Kuşburnu spazmlar, ülserler, mide tahrişi ve mide asidi eksikliği gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kuşburnu aynı zamanda kabızlık, ishal, safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşı, gut, ödem veya su toplanması, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, göğüs rahatsızlıkları, kilo kaybı ve ateş yükselmesi için de ...
Kuşburnu, C vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, enfeksiyonlara karşı korunmaya ve cilt sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. Antioksidanlar açısından zengindir.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Özellikle sabah kahvaltısının yanında veya öğle ve akşam yemeklerinin arasında içmek, birçok kişi için uygun bir tercih olabilir. Ayrıca, soğuk algınlığı veya grip dönemlerinde kuşburnu çayını tüketmek özellikle faydalı olabilir, çünkü C vitamini içeriği bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.
Halk arasında en çok sevilen bitki çaylarından biri kuşburnu çayıdır. Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından tüketilen kuşburnu çayı aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahip olduğundan vücuttan ödem atma, idrar yolu enfeksiyonlarından korunma gibi faydaları da beraberinde getirir.
İlgili 17 soru bulundu
Kuşburnu çayı günde kaç bardak içilmeli? Kuşburnunun yan etkilerden kaçınmak için günde iki veya üç bardak kuşburnu çayı tüketmeniz önerilir. Kuşburnunda bulunan yüksek miktardaki C vitamini de bazı hastalıkları olan kişilerde komplikasyonlara neden olabilir.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle üzerinden durulan bir konudur. Saraçoğlu kuşburnu çayının faydalarını şu şekilde sıralamaktadır; romatizma şikâyeti olanların ağrılarını keser, C vitamini açısından zengindir, kan temizliği yapar, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olurken iyi kolesterolü de yükseltir.
Öncelikle yaklaşık 1 litre suyu kaynatın. Kaynayan suya yaklaşık 2 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyin ve ortalama 10-15 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Daha sonra çayı süzerek servis edebilirsiniz.
Bununla beraber kuşburnu, besinlerden alınan demirin serbest hale geçerek vücutta kullanılmasına da yardımcı olmaktadır. Bu sayede demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık sorununu da önler.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
İçerdiği yüksek C vitamini nedeniyle aşırı kuşburnu tüketimi, bazı kişilerde böbrek taşı oluşum riskini de artırabilir. Lityum etken maddeli ilaçlarla birlikte kullanılması durumunda kuşburnu, sahip olduğu idrar söktürücü etki nedeniyle vücuttaki lityum konsantrasyonunu artırarak ciddi yan etkilere neden olabilir.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Kuşburnu kan sulandırıcı mı? Kuşburnu çayı içeriğinde bulunan K vitamininden dolayı kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır. Bu sebeple damar içinde kanın pıhtı oluşması engellenir.
Kuşburnu çayı yüksek oranda C vitamini ve antioksidan bileşenler içerir. Bağışıklığı güçlendirir; dolayısıyla grip, soğuk algınlığı, halsizlik ve öksürük gibi problemleri hafifletebilir.
Kuşburnuna limon hiç yakışmıyor, denemeyin. Kuşburnu zaten ekşi üstüne bir de limon ekleyerek kuşburnunun kendi tadından yoksun kalıyorsunuz. En iyi demleme yöntemi: akşamdan kaynamış suyun içine kuşburnunu atın, gevşesin ve sabahleyin kısık ateşte 10-15 dakika kaynatın.
Kuşburnu kurusu kansere karşı korur ve hücrelerin sağlıklı olmasına yardım eder. Glikoz dengesinin korunmasına katkı sağladığından şeker hastalarına iyi gelir. İltihaplı hastalıkların hızlı ve ağrısız geçmesini sağlar. Cinsel istikrarın korunması ve isteğinin artmasına yardımcı olur.
Aç karına içildiğinde ülser, gastrit, şişkinlik gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı faydası olduğu görülmüştür.
Cildini temizler, tazeleyici bir etki sağlar. 10 dakika demlenmesi önerilen kuşburnu çayını soğuk tüketmek istediğinde, çubuk tarçın ekleyebilirsin.
Yapılan araştırmalar kuşburnunun diz ve kalça osteoartriti üzerindeki olumlu etkileriyle hastaların şikayetlerini ve ağrı kesici ilaca olan ihtiyaçlarını azalttığını göstermektedir.
Kuşburnu bol miktarda antioksidan ve C vitamini içerir. Bu iki özelliği sayesinde kanserden korucu etki gösterir. Ancak kanserden koruyucu etki göstermesi için düzenli olarak kuşburnu çayı tüketilmesi gerekir. Alternatif tıp uzmanları tarafından önerilen miktarda haftada 3 bardaktır.
Kuşburnu romatizmal ağrılarının azalmasına yardımcı olur: Romatoid artrit hastalığı sebebiyle yaşanan ağrıların azalması için doğal bir tedavi edici olarak kuşburnu çayı tüketilmesi tavsiye edilir.
C Vitamini Bakımından Zengin Basura İyi Gelen Yiyecekler: Ahududu, portakal, kuşburnu, çilek, kivi, limon (Makat yanması yaşayan hastaların bu yiyeceklere dikkat etmesi gerekir)
Kuşburnu Çayı
Aynı zamanda iltihap önleyici özelliğe sahip olan kuşburnu, grip nedeniyle oluşan balgamın sökülmesine yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip semptomlarını hafifletebilir ve iyileşme süresini kısaltabilir.
Kuşburnu Nasıl Saklanır? Eylül, ekim aylarından sonra taze olarak tüketilebilen kuşburnu kış ayları için kurutulabilir. Kurutma işlemi sırasında metale temas ettirmemek vitamin değerlerinin korunabilmesi için önemlidir. Kurutulduktan sonra ufalanarak ya da toz halinde saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri