Klima fan ayarı yüksek ise ve iç ünitedeki nem miktarı fazlaysa buzlanma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için fan ayar hızını düşük tutmaya dikkat edin. Klimanızın kumanda modeli kapaklı ise; kumandanın sağ üst köşesindeki açma/kapama düğmesine basın.
Evaporatör yüzey sıcaklığı en düşük seviyededir. Oda neminin belli bir seviyenin üzerine çıkması durumunda hava içindeki nem yoğuşmaya başlar. 0 ℃ nin altında bir depo sıcaklığı yaşandığında donma gözlemlenir. Bu duruma karlanma denilmektedir.
Klima neden buzlanma yapar; klimalar soğuk olan rezistansı yeterli sıcaklıkta tutmak için gerekli hava akımına ihtiyaç duyar. Havaların nemli ve soğuk olduğu zamanlarda klimalarda buzlanma meydana gelir. Buzlanma meydana geldiğinde klima durarak kendini eritir.
Bu durum özelikle hava sıcaklıklarının çok düştüğü zamanlarda daha sık oluşur ancak arıza olduğunu göstermez. Normal bir durumdur. Ürününüz dinlenmeye geçerek kar veya buzu eritir.
klimanın gazının eksik olduğuna işarettir.
İlgili 31 soru bulundu
Ekranda 3 tane dik çubuk gözükecek şekilde fan hızını düşürün ve sıcaklık derecesini aşağı/yukarı ok işaretlerine basarak bir miktar arttırın. Defrost (buz eritme) işlemi sonucunda buzlanma kendiliğinden kaybolacaktır. Klima kumandanız aşağıdaki gibiyse açma/kapama düğmesine basarak klimayı açık konuma getirin.
Klima Soğuk Hava Üflemez
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
Klima gazı biterse araç kabininin içi soğumaz. Klima içerideki sıcak havayı çekemez. Böylece düzgün çalışmayan klimalar özellikle yaz aylarında araç kabini içerisinde zaman geçirmeyi zorlaştırır. Klima gazı yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kabin içerisinde geçen sürenin konforlu olmasını sağlar.
* Dış ünitenin altına çok mecburiyet olmadıkça dranaj tapası hortumu taktırmayın.Su serbest aksın. Mecburen takılıyorsa da suyun rahat aktığından,hortum ve tapanın temiz olduğundan emin olun. *Klimanızı defros yaptığı zaman kesinlikle kapatmayın.Bekleyin 10 dakika içinde tekrar ısıtmaya geçecektir.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
Soğutucu akışkanın çok az genleşmesi, evaporatör alanının tamamını kullanamayacak ve evaporatörde yalnızca düşük sıcaklık oluşturacaktır.Bazı bölgelerde, soğutucu akışkan miktarının az olması ve hızlı genleşme nedeniyle yerel sıcaklık çok düşük olur ve evaporatörde donma olayı ortaya çıkar.
Kesin olmamakla birlikte klima gaz dolum fiyatları en çok kullanılan klimalar için R22 soğutucu gazda 300 TL den başlayarak 1500 TL kadar bir fiyat aralığı olabilmektedir. R410 gaz kullanan cihazlar için bu ücret 300 TL den başlayarak 1500 TL fiyat aralığında.
Klimaları buz tutmasının birçok farklı nedeni olabilir. Ancak en önemli nedeni klimaların gazının eksilmesidir. Bu klima boruları içerisinden gaz basınç yardımı ile geçer ve klimanın daha düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar.
AFAD Afet Terimleri Sözlüğü'ne göre “Buzlanma" (İng. icing), hava sıcaklığının sıfır veya sıfır derecenin altına düşmesiyle, sıvı yüzeylerin donarak buz hâline gelmesidir. Sıcaklığın 0 derece ila eksi 10 derece arasında olduğu yerlerde şeffaf buzlanma oluşur ve yol satıhları gözle görülemeyen buzla örtülür.
Klima çalışır bur durumdayken dış ünitede ince boru bölgesinin alt kısmına bakılır. Burada buzlanma varsa ya da karlanma durumu oluşmuş ise bu durum klima gazının eksildiği ya da tamamen bittiği anlamına gelir. Bu durum klima borularında meydana gelen bir tıkanıklık nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
Soğuk depodaki bağıl nem yüksektir ve evaporatörün ciddi şekilde buzlanmasına neden olur. Buzlanmanın nedenleri: Soğuk hava deposu kapısının mal yüklenirken sık sık açılıp kapanması ve kapının her seferinde uzun süre açılması, büyük miktarda dış sıcak havanın sürekli olarak depoyu işgal etmesine neden olur.
Klima fan ayarı yüksek ise ve iç ünitedeki nem miktarı fazlaysa buzlanma durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumu önlemek için fan ayar hızını düşük tutmaya dikkat edin. Klimanızın kumanda modeli kapaklı ise; kumandanın sağ üst köşesindeki açma/kapama düğmesine basın.
Bu özelliğin bulunmadığı klimaların dış ünitelerinde her 50 dakikada bir 10 dakikaya ayarlanmış olan buz çözme özelliği vardır. Bu durumda dış ünite çalıştığı süre boyunca ihtiyaç olmadığı durumda dahi buz çözme işlemine devam eder. Bu süre içinde de iç üniteyi durdurarak ısıtma işlemine bir süre ara verir.
Dış ünitede donma olması klimanın içeriye taşıyacağı ısı miktarını azaltır hatta belli bir noktadan sonra durdurur, o yüzden klimanız buzu çözme işlemine geçer bir süre ısıtma yaptıktan sonra buna da defrost deriz. Yani klimanızın ara vermesi gayet normal.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Bu yüzden kış aylarında araç klimasının ayda en az iki kez çalıştırılması ve klima gazı seviyesinin yılda bir kez düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez yani klima yeteri kadar soğutmaz.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Araba Klima Gazı Dolum Süresi Ne Kadardır? Aracınızı klima gaz dolumu ortalama 30 dakika sürmektedir. Klima kontrolü, diğer akşamların bakım gibi tamamlayıcı diğer işlemlerin yapılması halinde süre uzayabilmektedir.
Uygun sıcaklık seçilmemiş olabilir, soğutma konumuna alın. Hızlı soğutma özelliğini seçerek kullanmayı deneyin. Çözülmezse filtreleri kirli olabilir temizleyin. Klimanız hâlâ soğutma yapmıyorsa dış ünitesinin (motoru) teras gibi uzun süre güneş gören bir yerde konumlanmış olup olmadığını kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri