Özellikle son dönemlerde değişen kına gecesi kavramıyla birlikte gelin adayları bir gece için birden fazla fakat daha sade kıyafetlere yönelir. Daha öncesinde giyilen kırmızı ya da tonunda kabarık gelinlikvari modeller yerine daha düz ve farklı renk tonlarının olduğu klasikten uzak elbiseler tercih edilir.
En şık ve en kusursuz olmak ister. Düğünlerde istisna durumlar hariç gelin beyaz ve tonlarını giyer. Davetlilerde genel olarak düğünlerde beyaz rengi giyinmeyi tercih etmez.
Geleneksel kına gecesi kıyafetleri genellikle Türk kültüründeki kıyafetlere benzer. Bu kıyafetler, el işlemesi detaylarla süslenmiş, parlak ve canlı renklerde olan kıyafetlerdir. Örneğin, takım elbiseler, kaftanlar, şalvarlar ve etekler gibi giysiler tercih edilebilir.
Örneğin kına yakılmadan hemen önce gelin bindallı adı verilen gösterişli bir elbise giyer. Öncesinde ise genellikle kırmızı renk bir abiye tercih eder. Bazı gelinler tüm gece sadece bindallı da giyebilir ya da sadece abiye elbise giymeyi de tercih edebilirler.
Organizasyon evde yapılacağı için kabarık modeller yerine daha sade ve şık elbiselere göz atılmalıdır. Ayrıca kına yakımı esnasında bindallı veya kaftan giyilecekse bu da aksesuar firmalarından temin edilmelidir. Kuaför randevusu da kınadan çok önce alınır.
İlgili 34 soru bulundu
Her iki seçenekte de kına gecesinin hâkim rengi kırmızı olarak bilinmektedir. Kırmızı renk, aşkı, sevgiyi ve aidiyeti temsil ettiği için bu özel günde gelin adayları kırmızı renk tercih etmektedir.
Kırmızıya oranla son zamanlarda en çok tercih edilen yeşil elbise tasarımları da bu gecelerin vazgeçilmezidir. Bu gecelerde en çok tercih edilen gelin kına elbisesi modellerinden bir diğeri de mavi renge sahip olan çeşitlerdir. Mavi, kendine güvenin göstergesidir ve sizi yıldız yapar.
Mekan tutulacaksa mekanın kiralama ücreti, ikram edilecek yemeklerin masrafı da kız tarafına aittir. Fakat, kına gecesinde gelinin kına elbisesini ve aksesuarlarını (ayakkabı, çanta, küpe, kolye) damat tarafı karşılayabilir.
Kimi yörelerde mutlu bir evliliği olan, anne babası hayatta olan acı görmemiş bir kadın tarafından yakılırken kimi yörelerde yengeler kınayı yakar. Bazı yörelerde geline genç kızlar erkeğe genç delikanlılar yakarken bazı yörelerde ise teyzeler kınayı yakar.
Kına gecesinde ne giyilir konusunda az önce de bahsettiğimiz gibi genel olarak gelin adayları kına gecesi boyunca iki üç farklı kıyafet değiştirebiliyorlar. Geceye başlarken tercih edebileceğiniz elbise ise bir abiye olabilir.
Alternatif Kına Kıyafeti Seçenekleri
Gerçekleştireceğin kına gecesi organizasyonunun temasına göre bordo, yeşil ve beyaz abiyeleri tercih edebileceğin kınalık elbiseler arasında sayabiliriz.
İslami kına gecesi, dini değerlerin ön planda olduğu, maneviyatın derinden hissedildiği ve dualar eşliğinde gerçekleştirilen bir organizasyon olmalıdır. İslami kına gecesinde çalışan personellerin tamamı kadın olmalıdır. Kadın personeller ile hizmet sunulmakla beraber, verilen hizmetler de bu çerçevede düzenlenmelidir.
Kına Gecesi
Kına gecelerinin en çok tercih edilen rengi kırmızı olduğu için belki de elbiseniz ile uyumlu bu modern tasarımlı, parlak dokulu, ince bantlı ayakkabıları tercih edebilirsiniz.
Kına Elbisesinin Rengi
Tül, duvak, mendil, kına başlıkları, mumlar ve diğer aksesuarlar kırmızıdır. Kına gecesinin ana rengi kırmızı olacağından kırmızı veya kırmızıya yakın tonlar tercih edilebilir. Bununla birlikte, mor, bordo, mavi ve yeşil kına elbisesi tercih edilebilir.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Kına töreninde gelin adayına kınamasına mutlu bir evliliği olan eş dost ve akrabalar arasında belirlenmiş bir kadın yakmaktadır. Aynı zamanda kınanın karılması da bu kadının görevidir. Mutlu bir evliliği olan bu kişinin gelenek kınasını yakarak uğur getirmesi hedeflenmektedir.
Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir.
Yöreden yöreye çok farklılık gösterse bile geleneksel kına gecesi düğünden hemen bir gün öncesi yatsı ezanından sonrasında gelinin baba evinde yapılmaktadır. O gece aslında evde yalnızca kadınlar olmaktadır.
Kına gecesinde gelin kız mutlaka ağlar. Gelinin eline kına yakılırken “Gelin elini açmıyor…” denir ve bunun üzerine erkek tarafı gelinin avucuna küçük bir altın koyar.
Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir.
Kaftanın kumaşı daha kalın ve kıymetli iken, bindallının kumaşı daha incedir. Kumaşı daha hafif olduğu için yazın yapılacak kına organizasyonlarında bindallı, daha kalın kumaşa sahip olduğu için de kışın yapılacak organizasyonlarda kaftan tercih edilebilir.
Kına gecesinde en çok tercih edilen renkler arasında siyah, lacivert ve antrasit gibi klasik renkler bulunmaktadır. Bu renkler, damatların tarzına uygun bir seçenek olmanın yanı sıra, gecenin özel atmosferine de mükemmel bir şekilde uyum sağlar.
Bindallı modelleri, en çok kırmızı ve tonları renklerde tercih edilse de farklı renk seçeneklerine sahiptir. Lacivert, mavi, zümrüt yeşili, siyah bindallı çeşitleri birçok gelin tarafından tercih edilen renkler olmaktadır. Özel bir yeri olan bindallı, farklı kumaş çeşitlerinden üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri