Düzenli egzersiz yapmak, KOAH nedenli nefes darlığını azaltma konusunda büyük fayda sağlar. Size en uygun egzersiz yöntemleri için Akciğer Rehabilitasyon Merkezleri'nden bilgi almayı unutmayın.
Akciğer egzersizleri
Yüzeysel nefes alışverişi ve akciğer egzersizlerinin ihmal edilmesi, bu durumu güçleştiriyor. Akciğerleri güçlendirmek ve temizleyebilmek için, egzersiz yapmak oldukça önemli.
KOAH semptomları ve yaşam kalitenizi iyileştirin, bu nedenle KOAH'lı herkesin yapması son derece faydalıdır. Egzersiz, fiziksel dayanıklılığınızı ve dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olabilir, ayrıca nefes almak için kullandığınız kasları güçlendirebilir.
Dr. Uğur Bilge, KOAH tanısı konulan kişilerin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını bırakmaları, zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durmaları, sağlıklı beslenmeleri ve günlük egzersiz yapmaları gerektiğine dikkati çekti.
Spor, egzersiz ve hareket
Düzenli olarak egzersiz yapmak, akciğer kapasitesini artırmanın en bilinen ve en etkili yollarından biri. Egzersiz, kasları daha fazla çalışmaya zorluyor ve bu da vücudun nefes alma hızını artırarak kaslara daha fazla oksijen verilmesini sağlıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır. Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır.
Büzük dudak solunumu sırasında burundan nefes alınır, daha sonra dudaklar ıslık çalacak gibi büzülerek akciğerlerdeki hava herhangi bir güç uygulamadan kontrollü şekilde boşaltılır. Bu egzersiz sırasında bazı kişiler zaman tutabilir. Örneğin 5 saniye boyunca nefes alabilir, 10 saniye boyunca aldığı nefesi bırakabilir.
KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Erken tanı ve teşhis tedavi edilebilmesi için çok değerlidir. KOAH'ın erken evrelerde teşhis edilmesi, sigaranın bırakılması ve ilaçların düzenli kullanılması hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
KOAH hastalarını rahatlatacak tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak ve inhaler ilaçları düzenli olarak kullanmak gelmektedir. KOAH hastalığında verilen ilaçlar diğer bilinen ilaçlar gibi içilen ya da kalça veya damardan verilen ilaçlara benzemediğinden ilk zamanlar hastaları biraz zorlayabilir.
KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.
Aynı zamanda, dumanlı ve tozlu ortamlardan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da belirtileri büyük oranda azaltabilir. Bunun dışında, nefes açıcı, balgam sökücü ve öksürük kesici ilaçlar da KOAH hastalığı tedavisinde kullanılır. Hastanın rahat nefes alması için bazı ilaçların solunum yoluyla alınması gerekebilir.
Dr. Çağlayan, yürüyüş önerdi, ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenli yürüyüşler özellikle hafif, orta ve bir kısım ağır KOAH'lılarda çok faydalıdır.
Kandaki oksijen seviyesinde azalma olan çok ağır derecedeki KOAH hastalığı tedavisi içinse mutlaka oksijen tedavisine başlanması gerekir. Solunum rehabilitasyonu, grip, zatürree aşıları, fizik tedavi, solunum destek cihazları ve cerrahi müdahale ise KOAH için başvurduğumuz diğer tedavi yöntemleridir.
Düzenli egzersiz, koşu sırasında gereken oksijen ihtiyacını karşılayabileceği şekilde akciğer kapasitesini geliştirir. Hem tidal hacim, hem de solunum hızı artarak, nefes alma vermenin maksimum hızı artırılabilir.
AKCİĞER 1 YIL
Bu da havanın temizliğine, sigara içilip içilmemesine göre değişiyor. Yenilenme süresi ise altı ayla bir yıl arasında.
Koah Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır.
Şu an için KOAH'ı ortadan kaldıracak bir tedavi yoktur. Ancak sigara ve diğer risk faktörlerinden uzak durarak hastalığın ilerlemesi büyük oranda engellenebilir. KOAH nedeni olan sigara bağımlılığı ve diğer zararlı maruziyetleri sonlandırmak.
Bir KOAH hastası, ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığı korumalıdır. Diyet enerjisinin yaklaşık yarıya yakını yağdan gelmeli, yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi arttırılmalı, nişastalı, unlu ve şekerli yiyeceklerin tüketimi ise karbondioksit üretimini arttırdığı için azaltılmalıdır.
Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.
KOAH, önlenebilir, kontrol edilebilir bir hastalıktır ama tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.
KOAH hastalarının öncelikle sigaradan uzak durmaları gerekir. Sigara içmeye devam etmeleri veya sigara içilen ortamlarda bulunmaları tedavi sürecini olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra mikrop kapmalarına yol açacak kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekir. Egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek de büyük önem taşır.
Solunum kapasitesini geliştirmeye yönelik evde yapılacak bir diğer egzersiz ise balon şişirmektir. Balon şişirmek dinamik bir egzersiz olarak hem akciğer solunum ve fonksiyonlarını geliştirir hem de evde en keyifli aktivite olarak düşünebiliriz.”
Hayatta kalmamız için en elzem ihtiyaçlarımızdan biri olan su, akciğerlerimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına, varsa ciğerlerde bulunan toksinlerden kurtulmasına da yardımcı oluyor. O yüzden gün içinde mutlaka vücudumuzun ihtiyacı olan miktarda suyu tüketmemiz gerekiyor.
Kronik Akciğer Hastalıkları Olan Kişiler de Egzersiz Yapabilir. Kronik akciğer hastalıkları olan kişiler, uzmanlar tarafından belirlenen ve planlanan egzersiz programlarına uyum sağlayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri