Evli kadının zina (aldatma) eylemi Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmez. Yani kanunlara göre zina (aldatma) davası cezası yoktur. Hukuki yaptırımları ise ayrıdır. Evli kadın kocasını aldatırsa; boşanmak istemese dahi boşanma gerçekleşir, kocasından nafaka ve tazminat alamaz, mal paylaşımındaki payı azaltılır.
Zina eylemi, bir boşanma nedeni olarak Türk Medeni Kanunu'nda yer bulmaktadır ancak ceza yasalarımız zinayı bir suç ya da kabahat olarak görmemektedir. Dolayısıyla zina eden eşi, eşi ya da diğer kişiler şikayet edemez, hakkında suç duyurusunda bulunamazlar. Suç olmaması nedeniyle zinanın cezası da bulunmamaktadır.
Aldatan eş mal alabilir mi, aldatan eşin evlilikteki mallardan mahsun bırakılması mümkündür. Aldatan eş de diğer eş gibi evlilik birliği içinde alınmış mallardan hakkına düşeni alacaktır. Ancak hemen belirtmek gerekir ki bu konudaki takdir mahkemenindir.
Aile hukukunda tazminat talebi karı koca arasında mümkün olabilirken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2010/4-129 Esas 2010/173 Karar 24.03.2010 tarihli kararı ile aldatılan eşe, aldatan eşin sevgilisine de haksız fiil hükümleri çerçevesinde manevi tazminat davası açabilme imkanı tanınmıştır.
Zina, mutlak boşanma sebebidir. Zina vakıasının gerçekleşmesi halinde boşanma sebebi gerçekleşmiş sayılır. Zina, olmadığı takdirde evlilik birliğinin sarsılması hukuki sebebine kademeli olarak dayanılmış ise, zinanın ispatlanması halinde, bu sebeple boşanma kararı verilmesi gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
İslam'da recm
Kur'an'da zina suçunun cezasını belirten ayetler şunlardır: Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz sopa vurun; Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah'ın dini hususunda sizi sakın acıma duygusu kaplamasın! Müminlerden bir grup da onlara uygulanan cezaya şahit olsun.
Aldatılan eş aile mahkemesinde dava açmalı, bulunduğu yerde aile mahkemesi yoksa aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açmalıdır. Zina nedeniyle boşanma davası açan eş, zinaya dair gerekçelerini, delillerini sunmalı ve hak düşürücü süre içerisinde açıyorsa özellikle dilekçesinde belirtmelidir.
Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.
Aldatılan kadının aldatan eşe dava açma hakkı, Türk Medeni Kanunu'nda yer almaktadır. Bu haklar arasında maddi ve manevi tazminat talebi, nafaka hakkı ve velayet hakları bulunmaktadır.
Aldatılan eş bunu, mahkemede telefon kayıtları deliline dayanarak ispatlayabilir. Aldatan eşin telefon kayıtlarının celbinin mahkemeden talep edilmesi ile mahkeme ilgili operatöre müzekkere yazarak telefon kayıtlarını ister. Operatör, abonesine ait 5 yıl süreyle sakladığı telefon kayıtlarını mahkemeye verir.
Aldatmada (zina) velayet koşulları: Aldatan anne ise ve haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa çocuk babaya verilir. Aldatan anne ise ve çocuğun menfaatleri annesinin yanında olmasını gerektiriyorsa çocuk anneye verilir. Aldatan babaysa ve buna devam ediyorsa çocuk anneye verilir.
47-) Aldatma Nedeniyle Boşanma Davasında Ev Kime Aittir? 01.01.2002 yılı sonrasında evlenen eşlerde veya edinilen mallarda istisnai durumlar taşımaması kaydıyla eşlerin yarı yarıya hakları bulunmaktadır. Eşlerin evlilik birliği içerisinde edinmiş olduğu mallarda eşler yarı yarıya hak sahibidir.
Aldatan kadının boşanmadaki hakları arasında tazminat talebi yer almaktadır. Aldatan kadının eşini neden aldattığına dair sunduğu kanıtlar sonucunda maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı vardır. Bu davayı neden aldatmaya yöneldiğini açıkladığında ve haklı bulunduğunda açması daha mümkündür.
Eğer aldatılan eş aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde boşanma davasını açmaz ise bu durumda eşini affetmiş sayılır ve boşanma davası açma hakkını kaybeder. Bu hak kaybının tek istisnası aldatan eşin aldatma eylemine devam ediyor olması halidir.
Evet, Türk Ceza Hukuku'na göre evliyken başkasına kaçmak (zina) hukuki anlamda bir suç olarak kabul edilir.
On bin kişiyle yapılan ankete göre; Eşini ya da partnerini aldatanların yüzde 68'i pişmanlık duyarken, yüzde 90'ı aldatılmayı affetmeyeceğini söyledi.
Aldatılan taraf, eşine maddi ve manevi tazminat davası açma hakkını saklı tutar. Bu gibi durumlarda aldatılan eş hem psikolojik olarak yıpranmakla birlikte derinden sarsılarak yıpratıcı bir durumun eşiğine gelmektedir. Söz konusu olay çocukları etkileyip bu süreci anbean gözleri önünde yaşamalarına neden olur.
Hangi alanda olursa olsun her türlü aldatma; yasaktır, günahtır ve kul hakkı ihlalidir.
Boşanmada tazminat yükümlülüğü konusunda kadın veya erkek konusunda herhangi bir ayrım yapılmamıştır. Bu nedenle boşanma sonrası kadının da maddi veya manevi tazminat ödemesi mümkündür.
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
Bu kapsamda boşanma davasında delilleri; Kısa Mesaj (SMS), fotoğraflar, sosyal medya paylaşımları ve mesajları, otel kayıtları, whatsapp gibi mesajlaşma programları kayıtları, not ve yazışmalar, banka ve kredi kartı kayıtları, pasaport giriş çıkış kayıtları, mahkeme ilamları, diğer mahkeme dosyaları şeklinde ...
Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler. Mahkeme de uygun görürse, ilgili GSM operatöründen bu kayıtları isteyebilir.
Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre aldatma suç olarak düzenlenmemiştir ve cezai bir yaptırımı yoktur. Bu nedenle aldatan eşin cezai bir sorumluluğu bulunmadığından suçlu sayılmamaktadır.
“1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur. İkinci bir şahsa karşı cinsel, duygusal, fiziksel ve mekansal anlamda yakınlıktır.
Boşanma davasını açacak olan eş dava dilekçesinde mahkemeden evlilik birliğinin boşanma ile sona erdirilmesinin yanı sıra, yaşadığı elem ve ıstırabın bir nebze de olsa giderilebilmesi için güven sarsıcı davranışlarda bulunan, aldatan eşinin maddi ve manevi tazminat ödemesine karar verilmesini de talep edebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri