Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi'ne bağlı çalışırlardı.
Çeşitli maddeler üzerine resim ve süsleme yapan sanatkâr, ressam, işlemeci. Sözlükte “birden fazla renkte boyamak, iğne veya özel aletlerle işleme yaparak süslemek” anlamındaki nakş kökünden türeyen nakkāş bu işi meslek edinenlere verilen unvandır.
Nakkaş ifadesi, renkli resimler yapan sanatkarlara verilen bir isim olarak bilinmektedir. Özellikle de yapıların tavanlarına ve duvarlarına süslemeler yapan ustalar için nakkaş kelimesi kullanılmaktadır. Nakkaş kelimesinin bezekçi ve nakışçı anlamlarına geldiğini söylemek de mümkün olmaktadır.
Kısaca nakkaş süsleme sanatı yapan kişileri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Kitapların yapraklarını ve kaplarını süsleyen kişiye de nakkaş denmektedir. Renkli resim ve tezyinat yapan kişiler nakkaş olarak anılırlar. Genellikle duvar süslemeleri yapan ustalar da nakkaş olarak bilinirler.
Osmanlı döneminde yaşamış olan en ünlü Nakkaş, Sinan Bey'dir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış olan Sinan Bey, uzun bir dönem İtalya'da eğitim almış ve resim dışında minyatür sanatıyla da ilgilenmiştir.
İlgili 38 soru bulundu
Nakkaşhâne (Osmanlıca: نقّاشخانه); ressamlar, kalem işi yapanlar, musavvir, müzehhip, mücellit gibi kitap bezemecileri, değerli taş yontucuları, işlemeciler, taşçı ustaları, camcıların toplu hâlde bulunduğu atölyelerdir.
Minyatür sanatçılarına “Nakkaş” denilirdi.
Sinan Bey, Baba Nakkaş, Matrakçı Nasuh Efendi, Horasanlı Aka Mirek, Reis Haydar, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi, Levni, Selimiyeli Reşid, Gazi Capır, İsmail Can, Nigari ünlü nakkaşlardır.
nakkaş / nakkâş
Nakış yapan. Duvar nakışları yapan usta. Süsleme san'atkârı.
Minyatür çok ince işlenmiş, küçük boyutlu, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek amacıyla metni desteklemek için uygulanır. Bu sanatı yapan kişilere nakkaş denir.
Nakkaş kelimesi, daha çok minyatür ressamları için kullanılmaya başlandığı Emevî sonrası dönemlerde kitap sanatındaki müzehhip, siyahkalem, musavvir, şebihnüvis, meclisnüvis, cetvelkeş, renkzen ve tarrâh gibi değişik işler yapanların tamamını kapsamına almıştır.
Osmanlı Devleti'nde yağlı boya ve sulu boya ve bina boyası işleri yapan ustalara da nakkaş denilmiştir. İstanbul'da ve İmparatorluğun diğer şehirlerinde bazı sanatları icra etme yetkisi sadece Müslümanlara verilmiştir.
Nakkaş Nakşi, kendine has üslubu ile Osmanlı resim sanatına yön veren önemli ressamlarımızdandır. Özelliklede sanatsal üslubunu oluştururken figürlerindeki biçimsel deformasyon onu çağdaşları olan diğer nakkaşlardan farklı kılmıştır. Onun tasvirlerinde figürler karakterleri ile özdeşleşmiştir.
Nakışhane'nin çini desenleri olarak geliştirdiği üslup Baba Nakkaş Üslubu olarak tanımlanmıştır. Bu üslup İstanbul'da yapılan evani eşya üzerine mavi beyaz olarak uygulanmış, mavi renk olarak çok koyu kobalt bir renk kullanılmıştır.
Edebiyat. Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı adlı romanında kullanılan karakterlerden biridir. Romanda, gerçekte olduğu gibi Başnakkaş'tır. Romanın sonlarına doğru gerçek bir nakkaş gibi kendini kör eder.
nakiz / nakîz / nâkiz
(Nakz. dan) Zıt, karşı. Birbirine karşı, zıt olan şey veya iş.
“Birinin yerine geçen, vekil”2 anlamına gelen naib, ilk olarak devlet idaresindeki görevlilerin yerine geçici süre ile bakan kişiler hakkında kullanılmış olup hüküm- dar vekili olmaları sebebiyle vezirlere naib-i saltanat denilmiştir.
Nakkaş Sinan Bey, 15. yüzyılda yaşamış Türk minyatür sanatçısı. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'i gül koklarken tasvir eden çalışmasıyla tanınır.
Batıda minyatür tarzı resim yapan sanatçılara minyatari, minyatürist, minyatürcü denilmiş; Osmanlı'da ise minyatür tarzı resim yapan sanatçılara "nakkaş" genel adı altında "musavvir, ressam, tarrah, şebih nüvis, nigari, nigarende, meclis nüvis, nakş-bend, siyahkalem gibi isimler verilmiştir.
Nakkaş Levni
Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Lale Devri'nin en tanınmış minyatür sanatçısıdır. Minyatür sanatına derinliği ve perspektifi getirmiş, yapay, yaldızlı ve canlı renkler yerine daha doğal renkler kullanmıştır.
Bu işi yapan kişilerin sabırlı olması gerekmektedir. Bir süsleme sanatı olarak günümüze kadar ulaşan bu meslek herkesin yapabileceği türden bir değildir. Bu işi yapmak isteyen kişiler çeşitli kurslar ile bu sanatı öğrenebilirler. Devlet tarafından açılan kuralarda nakkaşlık sanatı da öğretilmektedir.
1460 yılında Osman- lı Saray Nakkaşhanesinde Sinan Bey ve/veya öğrencisi Bursalı Şiblizade Ahmed tarafından üretilmiştir.
Sıva yaşken yapılan resimleme tarzına “fresk” denir. Daha çok sıva üzerine uygulanan kalem işi tekniği taş ve ahşap üzerine de uygulanmıştır. Ahşap üzerine uygulanan, üzeri lake ile kaplanmış edirnekârî bezemeler kalem işi tezyinatın diğer bir yönünü oluşturmaktadır.
Nakşibendilik (Osmanlıca: نقشبندیه Nakşbendiye), Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen, Muhammed Bahauddin Şah-ı Nakşibendi'nin isim babası olduğu Sünni İslam dini tarikatı. "Nakış yapan" anlamına gelen Nakşibend, Nakşibendi mürşidlerinin, kalbi dünyadan ahirete bağladığı düşünüldüğü için bu adı almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri