tedavisi ve hastanın semptomlarının şiddetine göre oksijen desteğidir. Birkaç gün hastanede yatış sonrası hasta evinde ağız yoluyla antibiyotik tedavisine devam eder.
'Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden olabilir.
Ilık duş almak yüksek ateş gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Klima çarpması durumunda sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi önemlidir.
Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden ...
Klima zararlarından korunma yolları
Yaz aylarını kapalı ortamlarda çekilir hale getiren ve yaşam konforumuzu artıran klimalar bazen hastalıklara da neden olabiliyor. Bu rahatsızlıklar arasında ateşli boğaz enfeksiyonları, lejyoner hastalığı gibi hastalıklar bulunuyor.
Aşırı sıcaktan bir anda klimalı ortama girilmesinin de kalp krizi riskini artırdığına işaret eden Prof. Dr. Kaftan, "Kalp hastaları, klima kullandıkları ortamdaki sıcaklığı, oda sıcaklığının altına indirmemeli.
Sürekli soğuk ve kuru hava nedeniyle; baş ve boyun ağrıları, burun tıkanıklığı ve akıntısı, ses kısıklığı, boğaz ağrısı gibi sorunlar baş gösterebilmektedir. Bu nedenle klima ısısının, dış ısıdan 10 derece az olmasına özen gösterin. Çünkü ani ısı değişimleri, his kaybına ya da felce sebep olabiliyor.
Eğer sürekli kuru bir havaya maruz kalırsanız, burun nemlendirme özelliğinin kaybedecektir. Nemlendirmek için burun içerindeki konka isimli etler şişecektir. Bu durum da burun tıkanıklığı şikayetini artırabilir.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
Pontiak ateşi olarak bilinen hafif bir lejyoner hastalığı şekli, ateş, titreme, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi daha hafif belirtilerle seyreder. Pontiak ateşi akciğerleri etkilemez ve belirtileri genellikle 2 ila 5 gün içinde geçer.
Mide Bulantısı ve Kusma
Klima çarpmasıyla birlikte vücut ısısı yükselir ve terleme mekanizması bozulabilir. Bu durumda, vücut sıcaklığının düzenlenmesi zorlaşır, vücut su kaybeder ve bazı kişilerde mide bulantısı ve kusma görülebilir.
Klima yoğuşma suyu, klimadan çıkan su saf sudur. İçilmesi uygun değildir. Ütü vb. saf su kullanımına uygun alanlarda kullanılabilir.
Klimalar; gribal enfeksiyonlar, bazı viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci ve klimalardaki bakterilerin yol açtığı zatürreye neden olur.
Legionella pneumophila bakterisini taşıyan su damlacıklarının solunması klima hastalığının bulaşmasına neden olur. İnsandan insana bulaş söz konusu değildir. Hastalığın oluşmasında özellikle kişinin sağlık durumu, kronik hastalığının olup olmaması, yaşı ve bağışıklık sisteminin yeterli olup olmaması etkilidir.
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
Yoğurt, sarımsak ve limon gibi antibakteriyel özelliğe sahip besinler gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ile savaşmaktadır. Hastalığın neden olduğu bulantıyı bastırmak için sindirim probleminde kullanılan zencefil veya nane-limon gibi mideyi rahatlatıcı bitki çayları tüketilebilir.
Özellikle öğle ve akşam yemeğinden sonra bir bardak zencefil çayı içmek bu şikayetlerinizin hafiflemesini sağlayacaktır. Tüm bunların dışında bol bol sıvı almayı unutmalısınız. İshal ve kusmanın ardından vücudun kaybettiği suyu geri koymak için bol bol su içmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri