İl ve ilçeden küçük yerleşim birimleri olan köy, kasaba, semt, mahalle gibi yerleşim birimlerinin adlandırmaları eğer aynı ada sahip başka bir yerleşim yeri yoksa şu şekilde yapılmalıdır: [["Yerleşim birimi adı"]]
Kasaba, köylerden büyük ve şehirlerden küçük olan yerleşim yerlerine verilen isimdir. Kasabalar henüz kırsal özelliklerini kaybetmedikleri için şehir kategorisine girmezler. Fakat kasabalar sanayi ve ticari faaliyetleri olduğu için köy olarak da adlandırılamaz.
Köy Kanunu, 2.000 ilâ 20.000 arası nüfusa sahip yerler için "kasaba" demektedir.
Kasabalar en büyük yerleşim yerleridir. İlçeler kendinden büyük illere bağlıdır.
Mahalle, daha büyük bir şehir, kasaba, banliyö veya kırsal alan içindeki yerel toplulukdur. 5393 Sayılı Belediye Kanunu'na göre belediye sınırları içinde, ihtiyaç ve öncelikleri benzer özellikler gösteren ve sakinleri arasında komşuluk ilişkisi bulunan idarî birimdir.
İlgili 25 soru bulundu
Belde (kelimenin tam anlamıyla "kasaba" anlamına gelir), Türkiye Cumhuriyeti'nin idari yapılanmasında yönetsel açıdan köy ile ilçe arasında, bucaktan aşağı ya da eşiti bir konumda yer alan yerel yönetim birimine verilen ad.
İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir.
Şehir ve kasabadan küçük yerleşim birimi. Sözlükte “mahalle, semt, sokak, yöre” anlamındaki Farsça kûydan gelir.
Madde 1 – Nüfusu iki binden aşağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (şehir) denir. Nüfusu iki binden aşağı olsa dahi belediye teşkilatı mevcut olan nahiye, kaza ve vilayet merkezleri kasaba itibar olunur.
Bu Kanunda köy; cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanların bağ ve bahçe ve tarlalarıyla birlikte teşkil ettikleri, nüfusu iki binden az olan yerleşim birimi olarak tanımlanmıştır.
Mezraa, sözcüğü, Arapça zer, zirâ'at kökünden, ekilen dikilen arazi, ziraat yapılan yer anlamına gelir.
Madde 1 – Nüfusu iki binden aşağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (şehir) denir. Nüfusu iki binden aşağı olsa dahi belediye teşkilatı mevcut olan nahiye, kaza ve vilayet merkezleri kasaba itibar olunur.
Köy Kanuna göre nüfusu 2 binden daha fazla olan yerleşim yerlerine kasaba denir. Eğer bir yerleşim yerinin nüfusu 20 binden daha fazla ise orası kasaba değil ilçe olarak tanımlanır.
Özetle, kasabalar ilçe belediyeleri tarafından yönetilir ve kasabayı yöneten kişiler belediye başkanı ve meclis üyeleridir.
Bu liste, Türkiye'deki beldelerin (kasaba) sınırları içinde oldukları ilçelere göre sınırlamasıdır. 2011 verilerine göre 1.977 olan belde sayısı 2012 yılında yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasasıyla olan 2014 Türkiye yerel seçimlerinde büyükşehir illerindeki beldelerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte 394'e düşmüştür.
Ömerli'de toplam 160 bin metrekare alan üzerine yapımı gerçekleştirilen Kasaba projesinin 3'üncü etabının KDV dahil fiyatları şu şekildedir: En küçük daire (1+1) 715.000 TL'den başlıyor.
Kasaba kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "belde"dir. Anlamları aynı olan bu sözcükler cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilir.
Yerleşim yeri, coğrafya, istatistik ve arkeolojide insanların içinde yaşadığı bir topluluktur. Bir yerleşimin karmaşıklığı, birlikte gruplandırılmış çok az sayıda konuttan, çevredeki kentsel alanlara sahip en büyük şehirlere kadar değişebilir. Yerleşim yerleri mezra, köy, kasaba ve şehirleri içerebilmektedir.
Köyler en temel ve yaygın yerleşim birimi olacaktır.
İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur.
Merkez ilçe, kentsel ve kırsal idari alanların bir ilçe sınırı içinde bir araya gelerek oluşturdukları il merkezi durumundaki kentsel yerleşmenin de içinde yer aldığı bir ilçe alanıdır. İlçe merkezi ise bir ilçenin yönetim merkezliğini yapan kentsel yerleşmedir.
Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar. Ancak olağanüstü hallerde kaymakamlar İçişleri Bakanlığı ve diğer Bakanlıklarla muhabere edebilirler ve bu muhaberelerden valiye bilgi verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri