Damat şık bir beyaz gömlek üzerine erkekler için hazırlanmış kaftan veya yelek giyebilir. Bu kaftanla uyumlu bir kuşakla, fesle kıyafetini tamamlar. Daha sonradan Takım elbise de giyip kına gecesinde kombin yapabilir. Gelin ise Kaftan veya bindallı giyer; başına da taç veya duvak gibi kırmızı bir tül örter.
Kına gecesinde yelekli takım elbise modelleri, damatlara zarif ve modern bir görünüm sunar. Yelek, takım elbisenizi tamamlayan şık bir detay olup, damatların tarzını daha da öne çıkarır. Yelekli takım elbiseler, gecenin önemine ve ciddiyetine vurgu yaparken, aynı zamanda farklı bir tarz arayan damatlara da hitap eder.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır.
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Geleneksel kına gecesi kıyafetleri genellikle Türk kültüründeki kıyafetlere benzer. Bu kıyafetler, el işlemesi detaylarla süslenmiş, parlak ve canlı renklerde olan kıyafetlerdir. Örneğin, takım elbiseler, kaftanlar, şalvarlar ve etekler gibi giysiler tercih edilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Damat şık bir beyaz gömlek üzerine erkekler için hazırlanmış kaftan veya yelek giyebilir. Bu kaftanla uyumlu bir kuşakla, fesle kıyafetini tamamlar. Daha sonradan Takım elbise de giyip kına gecesinde kombin yapabilir. Gelin ise Kaftan veya bindallı giyer; başına da taç veya duvak gibi kırmızı bir tül örter.
En şık ve en kusursuz olmak ister. Düğünlerde istisna durumlar hariç gelin beyaz ve tonlarını giyer. Davetlilerde genel olarak düğünlerde beyaz rengi giyinmeyi tercih etmez.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Kına gecesinde damat da bir süreliğine kına gecesine katılır ancak damadın avcuna altın koyulmaz. Damat kına gecesine katıldığında damadın da serçe parmağına kına yakılır.
Yöreden yöreye çok farklılık gösterse bile geleneksel kına gecesi düğünden hemen bir gün öncesi yatsı ezanından sonrasında gelinin baba evinde yapılmaktadır. O gece aslında evde yalnızca kadınlar olmaktadır.
Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Gelin adayının kına elbisesi ve ayakkabı, çanta, takı gibi aksesuarlarını erkek tarafı alır. Gecede kullanılacak kına, kına tepsisi, kına keseleri, el mumları gibi malzemeler ile misafirlere ikram edilecek çerez ve içecekleri de erkek tarafı karşılar.
Bu aşamalarda erkek tarafının karşıladığı ve kız tarafının karşıladığı birtakım gereksinimler vardır. Genellikle kına gecesinin masraflarını hangi tarafın karşıladığı merak edilen konulardan biridir. Kına gecesinde yapılan masraflar erkek tarafına aittir.
Genellikle erkek tarafı geline takı seti ve bilezik takarken damada ise tam altın ya da zincir takabiliyor. Erkek tarafı nişanda geline takı seti taktı ise düğünde sadece bilezik ya da tam altın takabiliyor.
Genellikle düğünden bir gün önce yapılan kına törenlerinde; gelinin başına kırmızı bir örtü, damadın omzuna ise yeşil bir örtü serilir ve yan yana otururlar.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Kına gecesinde kayınvalidenin bir görevi vardır. Bu görevde gelin adayı kına yakılmak için ortaya alındığında kayınvalidenin avuç içine altın koymasıdır. Kına gecesinde gelin adayının birçok masrafını damat adayı karşılamaktadır. Bindallı, kına elbisesi, ayakkabısı gibi birçok şeyleri damat karşılamaktadır.
Kınacım Kına Organizasyon dans ekibi gösteri yapar. Gelin ve damat oynar.
Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Kına gecelerinde alışılagelmiş kıyafetler vardır. Örneğin kına yakılmadan hemen önce gelin bindallı adı verilen gösterişli bir elbise giyer. Öncesinde ise genellikle kırmızı renk bir abiye tercih eder. Bazı gelinler tüm gece sadece bindallı da giyebilir ya da sadece abiye elbise giymeyi de tercih edebilirler.
Kırmızıya oranla son zamanlarda en çok tercih edilen yeşil elbise tasarımları da bu gecelerin vazgeçilmezidir. Bu gecelerde en çok tercih edilen gelin kına elbisesi modellerinden bir diğeri de mavi renge sahip olan çeşitlerdir. Mavi, kendine güvenin göstergesidir ve sizi yıldız yapar.
Kına Gecesi
Kına gecelerinin en çok tercih edilen rengi kırmızı olduğu için belki de elbiseniz ile uyumlu bu modern tasarımlı, parlak dokulu, ince bantlı ayakkabıları tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri