Kloru sudan arındırmak için potasyum metabisülfit kullanılır. Tablet şeklinde olan bu çözeltiler suya atıldığı anda çözünerek suda bulunan kloru nötrler. Uçucu bir madde olması dolayısıyla da sonrasında buharlaşır. Bu yöntem hem klor hem kloramin için işe yarar ve genellikle bira ve şarap fabrikalarında kullanılır.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre kaynatma işlemi sudaki minerallerin de ortadan kalkmasına yol açar. Bununla birlikte kaynatma işleminin ardından klor ve ağır metallerin ortadan kalkması mümkün değildir. Bu nedenle kaynatılmış suyun da içilmesi de doğru değildir.
Klorlu musluk suyunun insan sağlığına doğrudan zararı yoktur.
Kaynama noktasında, klor içeren bileşiklerin yapısı bozulmakta, çökelmekte, diğer elementlerle reaksiyona girmekte ve dioksinler (kanserojenler) ve trihalometanlar oluşturmaktadır.
İçme ve Kullanım Sularının Klorlanması
Bir araya getirilen partiküller sedimantasyon ile dibe çöktürülür. Filtreleme gerçekleştirilerek dibe çökmeyen diğer parçacıklar elenir. Katı maddelerin atılmasından sonra mikroorganizmaları yok etmek amacıyla klorlama ile dezenfeksiyon gerçekleştirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Sodyum Tiyosülfat'ı Deneyin
Eklemeniz gereken miktar, havuzunuzdaki galon su sayısına ve ilk klor seviyesine bağlıdır. Havuza sodyum tiyosülfat eklemenin en iyi yolu bir havuz sıyırıcıdır. Sodyum tiyosülfat, mevcut tüm klorla reaksiyona girene kadar suda kaldığından, işareti aşmak ve çok fazla kloru çıkarmak kolaydır.
Klorlu su her şeyden önce asidik özelliğe sahip bir su olmaktadır. Vücuda gereğinden fazla alınacak klorlu su bakteri ve mikropların dışında asidik özelliklerinden dolayı da midenizde probleme yol açabilecek bir durum olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle zorunda kalınmadığı sürece klorlu su içilmemesi gerekir.
Çeşmeden gelen suda klor vardır ve klor, balıklar için zararlıdır.Su ağzı açık bir şekilde dinlendirilir ki, içindeki klor uçsun.
“İçme suyundaki klor zararlı mıdır?” sorusunun yanıtını şöyle verebiliriz: Aslına bakarsanız klor içeren suyu içmenin kısa vadede sağlığa bir zararı yoktur. Ancak uzun vadede klor içeren su, yutma veya cilt teması sonucu vücuda girdiğinde, asit üretmek için su ile reaksiyona girer.
Su arıtma cihazları pet şişelerdeki sulara göre suyun içerisindeki klor oranını çok daha fazla hatta tamamen yok etmeye dayalı çalışır. Sıfır klorsuz suya sahip olmuş olursunuz. Mineraller, mineraller, mineraller… Suyu kesinlikle minerallerden ayırmamalısınız.
Su Arıtma Cihazının Avantajları
Suyun içerisindeki kloru temizler. İnsan sağlığı için ideal PH değerinde sağlıklı, berrak bir su sağlar. Arıtma cihazından çıkan su insan tenini nemlendirir, saçların yumuşak ve canlı olasını sağlar.
Öncelikle 1 birim çamaşır suyu ve 9 birim su karıştırılarak klor çözeltisi hazırlanır. 1 litre suya bu çözeltiden 3 damla eklenmesi klorlama işlemi için yeterli olacaktır. Klorun etki gösterebilmesi için suyla 30 dakika teması gerekir. Bu nedenle klorlama işlemi yaptıktan sonra en az yarım saat beklenmelidir.
Klor kokusu suyun kaynatılması ile yok olmaz. Bu nedenle pişirilen yemeklere de klor kokusu hâkim olur. Bütün bu nedenlerden dolayı yemek pişirirken kaynatılmış musluk suyu yerine arıtılmış su kullanılması daha faydalıdır.
Kaynatma Yöntemi
Suyu kaynatmak pek çok zararlı mikroorganizmanın yok olmasını mümkün kılmaktadır. Suyu birkaç dakika kaynatıp sonrasında biraz bekleterek tüketmek suyun zararlı maddelerden arınmasını, minerallerin ise yok olmamasını mümkün kılmaktadır. Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır.
Maksimum 48 saat içinde sudaki klor uçar gider ama bakteri kültürünün oluşması için, akvaryumun en az 4 hafta boş çalışması lazım.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Su arıtma tesislerinde, içme suyunun arıtılması için klor sıklıkla kullanılır. Bu, suya potansiyel olarak zarar verebilecek bakteri, virüs ve diğer mikroorganizmaları öldürmek için yapılır.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
Klorlu suda duş almak aslında onu içmekten daha zararlıdır. Öncelikle duşta sıcak su ile gözenekler açılır ve açılan gözeneklerden klor hızlıca dokulara nüfuz eder. Ayrıca, klor aktif olarak su ile reaksiyona girerek kloroform gibi sağlığınıza gerçekten zararlı olabilecek toksik bir yan ürün oluşturur.
Şebeke suları klorlanmaktadır. Ambalajlı sulara herhangi bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmaz. Musluktan akan suyun klorlu olması kesinlikle istediğimiz bir durumdur.
Musluk suyunu akvaryumda kullanabilirsiniz. Ancak iki gün dinlendirdikten sonra akvaryumunuza koyun. Aksi halde içindeki klor gazı yüzünden balıklarınız rahatsız olabilir ya da ölebilir. İki gün dinlendirilen musluk suyunun içindeki klor gazı tamamen uçmuş olur.
Klorsuz su elde etmek için ilk yöntem musluktan alınan suyun kaynatılmasıdır. Suyu 15-20 dakika kaynatarak içerisinde bulunan kloru arındırabilirsiniz ancak bu yalnızca klorlu su için geçerlidir.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır. (Atılan kimyasalların suya karışması için)
Şebeke suyundaki klorun zararı diye araştırma yapan kişilerin karşısına çıkan hastalıklar ise şu şekilde belirtilmektedir; Uzun süre boyunca kullanılan klorlu su kansorejen riskini artırıyor. Göz ve karaciğere ciddi zarar veriyor. Boğazda daralmaya sebep olduğu için nefes almada bazı sorunlar oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri