Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, "gizli ayıp" kapsamında kalan kilometresi düşürülmüş ikinci el araçla ilgili sorumluluğun, bilmese bile satıcıda olduğuna karar verdi.
1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme. 3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme.
Yargıtay: İkinci El Araç Satımında Kilometre Düşüren Kişi Dolandırıcılık Suçunu İşlemiştir. Yargıtay 23. Ceza Dairesi, ikinci el araç satarken kilometre düşürmenin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna karar verdi.
Aracın kilometresiyle oynanmış (düşürülmüş) olması o aracı ayıplı hale getirir. Kilometre sayacını düşürüp üstüne bir de, bu aracı, alıcının kontrol imkanı olmayacak şekilde satmak ise Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur.
ARAÇ KİLOMETRE DÜŞÜRME DAVASI NE KADAR SÜRER ? Araç kilometresini düşürme davası karşı tarafın direncine göre 1 yıl kadar sürebilir. İlgili süreçte aracı kullanabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Zamanaşımı Kavramı Bir kişi, satın aldığı aracın kilometresinin düşürüldüğünü fark ettiğinde, aracı satan kişiye karşı dava açabilme hakkına sahiptir. Bu dava açma hakkının süresi, aracın satın alındığı tarihten itibaren başlar ve 2 yıldır.
Araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nedeniyle, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına hükmedilmektedir. Önemle ifade edilmelidir ki, araç kilometre göstergesinin düşürülmesi nitelikli haller kapsamına girerse, verilecek ceza daha fazladır.
Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışına ilişkin detayları açıkladı. Buna göre, noterlerin satış sözleşmesinde taşıtın kilometre bilgisine yer vermesi zorunluluk haline getirildi. Ticaret Bakanlığınca yapılan düzenleme 16 Ağustos 2022'de yürürlüğe girdi.
Eğer vakti zamanında KM'si düşürülmüş bir araç almışsanız bu durumda size bu aracı satan kişiye karşı dolandırıcılık suçundan dava açabilirsiniz. Davayı açabilmeniz için ise aracının KM'sinin düşürülmüş olduğunu gösterecek bir kanıta ihtiyaç duyarsınız. Bu kanıt, ekspertiz raporu olacaktır.
Araç bakımlarına ve en son servise girdiği kilometre kayıtlarına bakılmalı. Bununla birlikte araçların plaka ve şasi numaraları üzerinden “5664” sorgulamaları yapılmalı. Ulaştırma Bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtlarına ulaşılarak dikkatlice incelenmeli.
Araç plaka numarası ve motor şasi numarası 5664'e SMS atılarak Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi sorgulaması yapılmalıdır. Araç muayene kayıtları incelenmelidir. Aracın sigorta şirketindeki kayıtlı bilgileri incelenmelidir. Araç donanım yıpranmasının, bahsedilen kilometreye uygun olup olmadığına bakılmalıdır.
Eğer kilometresinin düşürüldüğünü bilmiyorsa bu davanın 2 yıllık süre içerisinde açılması gerekir. Kilometrenin düşürüldüğünü bilmemesi önem arz etmez. Dava sonunda (talebinize göre) bedelin iadesine veya bedelde indirim yapılmasına, yargılama giderlerinin kendisinden tahsiline karar verilir.
Araç km sorgulama SMS yoluyla 5664'e mesaj atarak yapılabilir. Ancak km sorgulama SMS hizmeti ücretlidir. Ücretlendirmeler tüm operatörler için sorgulama başına aynı miktarda. SMS ile km sorgulamada aracın plakasını yazıp TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE fark etmeksizin 5664'e göndermeniz yeterli.
Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır.
Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz. Ağır kusurun varlığı satıcı bakımından tespit edilebilirse zamanaşımı süresi işlevsiz hale gelir ve satıcının sorumluluğu devam eder. Dava Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür.
Kilometresi düşürülmüş aracı satın alan alıcı, bu davayı yalnızca aracı kendisine satan kişiye karşı açabilecektir.
Yani işin özü ilk muayeneye gir farkederse Yeni km sayacı İle değiştirin, hafif kusurlu şekilde geçersiniz.
Bazı kötü niyetli satıcılar bu yola sık bir şekilde başvurabilmektedirler. Söz konusu işlem oto sanayilerde hizmet vermekte olan birçok elektrikçi tarafından yapılabilmektedir. Araç kilometre düşürme işlemini gerçekleştiren kişiler için yürürlükte olan hukukumuzda caydırıcı cezalara ne yazık ki yer verilmemiştir.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
İkinci el araba satın alırken aracın o döneme kadar bakımlarının düzenli yapılmış olması önemli. Düzenli bakımı yapılmış olan benzinli ve atmosferik motorlu araçlar 200 bin km'ye kadar kullanılabiliyor. Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor.
Bir araç aldınız, daha sonra aracın kilometresini bir önceki muayenedeki kilometresi ile karşılaştırdığınızda aracın kilometresinin düşürülmüş olduğunu fark ettiniz ve araç muayene vaktiniz geldi. Aracınız muayeneden geçer mi? Evet kilometresi düşürülmüş araç muayeneden geçer.
Kilometre dolandırıcılığı, satılacak olan aracın fiyatını yükseltmek için olan kilometresini daha düşürme olarak tanımlanır. Aracın piyasa değerinden da yüksek satılması ile sonuçlanmaktadır. Ancak bu durum nitelikli dolandırıcılık suçunu da temsil eder. Türk Ceza Kanunu'na göre cezasız kalmamaktadır.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri