Havuz suyunu yutmayın İshale neden olan mikroplar dakikalarca veya günlerce havuz suyunda yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir. Az miktarda mikroplu havuz suyu yutmak ishal olayına neden olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmaktan kaçınmak gerekir.
Kusmaya neden olabilir. İshale sebep olabilir. Kuru ve kaşınan cilte sebebiyet verebilir. Bunların yanı sıra sindirim sistemine aşırı miktarda sıvı klor alımı ölümcül sonuçlara dahi yol açabilir.
Suda çözünen klor ev tipi çamaşır suyu da dahil olmak üzere temizlik ürünlerinde de kullanılır. “İçme suyundaki klor zararlı mıdır?” sorusunun yanıtını şöyle verebiliriz: Aslına bakarsanız klor içeren suyu içmenin kısa vadede sağlığa bir zararı yoktur.
Klorlu su, özellikle yüksek seviyelerde tüketildiğinde, mide rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca, klorlu suyun solunması, öksürük, nefes darlığı, göz ve cilt tahrişi gibi solunum yolları ve deri rahatsızlıklarına neden olabilir.
Havuz Suyu ile Gelen Mikroplar
Eğer çocuğunuz havuz suyu yutmuşsa durumunu takip etmeli ve normal dışı bir vücut tepkisi görmeniz durumunda derhal hekime başvurmalısınız. Bu süreçte tıbbi destek almanız sizin için oldukça önemlidir. Havuz suyunun yutulması, ilk belirtiler olarak ateş ve kusma olarak kendisini gösterir.
İlgili 16 soru bulundu
Klorlu su her şeyden önce asidik özelliğe sahip bir su olmaktadır. Vücuda gereğinden fazla alınacak klorlu su bakteri ve mikropların dışında asidik özelliklerinden dolayı da midenizde probleme yol açabilecek bir durum olmaktadır. Bu nedenle kesinlikle zorunda kalınmadığı sürece klorlu su içilmemesi gerekir.
Havuzlardan kapılan mide ve bağırsak enfeksiyonlarında görülen semptomlar arasında mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı bulunmaktadır. Sindirim sistemini etkileyerek mide ve bağırsakta parazit oluşumuna sebep olan organizmalar, kirli havuz suyunun yutulması sonucu vücuda girer.
Klorla temas ettikten sonra mide bulantısı, kusma, ishal veya karın ağrısı gibi sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Bu belirtiler genellikle klorlu su veya klor içeren gıdalar tüketildiğinde ortaya çıkar.
Havuzlara klor uygulaması manuel yapılacaksa, akşamları verilmeli ve kimyasal atıldıktan sonra havuz en az 4 saat çalıştırılmalıdır. (Atılan kimyasalların suya karışması için)
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Vücuda fazla gelen klor ise idrar yolu ile vücut dışına atılır. Dolayısıyla da bu test sayesinde aynı zamanda vücudun asit ve baz dengesinde sorun olup olmadığı da erken dönemde teşhis edilebilir.
Klorlu musluk suyunun insan sağlığına doğrudan zararı yoktur.
Klor gazı oldukça zehirli bir gazdır. Mümkün olduğunca cilt ile temasından kaçınılmalıdır. Klor gazı suyla temas ettiğinde ortaya çıkan gaz akciğerler ve göz gibi vücudun nemli bölgelerini tahriş eder. Akciğer ödemine, mide ağrısına ve boğazda daralmaya sebebiyet vererek vücutta birçok tahribata sebep olur.
Çocukların yaz gününde havuza girip doyasıya eğlenmek istemelerini engellemek istemeyen anne ve babalar için havuzun doğru bir şekilde kullanımı durumunda herhangi bir sağlık sorunu yaşanması mümkün olmamaktadır.
Aşırı klorlanan havuz suyu vajinadaki yararlı bakterileri öldürüp mantarların üremesine sebebiyet verebiliyor. Denizde uzun süre kalmak da benzer etkiye neden olabiliyor. Bu yüzden genital hijyenin korunabilmesi için havuz veya denizde abartılı sürelerde bulunmamak gerekiyor.
Klor, cildin pH dengesini değiştirerek cildin doğal koruyucu bariyerini etkileyebilir. Bu durumda cilt daha kuru ve daha hassas hale gelebilir. Klorlu suya uzun süre maruz kalmak veya sık sık temas etmek, ciltte kuruluk, tahriş, kızarıklık ve hatta dermatit gibi sorunlara yol açabilir.
Klorlama işleminden sonra suyun içindeki minerallerin de bir bölümü çökeceğinden suya eklenen klor miktarı iyi ayarlanmalıdır. İçme suları için 1 litre suya 1,5 mg (miligram) klor veya eşdeğer klor içeren çözelti eklenmesi yeterli olacaktır. Yani 1 tonluk bir su deposuna yaklaşık 1,5 gram kadar klor atmak yeterlidir.
Havuzun kloru kontrollü bir cihaz yardımıyla sağlanıyorsa böyle bir havuzda gebelerin yüzmesinde hiçbir sakınca yoktur. Hatta klorlanmamış bir havuzda yüzmekten daha iyidir. Aksi halde enfeksiyon kapma şansı yükselir.
“Bu enfeksiyonların oluşmasında en önemli etken; ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamış olmasıdır. Havuzlardaki suyun dezenfeksiyonu için yoğun bir şekilde klor kullanılır ancak klor mikroorganizmaları çok hızlı öldüremez.
Hafif içecek ve yiyecekler tüketilmelidir. Kusma aşamasında hafif içeceklerden oluşan bir diyet tercih edin. Çocuğunuza havuç suyu, şeftali suyu, az yoğun bir ayran, pirinç suyu, açık çay veya gazı alınmış şekersiz soda verin. Bu içecekleri az miktarda ve sık aralıklarla içirin.
Bebekler 6 aylık olduktan sonra klorlu havuza girebilirler. Ancak, bebeklerin cildi hala hassas olduğu için havuz seanslarından sonra onları hemen yıkamak ve ciltlerini nemlendirmek önemlidir.
Bunun için yapmanız gereken 100 tonluk bir havuza 1 kg ürün atıp en az 4 saat sonra ölçüm yapmak olacaktır. Eğer havuzunuz 50 ton ise bu havuza vereceğiniz klor ürünü 500 gr olmalı.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Su içtikten sonra yaşanan mide bulantısının birçok olası sebebi olabilir. Temel neden genellikle dolu bir mide olsa da, bakteriyel kontaminasyon, kimyasal maddeler, ağır metaller ve hatta ilaçlar da dahil olabilir. Özellikle hassas gruplar için, suyun kaynağı ve kalitesi hayati önem taşır.
Unutmayın, serbest klor seviyeleriniz tutulsa bile hiç kimse berrak olmayan bir havuzda yüzmemelidir. Su berraklığı havuzun dibini görmenizi engelliyorsa, havuza geri dönmemenizi öneririz. Güvenlik açısından önerilmez. Diğer bir iyi kural, üreticinin ürünün arkasındaki talimatlarını takip etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri