Madde trafik cezası Yerleşim birimleri içindeki kara yolunda, bir trafik işaretiyle izin verilmedikçe ve yükleme, boşaltma, indirme, bindirme, arızalanma gibi zorunlu nedenler dışında kamyon, otobüs ve bunların katarlarını, lastik tekerlekli traktörler ile her türlü iş makinelerini park etmek, yasaktır.
MADDE 140:Belediyece belirlenmiş yer dışında şehrin muhtelif yerlerinde meydan, cadde, sokak, boş alanlarda çevre yolu güzergâhında traktör, kamyonet, kamyon vb. araçlar; nakliye amaçlı beklemesi ve park etmeleri yasaktır.
Vatandaşların düzenli olarak toplu taşıma araçlarını kullanması, şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltacaktır. Bu da şehrin kalkınması açısından oldukça önemli bir konudur. Eğer sürücüler bu durağa park ederlerse, yukarıda da açıkladığımız gibi 124 TL para cezası ödemeleri gerekmektedir.
Park yasaklı alanlar, kaldırım, araba yolu, giriş kapısı önü, özel mülkiyet alanları, ücretli otoparklar gibi alanlara park edilemez. Uygun olmayan yerlere park edilen e-mopedler ceza alabilir ve ya çekilebilir. Bu durumlarda tüm sorumluluk kullanıcıya aittir ve oluşan maliyetler kullanıcıya yansıtılır.
- Sol şeritte (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç). - Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde. - Kavşaklarda, tünellerde, rampalar ve bağlantı yollarında ve buralara yerleşim birimleri içinde 5 metre, yerleşim birimleri dışında 100 metre mesafede. - Görüşün yeterli olmadığı tepe üstüne yakın yerlerde.
İlgili 17 soru bulundu
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet
Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz. Eğer o binada oturan kişilerde o park alanına ait bir tapu mevcut değilse sizin aracınızın oradan kaldırılmasını talep edemezler.
Durma halleri dışında yolcu indirip bindirmek, yük yüklemek veya boşaltmak veya beklemek amacı ile araçların kısa süreler içinde durdurulması "Duraklama" dır. Duraklama, bekleme amacıyla yapılıyorsa, bunun süresi en çok 5 dakikadır. Bu sürenin geçirilmesi park etme sayılır.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur. Ödeme durumlarına bağlı olarak cezalarda artış ya da azalış olabilir.
Hatalı park cezası tutarı son yıllarda hep artış göstermektedir. Son olarak 2023 yılında hatalı park cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Hatalı park yerine göre 10-15-20 ceza puanı verilmektedir.
Belediye zabıta yönetmeliğindeki değişiklikler 18 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmelik ile belediye zabıtasına, kaldırımlara, otobüs duruklarına park eden araçlara ceza yazma ve araçların buralardan kaldırılmaması halinde en yakın otoparka çektirilme yetkisi verildi.
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Kanuni olarak ele alırsak konuyu; Trafik Kanununda kaldırıma park diye bir ceza yok, park yapılmaz diye geçen yerlere park etmişse ceza kesilebilir, yani Trafik Polisine şikayet ederseniz sonuç alamazsınız. Ancak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kaldırıma park etmek YASAKTIR !
Bu yasaklar arasında çok büyük bir yer teşkil eden bir yasak ise park etmeye müsait olmayan yerlere park etmektir. Park yapmanın ve duraklamanın yasak olduğu noktalarda duraklama yapan sürücüler, 437 TL park yasağı cezası ile karşılaşabilirler.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Sincar, “Eğer bahsedilen araç park yerleri ve Kat Mülkiyeti Kanununa göre taşınmaza ait olan alanlardan yerlerden ise buralar özel mülk olduğu için bu kısımlar üzerindeki tüm tasarruf hakkı bu binanın kat maliklerine aittir.
Kim kime diş geçirirse bu devirde artık. Aslında kanunda garaj önüne park etmenin herhangi bir cezası yok.
İçinde oturuyor olmanız parkın hatalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor o yüzden itiraz etmenizin bir işe yarayacağını sanmam. Araç sahibi aracın yanında yada içindeykende ceza yazılabilir fakat araç çekilemez. Kural böyle.
Rahatsız olan arkadaşlar, polisi arayın. Tır çekicisi, kamyon, sokak arasına park yapamaz.
Zabıta Talimatnamesinde uygulamaya konan yeni maddeler ise şöyle; Çöp konteynerlerinin önüne ve etrafına konteynerlerin çöp toplama araçlarınca alınmasını engelleyecek şekilde araç park edilemez.
Park yasağını ihlal eden araçların otoparka çekilmesi uygulamasına son verildi. Park yasağını uymayan araçlara trafik cezası kesilecek ancak trafik düzenini ve güvenliğini etkilemiyorsa, araç çekiciye yüklenip otoparka götürülmeyecek.
12) Park yeri,sinema,tiyatro,garaj,iş hanı vb. yerlerin giriş-çıkış yerlerine her iki yönde 5m. mesafe içinde, 13) Geçiş yolları üzerinde ve önünde PARK ETMEK yasaktır.
Kişisel park bariyeri kişilerin özel alanlarına, otoparklarına veya sahip oldukları alana istenmeyen kişilerin ve araçların girişini engelleme amacı ile kullanılan bir park bariyeri çeşididir. Park bariyerleri, ortak olarak aynı işi görseler de farklı özelliklere sahip olan farklı park bariyeri modelleri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri