Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde. İkisi karıştırıldığında birbirlerini etkisiz hale getiriyorlar.
Çamaşırlarınızı yıkarken makinenizin deterjan gözüne deterjanla yarım su bardağı karbonat ekleyin. Makineniz durulama aşamasına geçtiğinde ise sirke ekleyin. Bu yöntemle tülleriniz eskisinden de beyaz olabilir. Sirke, bakterileri öldürür ve çamaşırlarınızı yumuşacık yapar.
Sirke Karbonat ile Temizlik
Bu karışım ile fayansların arasındaki sararmış alanları kolayca temizleyebilir, fayans aralarının kirli görünümünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca dibi tutan tava ve tencerelerinizi de bu karışımla temizleyebilirsiniz.
Sirkedeki asetik asit (CH3COOH) ile karbonattaki sodyum bikarbonat (NaHCO3) birleştiğinde bir asit-baz tepkimesi oluşur ve karbonik asit ve sodyum asetat elde edilir. Sodyum asetat (CH3COONa) tepkime sonunda çökelti olarak kabın dibine çöker.
HER DERDE DEVA: SİRKE
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
Yine düzenli kullanımda etkisini gösteren bir başka nokta ise lekeler ve cilt beyazlatma işlemi. Güneş lekelerine iyi geldiği bilinen elma sirkesi, cildi beyazlatmada da gösterdiği üstün performans ile kalpleri fethediyor.
Sebebi sirke kullanmanızdan başkası değil. Ayrıca sirke, hamurunuzun puf puf kabarmasını sağlar ve çıtır çıtır bir kıvamda olmasına da yardımcı olur.
Sirke ile karbonat arasında bir kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor ve karbondioksit denilen bir gaz açığa çıkıyor. Karbondioksit gazlı içeceklerde de bulunan bir gaz türü ve gazlı bir içeceği salladığınızda karbondioksit heyecanlanır ve kabararak dışarı çıkmaya çalışır.
Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememektedir." dedi.
Sirke ve karbonat karışımı ile beklettiğiniz kirler yumuşayacak ve kolaylıkla temizlemenize yardımcı olacaktır.
Bulaşıklar İçin Sirke Kullanımı
Pırıl pırıl bardaklar ve inatçı lekeler için basit yöntemler mevcuttur. Yanmış yemek kalıntıları ve yağlı bulaşıkları temizlemek için bulaşıklara sirke dökün ve bir süre bekletin. Sonra azıcık bulaşık deterjanı ile yıkayıp durulayın. Lekelerin hemen çıktığını göreceksiniz.
LİMON, LİMON SUYU VE KARBONAT KARIŞIMI
Bağışıklık sisteminin kritik bir unsuru olan bağırsaklardaki inflamasyonu önleyerek, bağırsaklarınızın sağlığını büyük oranda korur. Karbonatlı limon suyu, yüksek alkali oranına sahip olduğu için zayıflamada ve yağ yakmada çok etkilidir.
Karbonat mide sorunlarına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir. Hazımsızlık sorunu çeken kişiler bir bardak suya bir tatlı kaşığı karbonat ve biraz bal eklediklerinde hazımsızlık sorunları da çözülür. Bu karışım aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki tüm toksinler ise idrar yolu ile birlikte atılır.
Karbonat veya sodyum bikarbonatın doğal hali kristaller biçimindedir ama genelde ince bir toz halinde bulunur. Karbonat bakteri ve mantarı yok eder, mikropları temizler ve şişkinliği giderir.
Önce beyaz sirke temizlik için nasıl kullanılır sorusunu yanıtlayalım: Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir.
Sirke mutlaka camda imal edilmeli. Aldığınız sirkede kötü ve yakıcı bir koku varsa sentetik asetik asit vardır. Hakiki sirkede ise meyve kokusu vardır. Hafif sizi yakar ama irite etmez.
Bu deneyde sıvı olan sirke ve katı olan karbonatı tıpkı bir kimyager gibi karıştırdık ve tepkimeye girmelerini gözlemledik. Çıkan köpük ve balonun şişmesini sağlayan sizce nasıl bir maddedir? “Gaz” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, doğru bildiniz bir gaz elde ettiniz ve bu gazın adın karbondioksit.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz. Eğer kek ya da kurabiye tarifinde iki maddeyi de ekleyecekseniz; hafif karamel tonlarını ve sünger kıvamını elde edebilirsiniz.
Mayalı hamurdan hazırlanan poğaçalar da sirke kullanılınca hem yumuşacık olur hem de uzun süre bayatlamaz. Kurabiyeler, tatlısından tuzlusuna mis gibi kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi. Kurabiye hamuruna sirke ekleyerek ağızda dağılan nefis kurabiyeler elde edebilirsiniz.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. O tariflerin içerisine 1,5 - 2 çay kaşığı kadar karbonat ilave edip, üzerine birkaç damla limon suyu ilave ederek etkisini ortaya çıkarın. Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır.
Karbonat, su ve sirke ile hazırlanan karbonat sirke maskesi, peeling etkisi ile ciltteki gözenekleri açar ve ölü hücreleri uzaklaştırır. Ayrıca karbonat maskesi sivilce için en uygun maskelerden biridir. Karbonat maskesi saç için de kullanılabilen bir yöntemdir.
Karbonatın en önemli faydaların birisi olarak cilt gözeneklerini temizlemesi görülür. Cilt gözeneklerini temizler ve cilt için gerekli nemlendirmeyi yapar. Ayrıca ciltteki lekelenmeleri de yine karbonat ile geçirebilirsiniz. Ciltte sadece lekelenme değil ayrıca yara izlerini de karbonat geçirmektedir.
CİLT RENGİNİ AÇAR
Cilt ten renginin açılmasını sağlar. Daha aydınlık ve ışıl ışıl bir cilt görünümü verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri