Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. İbrahim Saraçoğlu, koah hastalığı için geliştirdiği kürünü anlattı... A Haber'de Kadraj programına katılan Prof. Saraçoğlu, "Koah hastaları kumarin bakımından zengin olan yulaf samanını tüketmeliler...
Yani örnek olarak proteinden zengin gıdalar; süt, yoğurt, ayran, peynir, kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya), meyve (özellikle kurutulmuş olanlar), her türlü sebze (özellikle koyu yeşil yapraklı olanlar), balık, et, kuruyemiş (özellikle fındık, ceviz, badem), zeytin, zeytin yağı vb. tüketilebilinir.
KOAH hastalarında hareket, öncelikle ev içi kişisel bakım ve giyinme ile sağlanmalıdır. Kısa süreli yürüyüşler planlanmalıdır. Yürüyüş sırasında oksijen desteği gerekebilir. O nedenle solunum egzersizleri ve yürüyüşü birlikte yapabilecek düzeye gelene kadar hastaya, ev içi aktivite olarak yaptırılmalıdır.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
İlgili 26 soru bulundu
Elma, kayısı, şeftali ve kavun bazı kişilerde şişkinliğe ve gaza neden olabilir. Benzer şikayetler yaşayan KOAH'lı hastaların bu meyveler yerine ananas ve üzüm gibi meyveleri tercih edebilirler. Aynı şekilde şişkinliğe ve gaza neden olabilen sebzelerden de uzak durmak gerekebilir.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
KOAH hastalarına bitki çayı kullanımı öneren Dr. Sinan Akkurt'un önerdiği bitki çayı tarifinde okaliptus yaprağı, toz ekinezya, toz zerdeçal, ısırgan otu yaprağı ve meyankökünden birer tutam beş dakika kaynatılıyor.
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.
Sonuç olarak astım ve KOAH gibi kronik havayolu hastalığı olan kişilerde D vitamini tedavisi ile havayolu düz kas hücrelerinin kitlesinin büyümesinin engellenebileceği düşünülmektedir.
Güçlü bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve selenyum kaynağı olan yoğurt, akciğer fonksiyonlarını artırır ve KOAH hastalığına karşı korur.
Dr. Uğur Bilge, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekti.
Yüksek Antioksidan İçerir
KOAH hastalığı olan kişilerde çörek otu yağı, akciğerleri iyileştirmeye yardımcı olabilir.
KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tedavi edilebilmesi için çok değerlidir. KOAH'ın erken evrelerde teşhis edilmesi, sigaranın bırakılması ve ilaçların düzenli kullanılması hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
1) Keçiboynuzu Kürü
Kaynama süresi bitince hazırladığınız içeceği süzüp tüketebilirsiniz. Hepsi bu kadar! Saraçoğlu, keçiboynuzu suyunun sabah ve akşam olmak üzere günde 2 bardak tüketilmesini tavsiye ediyor. Keçiboynuzu kürü içerdiği etken maddeler sayesinde bronşları temizler.
Erzurum'da ileri derecede Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca yaşamının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakikada gerçekleştirilen "endobronşiyal valf" uygulamasıyla oksijen cihazından kurtuldu.
Kozalak Şurubu alt solunum yolu hastalıklarından astım, koah , covid, korona gibi rahatsızlıkların tedavi sürecinde nefes açıcı, balgam söktürücü , öksürük kesici özellikleri ile tedavi sürecini destekleyen organik ev yapımı doğadan gelen şifalı bir bitki özüdür.
Genel olarak iki tip ilaç kullanılmaktadır: Nefes açıcı olanlar (bronkodilatatörler) ya da havayollarında hastalığa neden olan yangıyı baskı altına alan ilaçlar (iltihap gidericiler). Nefes açıcılar(Bronkodilatatörler): Bu gruptaki ilaçlar, beta 2 agonistler, antikolinerjikler ve teofilindir.
Hayati açıdan da dünyanın en tehlikeli hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Koah'ın 4. Evresi ise kişiler için ölümcül bir risk taşıyor.
KOAH için diyafram nefesi
Rahatça oturun veya uzanın ve vücudunuzu mümkün olduğunca gevşetin. Beş saniyeye kadar burnunuzdan nefes alın, havanın karnınıza girdiğini ve midenizin yükseldiğini hissedin - ideal olarak, midenizin göğsünüzden daha fazla hareket ettiğini hissedebilmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri