Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır.
Kına geline bakireliğin simgesi olduğu için, gelini güzelleştirdiği için, gelin olduğunun belli olması için, söz getirmeden gelin olduğu için ve geleneğe bağlı olduğu için yakılır. Kına gecesi, Anadolu'da hanım hanıma yapılan eğlence olup Sabaha kadar sürebilir.
Kına Gecesi İçin Çağıracağınız Misafirlerinizi Unutmayın
Bu sebeplerden ötürü, perşembe veyahut cuma günleri kına gecesi için en ideal günlerdir. Hem misafirleriniz için hem de siz için yorgunluk ve telaşeyi en aza indirmek ve rahat rahat hazırlanma payı kalması açısından çok etkili olacaktır.
Özellikle ayağınız uzun süre kapalı kalıyor ve yoruluyorsa kına yakara bu etkileri azaltmanız mümkündür. Ayak altına yakılan kına ayak, eklem ve bacak ağrılarının azaltılmasını sağlar.
Şiî geleneğinde de kınanın sağlığa faydaları vurgulanmıştır. Muhammed Bâkır el-Meclisî, kınanın faydalarını sayarken kına yakan kişinin Allah tarafından üç hastalığa karşı (cüzzam, beyaz leke hastalığı ve frengi çıbanı) korunduğunu ileri sürmüştür. Osmanlı hekimleri de kınadan tedavilerde yararlanmışlardır.
İlgili 45 soru bulundu
Bir hadiste kokusu ile dikkat çekilen bitkilerden şöyle söz edilmektedir: ? Muhakkak ki kına (boyası ve kokusu) Cennet kokularının reisidir. Allah Teâlâ Cenneti yarattığı zaman onu (güzel) fesleğen kokusu ile kuşattı, fesleğeni de kına (kokusu) ile çepeçevre kuşattı.
İlk hadisten anlaşıldığına göre, kadınların başlarına kına yakmaları mubahtır. Ancak Hz. Peygamber, (s.a} kokusunu sevmediği için.
Ayak tabanlarınıza ve parmak aralarınıza sürüp 2 saat bekletin. Ardından durulayın. Ayağa yakılan sirkeli kına şişkinlik, ödem gibi rahatsızlıkları engeller. Tüm dolaşım sistemini açarak kan akışının hızlanmasını sağlar.
Değerli kardeşimiz, Kadınların özel (hayız / âdet) günlerinde el ve saçlarını kınalamalarında bir sakınca yoktur. Kına suyun saça ve deriye temasını engellemediği için abdeste ve gusle mâni değildir.
Her hangi bir nedenden oluşan ağrıya karşı kına doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıyan bölgeye kına uygulandığı zaman ağrının hafiflemesini sağlar. Kına yanık yaralarına da faydalı olmakla birlikte ağrıyı azalttığı için yanıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
Kına gecesi, geline kına yakılan bir eğlence tertibidir. Bu gecede gelin ve arkadaşları müzik eşliğinde eğlenir ve gecenin sonunda da geline kına yakılır. Kınayı yakan gelinin yakın arkadaşlarından biri olur. Kına yakma esnasında gelinin yüzü bir örtü ile kapatılır ve gelinin etrafında dönülerek türkü söylenir.
Kültürümüzde özellikle de dinî bayramlarda süslenmek üzere yakılan kına, hem bayramın gelişinden duyulan sevinci ifade etmek hem de bereket ve uğur getirmesi düşüncesiyle kullanılmıştır.
Bazı inanışlara göre; Sabah uyanınca elde kına lekesi görmek Allah'ın varlığının delillerindendir. Ruh uyurken vücuttan ayrılır ve farklı alemlerde gezer oralardan bu lekeleri alır. Bu durumda kişi sevinmelidir. Dolaşan ruh dönerken o gezdiği yerlerden bazı ilerin vücutta çıkmasına neden olur.
Çoğunlukla sabah uyanınca ellerde, ayaklarda görülen kahverengi, turuncu lekeler halk arasında 'şeytan kınası' olarak adlandırılıyor. Hatta bu olay bazı yörelerde 'melek kınası' olarak da biliniyor.
Kına saça uyguladıktan sonra 2 saat kadar bekletilmelidir. 2 saatin ardından ılık su ile durulanır ve şampuanlanır. Kına iki aşamalı olarak uygulanır; ilk aşamada kına saçların tamamına uygulanır ve ikinci kat uygulaması için kısa bir süre bekletilir.
Rüyada eline kına yakmak, rüya sahibinin çok istediği bir hayalinin kısa bir süre içinde gerçekleşeceğine işaret eder. Özellikle de evlenme arifesinde olan pek çok kişi bu rüyayı görüyor. Bu rüya ise, rüya sahibinin sıkıntılarından kurtulacağına işaret eder.
8- Kına, mürekkep gibi boyalar gusle ve abdeste mani olmaz; çünkü altına su geçirir. Fakat yağlı boya, oje, zamk gibi şeyler altına su geçirmediği için gusle ve abdeste manidir.
Kına, jöle, deri üstü dövme vb. altına su geçiren maddeler abdeste engel değildir. Ruj, oje, mum, hamur, yapıştırılan geçici dövme, yapıştırıcı (altına su geçirmeyen) vb. maddeleri, tabaka meydana getirdiği ve altına su geçirmediği için abdest öncesi temizlemek gerekir.
Saçı ve sakalı kına veya başka boya maddesi ile boyamak da bunlar arasındadır. Ebû Hureyre`den nakledilen bir hadiste şöyle buyurulur: "Yahudi ve hristiyanlar (saçlarını) boyamazlar. Siz onların aksini yapınız.
Artık kınayı saçınıza uygulayabilirsiniz. Kınayı uyguladıktan sonra saçınızı saç bonesi ile kapatıp 4 saat kadar beklemelisiniz. Bekleme süresinin sonunda saçınızı ılık su ve şampuan ile kınadan arındırın. Hepsi bu kadar!
Tropikal bölgelerde yetişen, 14-15 metro boylarına, kırmızı çiçekli bir ağaçtan elde edilen kınanın faydaları; Kına kısmen bazı kanser tümörlerinin gelişmesini önleyebilir. Sinirlerin yatışması ve sakinleşmesini sağlar. Bal ve macun karıştırılarak yenildiğinde baş ağrısını geçirir.
uykuda kına yakılması nedir, cinler kına yakar mı
Uyku halindeyken dolaşan ruh bedene dönerken o gezdiği yerlerden bazı izlerin vücutta çıkması mümkün olabilir. Bu izler kına ya da daha farklı belirtiler halinde de ortaya çıkabilir. Bu durumun dini açıdan hiçbir kesinliği olmasa da muhtemel görüş bu şekildedir.
Peygamber Efendimiz bir hadis-i Şerifinde; ''saç ve sakalın beyazını gidermek için kullandığınız şeylerin en güzeli kına ve Çivitdir'' diye buyurmuşlardır. Bu yüzden kına gençliği güzelliği istek ve arzuları artırır şeklinde söz söylemiştir.
Melekler insanlara fiziki ya da ruhsal herhangi bir temasta bulunmaz. Fakat cinler insanlar arasında aşık oldukları hatuna musallat olup onu sahiplenirler yavaş yavaş. Kına da cinlerden birinin sana abayı yaktığını gösterir çoğu zaman. Bu meseleyi iyice araştırmanı ve söylediklerimi dikkate almanı öneririm.
Anavatanı Kuzeydoğu Afrika olmakla birlikte günümüzde bütün Kuzey Afrika, Hindistan, Pakistan ve Seylan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Kınanın tarihi serüveni antik devirlere kadar uzanmaktadır. Antik Mısır'da mumyaların tırnakları ve sargılarının kına ile boyanması ise tarihte bilinen en eski kullanımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri