Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
- Marmara ve Ege Bölgesi'nde hava kirliliğinin diğer illere göre daha az olduğu bildirilen illerden Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Karadeniz Bölgesi'nde ise Kastamonu, Sinop, Artvin, Rize KOAH ve astım hastaları tarafından tatil için tercih edilebilir. - Ayrıca deniz kenarında yer almasa da hem temiz ...
Dr. Uğur Bilge, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekti.
KOAH hastalarının yemesi gerekenler kadar uzak durması gereken besinlerin de bilinmesi gerekir. Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Tuz fazla tüketildiğinde vücutta su tutulmasına neden olarak solunumu zorlaştırabilir. Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Sağlıklı bir yaşam için solunan havadaki nem oranının da ideal olması gereklidir. İdeal nem oranı %30-60 arasında değişir. Yüksek nemli ortamlar daha sıcak hissedilir ve nefes darlığı hissinin artmasına neden olur. KOAH hastaları için ideal nem oranı %45-50 civarında olmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.
Koah Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
Sağlıklı yaşam için havada belli oranda nem bulunmalıdır. Nem oranının çok fazla veya aşırı az olması (kuru hava) KOAH hastaları için risk oluşturur. İdeal hava nem aralığı % 30-60 oranındadır. Düşük nemli ortamlar olduğundan daha soğuk, yüksek nemli ortamlar daha sıcak hissedilir.
KOAH'ın başlıca sebebi sigaradır. Pipo, puro ve nargile kullanımı da KOAH'ın nedenleri arasındadır. Kişinin yaşadığı yer ya da mesleği nedeniyle organik ve inorganik tozlu ortamlara, kimyasal maddeler ve buharları içeren maddelere ya da toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalması.
Güçlü bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum kaynağı olan yoğurt, akciğer fonksiyonlarını artırır ve KOAH hastalığına karşı korur.
Kandaki oksijen seviyesinde azalma olan çok ağır derecedeki KOAH hastalığı tedavisi içinse mutlaka oksijen tedavisine başlanması gerekir. Solunum rehabilitasyonu, grip, zatürree aşıları, fizik tedavi, solunum destek cihazları ve cerrahi müdahale ise KOAH için başvurduğumuz diğer tedavi yöntemleridir.
Son evreye gelen kişilerde uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda yaşam süresi 5 yıl olarak beklenir. Ancak bu hastanın sistemine ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir.
En sık uygulanan tedavi yöntemleri arasında oksijen tedavisi, bronkodilatör ilaç tedavisi ve solunum egzersizleri sayılabilir. Düzenli kontrol gerektiren ve tedavi edilmediği takdirde hızlı şekilde ilerleyen Koah, yaşam kalitesini büyük oranda düşüren hastalıkların başında gelir.
KOAH Tedavisine Yardımcı Tedbirler
Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sürekli oturma hali ve egzersizden kaçınmak kasları güçsüzleştireceği gibi, nefes darlığını da arttıracaktır. Ağır iş ve egzersizlerden kaçınılmalıdır. Soğuk ve hava kirliliğinin fazla olduğu ortamlarda dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
KOAH ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH tedavisinin ilaçlarla olan ve de ilaçlar dışında olmak üzere iki tamamlayıcı kolu vardır. İlaçlı tedavide solunum yoluyla kullanılan değişik inhaler ilaçlar havayollarını açarak yakınmaların azalmasını sağlamaktadır.
Çayda, kahvede çok şeker kullanılmamalı, hafif tatlılar (meyveli tatlılar, sütlü tatlılar ve kompostolar) tercih edilmeli, hamurlu tatlılar olabildiğince kullanılmamalıdır. Öğünde çorba, pilav-makarna, börek varsa ekmek az tüketilmelidir. Tansiyon problemi varsa yemekler tuzsuz yapılmalıdır.
KOAH için diyafram nefesi
Rahatça oturun veya uzanın ve vücudunuzu mümkün olduğunca gevşetin. Beş saniyeye kadar burnunuzdan nefes alın, havanın karnınıza girdiğini ve midenizin yükseldiğini hissedin - ideal olarak, midenizin göğsünüzden daha fazla hareket ettiğini hissedebilmelisiniz.
Kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum bakımından zengin bir diyet olmalıdır, çünkü bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alırlar. Proteinden zengin gıdalar, süt, doğal yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagiller, balık ve et tüketilebilir. Yüksek tansiyon sorunu varsa tuzdan kaçınılmalıdır.
Özelikle ağır KOAH'lı olgularda gece boyu devam eden nefes darlığı, öksürük nöbetleri, tedavide kullanılan bazı ilaçların uyku üzerindeki olumsuz etkileri ve hava yollarındaki tıkanıklığa bağlı uyku apne sendromu ortaya çıkar. Nefes durması, morarma gibi durumların sonucunda KOAH'lı olgularda uyku kalitesi bozuktur.
KOAH'lı hastalarda; uyku parçalanır, sık arousallar izlenir, gece hava yolu direnci ve obstrüksiyonu artar, oksijen desatürasyonu artar, hipoksi ve hiperkapni gelişir, yardımcı solunum kaslarının kullanımı artar. Hasta uykuyu başlatmakta ve sürdürmekte zorluk çeker.
Soda ve benzeri gazlı içecekler şişkinlik yaparak daha zor nefes almanıza neden olur, uzak durun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri