Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir. Mutlu bir evliliği olan bu kişinin gelenek kınasını yakarak uğur getirmesi hedeflenmektedir.
Gerdek gecesinden evvelki geceye kına gecesi denir. damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Geline kına yakılır, çünkü gelinin ailesi kızını gelenek ve göreneklerimize göre baba ocağından başka bir eve göndermekte, kocasına ve yeni evine kurban etmektedir. Kına aynı zamanda temizliğin, saflığın, iyi niyetin simgesi olduğundan geline kına yakma coşku ile kutlanır. Bu kutlama gününe kına gecesi denir.
Bu Türk düğünlerinde yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Kınayı yakarken gelin elini yumruk yaparak açmaz. Bunun üzerine kınayı yakan kişi gelin elini açmıyor, diye seslenir. Gelinin kayınvalidesi ya da damat tarafından olan biri gelin elini açsın diye eline altın koyar.
İlgili 15 soru bulundu
Kına yakılırken gelinin yanındaki kişiler ve kınayı yakan kişi “Gelin elini açmıyor” derse kayınvalide gelinin elini açması için kına hediyesi olarak gelinin avucuna bir altın koyar. Bu gelenek gelin adayının yeni yaşamına zenginlik, bereket ve iyi şans getirmesi amacıyla gerçekleştirilir.
Çoğunlukla sabah uyanınca ellerde ayaklarda görülen kına rengi lekeler halk arasında “Şeytan Kınası” olarak adlandırmaktadır. Bu olay bazı yörelerde “Melek Kınası” olarak bilinse de daha çok şeytana atfedilmektedir.
Kına, kız tarafının kadın akrabaları ve arkadaşlarının katılımıyla gerçekleşeceği için kına masrafları kız ailesi tarafından karşılanır. Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir.
Anavatanı Kuzeydoğu Afrika olmakla birlikte günümüzde bütün Kuzey Afrika, Hindistan, Pakistan ve Seylan gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Kınanın tarihi serüveni antik devirlere kadar uzanmaktadır. Antik Mısır'da mumyaların tırnakları ve sargılarının kına ile boyanması ise tarihte bilinen en eski kullanımıdır.
Genç kızlar ellerine birer mum alarak türkü söylemeye ve ortadaki boş sandalyelerin etrafında dönmeye başlarlardı. Ardından gelin ve damat yerlerine oturur, gelin ağlatılmaya çalışılırdı. Geline de erkeğe de kına yakılır ve kalan kına da misafirlere dağıtılırdı.
Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır.
Geceleyin damat tarafı kalabalık bir erkek-kadın topluluğu ile kız evine kına götürerek gelinin eline sürerler. Bu kınanın içine damat tarafı bir miktar para koyar. Gelin evinden dönüşte tekrar eğlencelere başlanan erkek evinde, damadın da eline kına sürülür. Kına misafirlere de dağıtılır.
Gelin adaylarına kına gecesinde kına yakmak adetlerimizi yeri olan bir aktivite. Peki gelinlere kınasını kim yakar? Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir.
Kına gecesi erkek tarafı ne yapar için söylenebilecek şey, tüm maliyetlerden sorumlu olmadığıdır. Bilindiği üzere kız ve erkek taraflarının birtakım sorumlulukları vardır. Örneğin kınayı kız tarafı mı yapar ile düğün kime ait olduğu bellidir. Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir.
Kınayı uyguladıktan sonra saçınızı saç bonesi ile kapatıp 4 saat kadar beklemelisiniz. Bekleme süresinin sonunda saçınızı ılık su ve şampuan ile kınadan arındırın.
Gelinler Neden Testi Kırar? Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş bu gelenek aslında gelinin evin eşiğinden geçtiği andan itibaren evleri bereket ve sevgi ile dolup taşsın manasını taşır. Eşikten adım atıldığı an içerisinde metal paralar, altın bazen nar ya da kuru üzüm dolu olan testi kırılır evin içine girilir.
Kına gecesi yapmak bir zorunluluk değildir tabii ki; ancak geleneksel bir ritüel olduğu için birçok gelin için evlenmeden önce kına gecesi yapılır. Kına Gecesi Gelenekleri: – Kına gecesinden önce birtakım hazırlıklar yapılır. Kına alınır ve misafirlere verilmek üzere küçük, renkli keselere konur.
Kına annesi bebeğin sağ eline ilahiler eşliğinde kına yakıyor ve bunu kırmızı bir bez ile örtüyor.
Ayrıca gelin kuşağını kim alır sorusu ise kültüre ve aile tercihlerine göre değişebilir, ancak genellikle anneler veya yakın akrabalar bu anlamlı hediyeyi alırlar. Bazı kültürlerde gelin kuşağı ve duvağı gelinin babası veya büyükbabası tarafından alınır.
Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir.
Damada kına yakılırken; sağdıç parmağını kınaya banarak elini yukarı kaldırır, bir iki üç diye saydıktan sonra bekar gençler kınalı parmağa ulaşmaya çalışırlar. Kim önce kınayı almışsa ilk onun evleneceğine inanılır. Kalan kına damadın arkadaşlarına dağıtılır (darısı bekarların başına olsun diye).
Özellikle sıcak ve nemli ortamlarda, el-ayak terlemesi olan kişilerde daha kolay oluşabileceğini ve toprakla uğraşanlarda diğerlerine oranla daha sık görüldüğünü dile getiren Dermatoloji Uzmanı Dr. Semra Akıntürk de, "Fayohipomikoz koyu renkli mantarların sebep olduğu fırsatçı enfeksiyonların genel adıdır.
Bazı inanışlara göre; Sabah uyanınca elde kına lekesi görmek Allah'ın varlığının delillerindendir. Ruh uyurken vücuttan ayrılır ve farklı alemlerde gezer oralardan bu lekeleri alır. Bu durumda kişi sevinmelidir. Dolaşan ruh dönerken o gezdiği yerlerden bazı ilerin vücutta çıkmasına neden olur.
Kına törenlerde bir nişan olarak da kullanılır. Bu törenler evlenme, ölüm, askere uğurlama, sünnet, dinî bayramlar, hacı karşılaması şeklinde sıralanabilir. Koç katımı zamanında koçlara da kına yakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri