Koçluk Daha çok performans odaklıdır ve profesyonelin iş başındaki performansını iyileştirmek için tasarlanmıştır. Mentorluk, Yalnızca uzmanın mevcut iş işlevine değil, ötesine bakarak, kariyer gelişimine daha bütünsel bir yaklaşım benimseyerek , daha fazla gelişim odaklıdır .
Koç ve mentor arasındaki temel fark, bir koçun belirli bir beceri geliştirmenize veya belirli bir sonuca ulaşmanıza yardımcı olurken, bir mentorun birçok alanda gelişmenize yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, koçluk kısa vadeli, mentorluk ise uzun vadeli bir süreçtir.
Mentor Koçluk, ICF Profesyonel koçluk unvanı alma sürecinde koçluk becerilerini geliştirmek ve koçluk performansı ile ilgili deneyimli bir profesyonel Koç ile çalışarak, geri bildirim almak üzere verilen bir koçluk hizmetidir.
Mentorluk, bilginin, sosyal sermayenin (sosyo-kapital) ve alıcının iş, kariyer veya mesleki gelişim ile ilgili algıladığı psikososyal desteğin gayri resmi aktarımı için bir süreçtir. Mentorluk makbuzu alan kişiye protégé (erkek), protégée (kadın), çırak veya eğitimci denilebilir.
Koçluk süreci, tavsiye verme veya danışmanlık içermez ve bunun yerine kendi hedeflerini belirleyen ve ulaşan bireylere veya gruplara odaklanır.
İlgili 17 soru bulundu
Koçluk türlerini şöyle sıralamak mümkündür. Takım koçluğu, yönetici koçluğu, ilişki koçluğu, yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, öğrenci koçluğu, nefes koçluğu alanları bulunmaktadır.
Bu nedenle mentorun zamanına, kaynaklarına ve deneyimlerine, danışanın da ihtiyaçlarına saygı duyulmalıdır. Bir mentorluk ilişkisinde farklı konular ele alınabilir. Bunlardan bazıları kariyer gelişimi, terfi almak, yönetim, networking, iş hayat dengesidir. Bunun yanısıra bazı mentorluk modelleri ve kavramları vardır.
Bazı kelimeler Türkçede yazılışlarıyla sıkça karıştırılmaktadır. "Mentör" kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Mentor" olan kelimenin doğru kullanımı "Mentör" olmaktadır.
İş hayatında toplamda en az 5 yıl deneyim sahibi iseniz ve, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarından mezun ve çalıştığınız şirkette yine STEM alanlarında görevlerde çalışıyorsanız; mentorumuz olabilirsiniz.
Koçluk, danışmanlık da değildir ve danışana öğüt vermeyi amaçlamaz, yol göstermez, bilgi aktarmaz, öneride bulunmaz. “Koçlukta ilerleme sorularla yapılır.” Koç, doğru soruları sorar ve cevapları en etkin şekilde dinler. Koç, sorduğu soruların cevaplarını bilmez ve varsayımda bulunmaz. Koçluk, mentörlükden de farklıdır.
Çalışanların performans ve verimliliği artar, kurumsal bağlılık güçlenir. Koçvari lider, aynı zamanda nesnel bir gözlemci olabilir ve durumları analiz eder. Çalışanları anlayarak, onların gereksinimlerine uygun çözümler üretir. Koçvari lider, farklı bakış açılarına uyum sağlayabilen ve onları yönetebilen bir liderdir.
Profesyonel koç olabilmek için bu alanda düzenlenen sertifikalı eğitim programlarına katılmak gerekir. Özellikle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji Bölümü'nden mezun olan kişiler de Profesyonel Koçluk Eğitimi alarak bu mesleği icra edebilirler.
Koçluk, müşterinin kendi kaynaklarına güvenen profesyonel ve kişisel gelişim alanındaki faaliyetlerdir. Profesyonel bir koç, müşterilerin performanslarını iyileştirmelerine veya kişisel gelişimlerini arttırmalarına ya da kendi hedeflerini ve bunu yapma yollarını seçmelerine hizmet eden uzman olarak tanımlanabilir.
kimler koçluk alabilir? Hayatının bir veya birçok alanında netleşme, karalılık, farkındalık, performans, değişim ve gelişim isteyen tüm bireyler ve kurumlar koçluk hizmeti alabilir.
Koçluk , belirlenmiş hedeflere ulaşma yöntemidir. Diyalog yoluyla koç, danışanın (müşteri) doğru bir hedef belirlemesine, hedefe ulaşmanın en iyi yolunu bulmasına ve bir insandaki gizli iç potansiyeli ortaya çıkarmasına yardımcı olur.
Mentor, sahip olduğu bilgi birikimini, mesleki ve hayata dair deneyimini belirli bir uzmanlık ile kendisinden daha az deneyimli kişilere aktaran, rehberlik eden kişidir.
Mentor, daha az deneyimli veya gelişmiş bir kişi için danışman veya koç olarak hareket eden, daha deneyimli bir bakış açısıyla uzmanlık ve profesyonel bilgi sağlayan bir kişidir. İlişkinin özünde, mentiye tavsiye vermek, destek sağlamak ve yol göstermek vardır.
Mentorluk, bir kişinin (mentor) daha az deneyime sahip olan bir başka kişiye (mentee) danışmanlık yapması anlamına gelir.
Tersine mentorluk tipik bir mentor/menti rolünün yerine Y ve Z kuşağı daha az deneyimli olan yeni çalışmaya başlayan genç yeteneklerin, daha üst ve kıdemli olanlara bilgi aktarımında bulunarak paylaşım ortamı yaratması ilkesine dayanır.
Tersine mentorluk, kıdemli liderlere veya yöneticilere mentorluk yapan daha genç çalışanlar tarafından tanımlanır. Birçok kuruluş için tersine mentorluğun amacı, liderlere teknoloji veya işin geleceği alanlarında yükselen trendler hakkında yeni bir bakış açısı kazandırmaktır.
https://www.icfturkey.org/icf-hakkinda/icf-etik-kurallari-2019/ web sitesinde ise koçluk hizmeti alan kişi için müşteri tanımlaması kullanıldığı görülmektedir.
Profesyonel koç isminden de anlaşılacağı üzere gerekli tüm eğitimleri başarılı olarak tamamlamış ve ICF onaylı sertifika belgesine sahip olan koçlardır. Bu alanda hizmet sunan bu bireyler sıradan koçlara oranla daha geniş hizmet kataloğuna sahip olabiliyor.
Koçluk Temelde Değişim Yönetimidir.
insanların kendilerini çok farklı alanlarda fark etmelerini sağlayan, yürümek istedikleri yolu farkındalıkla seçmelerini, seçtikleri yolda kararlılıkla adım atmalarını destekleyen profesyonel bir yol arkadaşlığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri