Kocasını hafife alan kadın Allah'a isyan etmiş olur. Kocasının sözünü dinlemeyen kadın isyankâr olur. Kocası yerine anne ya da babasına itaat eden kadın isyankâr olur. en Nisa Suresi 34. ayetidir.
Eşlerin birbirlerine eziyet etme ve zulüm yapma hakkı yoktur. Kadın Kocasına Yemek Yapmak Zorunda mıdır? Kadının yiyecekleri, elbisesi, oturacağı yerden ibaret olan nafakası, meşrû şartlar dâhilinde kadının nikâhlı kocasına aittir. İsraftan sakınmak gerekir.
İslâm Hukukunda, kocanın karısı üzerindeki hakları genellikle; 1- Aile reisliği, 2- Ko- canın meşrû isteklerine gücünün yettiği ölçüde itaat, 3- Karısının evde oturmasını isteme, 4- Başkalarının eve gelişinin koca izniyle olması, 5- Kocanın malını koruma, 6- Kocaya güzel muamele başlıklarıyla ele alınmıştır.
Kadının kocasına karşı sorumlulukları da, meşru ölçüler dairesinde kocasına itaat, birlikte oturma, özürlü olmadıkça cinsi münasebetten kaçınmama, kocaya sadakat ve evinin ve eşinin mallarını korumaktır.
Koca hanımının, hanım kocasının yatakta beraber olalım teklifine hayır dememeli. Özel bir durum yoksa. Onun dışındaki her şey örfün belirlediği şartların belirlediği şeylerdir."
İlgili 22 soru bulundu
Ön sevişme ve oral ilişki soruları Bu konuda görüş ayrılıkları var. Pek çok alim oral seksin caiz olduğuna inanır, ancak beğenilmez görür. Sözlü-genital teması caiz gören âlimler grubu büyük ölçüde Hadis ve Kuran'da böyle bir eylemi yasaklayan açık bir emir bulunmamasından dolayı caiz görmüşlerdir.
Namazı boşa gider demek değildir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki: Bir kadından kocası razı olmazsa, kadın, günahının cezasını çektikten sonra, Cennete girer. Cennete sadece kâfirler girmez.
Evlilik birliği eşler arasında yardımlaşmaya dayandığından çalışan eşin çalışmayan eşe harçlık vermesi evlilik birliğinin sürdürülmesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ev işleri sadece kadının görevi değil
Erkek için ev dinlenme yeri iken, kadın iş hayatının yanında ev işleri ve çocuk bakımı gibi ek sorumluluklar üstlenmek zorunda kalıyor.
Kadın maaşını eşine vermek zorunda değildir, böyle bir yasal zorunluluk veya ödev yoktur.
Eşler, birbirinden izin almak zorunda kalarak, yeni deneyimler yaşamaktan kaçınabilir. Sonuç olarak, eşlerin birbirinden izin alıp almaması, çiftlerin kendi karar vermesi gereken bir konudur. Her çift, kendi durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu kararı vermelidir.
Kişilerin birbirini bir şeyler için zorlamadığı, temel ilkenin önce birbirine güven ve saygı göstermek olduğu evliliklerde iletişim kanalları da açıktır. Bireylerin samimi ve doğal oldukları, birbirlerine saygılı davrandığı bütün ilişkilerde bu böyledir. Sağlıklı iletişim öncelikle birbirini anlamaya çalışmaktan geçer.
Birliğin mutluluğunu sağlama, sadakatli olma, birlikte yaşama, dayanışma ve yardımcı olma, çocuklara bakma ve yetiştirme, giderlere katılma, meslek seçiminde özen gösterme, evlilikte eşlerin hakları ve yükümlülükleri arasındadır.
Dolayısıyla, beş vakit farz namazını kılmak şartıyla, evi için yaptığı her çalışma da ibâdettir.
"Yemek yapmak, bulaşık yıkamak, ütü yapmak, temizlik yapmak, çamaşır yıkamak kadınların görevidir."
'Boşsun, boş ol, boşadım, karım boştur'
Dolayısıyla bu sözle boşama meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği 'Boşsun, boş ol, boşadım veya karım boştur' gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir.”
Ev işleri yapmayan kadın boşanmada kusurlurdur. Evlilik birliği içerisinde eşler birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü ve evlilik birliğinin doğurduğu diğer yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır.
Türk Medeni Kanunu, evin düzeninin ve işleyişinin sağlanmasını kadının görevi olarak nitelendirmiştir. Kadın, yemek yapma, temizlik yapma, evin düzenini sağlama görevleri ile yükümlüdür. Kadının sağlık sorunu olmadan, sebep belirtmeden uzun süre yemek yapmaması, evin düzenini sağlamaması boşanma sebebidir.
Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet etmeli ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz “İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir.” buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın.
Kocanın, eşine harçlık vermemesinin ekonomik şiddet olduğuna hükmeden yüksek mahkeme, tarafları bir arada yaşamaya zorlamanın kanunen mümkün olmadığına karar verdi. Yargıtay, kocanın eşine harçlık vermemesini boşanma sebebi saydı.
Buna göre koca, eşinin normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamayı ihmal ederse kadın ihtiyacı kadarını alabilir." Böylece, kadınların kocalarının haberi olmadan “normal şahsi ihtiyaçlarını karşılamak” için para alabileceği vaaz edilmiş.
- Kadının kocasının izni olmaksızın yabancı bir erkeği veya kadını evine misafir olarak kabul etmesi caiz değildir.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Eşlerin cinsel görevden kaçınmaları caiz değildir.
Kadının cinselliğinden yararlanmak kocanın hakkı olduğu gibi, erkeğin cinselliğinden yararlanmak da kadının hakkıdır. Kadın bu hakkı yerine getirmediği zaman günahkar olduğu gibi, erkek de bu hakka riayet etmediği takdirde günahkar olmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri