Kocaeli'nin merkez ilçesi olan ve aynı adı taşıyan İzmit, Körfez'in doğu ucuna yakın bir kıyı kentidir. Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasındaki en önemli geçiş güzergahının üzerinde kurulmuş, tarihi bir kenttir. İzmit Körfezi'nin güney kıyısında, İzmit - Yalova kıyı yolu üzerinde kurulmuş 48.464 nüfuslu bir ilçedir.
6360 sayılı kanun gereği Büyükşehir konumuna gelen Kocaeli şehrinde tüm ilçeler merkez ilçe konumuna getirilmiştir. Fakat özellikle merkez olarak belirtilen yerler arasında İzmit merkezi merkez ilçe olarak kabul edilir.
Gebze Adının Kökeni
Gebze'de belediye teşkilatı kurulması ise 1907 yılında olmuştur. 1924 yılında yapılan değişiklikler sonucunda vilayet, kaza, nahiye ve köy teşkilatları kurulmuş, Gebze de İzmit'in merkez ilçe olduğu Kocaeli'ne bağlanmıştır.
İlçe bazında ise Gebze 407 bin 19 kişilik nüfusuyla yine Kocaeli'nin en büyük ilçesi oldu. Onu 376 bin 56 kişilik nüfusuyla İzmit takip ederken, listenin son iki sırasında ise 53 bin 416 kişilik nüfusuyla Dilovası ve 52 bin 874 kişilik nüfusuyla Kandıra yer aldı.
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir.
İlgili 21 soru bulundu
İzmit Kocaeli ilinin merkez ilçesidir. Tarihçe: Marmara Bölgesi'nin kuzey doğu kesiminde yer alan Kocaeli, tarihi gelişimi M.Ö. ki yıllara dayanan ve izleri halen günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin yaşandığı bir bölgedir.
Saraybahçe Belediyesinin adı İzmit olarak değiştirilmek üzere Kocaeli İlinde 'İzmit İlçesi' kurulmuştur.
kocaeli'nin merkezi izmit'te yer alır, ama izmit bir şehirdir, kocaeli ise ildir. türkçede genelde il = şehir anlamı çıkar ama bu duruma istisna bir yerdir kocaeli. çünkü içerisinde gebze ve darıca gibi iki ilçe mevcut.
Türkiye'nin sanayi ve lojistiğinde önde gelen şehirlerinden biri olan İzmit'te, toplam 12 ilçe vardır.
Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz'le çevrilidir. İl merkezi İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir.
Gebze, 1522 tarihli bir kanunnameye göre İzmit Sancağına, XVII. yüzyılda Üsküdar'a, XVIII. yüzyıl ortalarında Kocaeli sancağına bağlanmıştır. 1924 tarihinde ise Kocaeli iline bağlı bir ilçe olmuştur (Yavuzyılmaz, 2002: 36).
Kocaeli. Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden birisi olan Kocaeli, Marmara Bölgesi'nde yer almakta olup 2.033.441 nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık 10'ncu ilidir. Karadeniz'e ve Marmara Denizi'ne kıyısı olan kentin oldukça gelişmiş sanayi, ticaret, ulaşım, haberleşme ve eğitim altyapısı vardır.
İstanbul´un terkedilmesinden sonra Gebze ve Çevresi tamamen emniyet altına alınmıştır. Cumhuriyet´in ilanına kadar kimi zaman İstanbul, kimi zaman da Kocaeli´ye bağlı bir kaza olan Gebze, Cumhuriyet´in ilanından sonra yeni iller kanununa göre il olan İzmit´e bağlanmıştır.
Kandıra İlçesi, Marmara Bölgesi'nde Kocaeli İline bağlı Karadeniz'de 52 km. uzunluğunda kıyısı olan tek ilçe olup, yüzölçümü 933 km² dir. Doğusunda Sakarya (Adapazarı) İli, batısında İstanbul ili, kuzeyinde Karadeniz, Güneyinde ise İzmit(Kocaeli) merkez ilçesi bulunmaktadır.
Çayırova, Kocaeli ilinin Çayırova ilçesine bağlı bir mahalledir.
Gebze, nüfus büyüklüğü açısından Kocaeli'nin en büyük ilçesidir.
Cumhuriyet'in ilanından yaklaşık 1 yıl sonra 20 Nisan 1924 tarihinde “Kocaeli” adında bir il kuruldu. İzmit ise bu ile bağlanarak günümüzdeki yerini aldı.
İl, Kocaeli adını ise, bu yöreyi Osmanlı Devleti'ne katan, Osman Bey ve oğlu Orhan Bey'in uç beylerinden olan Akçakoca'dan almıştır. Bu tarihten sonra kente, önce İznikmid, daha sonra İzmid (İzmit) adı verildi.
712'de İzmit Körfezi'nin güneyindeki Başiskele yöresine yerleşerek Astakos adı verilen bir kent kurdular. Astakos halkı M.Ö. 262 yılında, bugünkü İzmit'in bulunduğu alanda kurulan bölgeye yerleşmiştir. Bitinya Krallığı'nın yıkılıncaya kadar başkenti kalacak bu kente, kurucusundan dolayı Nicomedia adı verilir.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Kocaeli'nin nüfusu 2021 yılına göre 2.033.441'dir. Kocaeli'nin 12 ilçesi vardır. Kocaeli'nin ilçeleri: Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Kartepe, Körfez. Başiskele'deki en eski yerleşimler ilk olarak M.Ö.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre 12 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 472 mahalle bulunmaktadır.
Şehirlerden geçenlerin veyahut gelenlerin en çok aklına gelen şey genelde pişmaniyedir. Ayrıca, kente özgü “Değirmendere fındığı”, “Yarımca kirazı”, “Kandıra yoğurdu” ve “İzmit pişmaniyesi”, “İzmit simidi”, “Maşukiye armudu”, “Eşme ayvası”, kendin bilinen en önemli tatlarıdır.
Derince Kocaeli'nin ilçesi. Derince, Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan yeni bir yerleşim yeridir.
Gölcük, Kocaeli'nin bir ilçesi. İzmit Körfezi'nin güney kıyısında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri