Köftenin içine bağlayıcı bir malzeme eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un veya ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam ve şekil olarak belirgin farklar sağlar. Köftenin içine soğanları direk rendelemeyin.
Köfte harcı tarifi
500 gram orta yağlı kıyma. 1 adet orta boy soğan. 1 adet yumurta. 3 yemek kaşığı galeta unu.
En çok karşılaşılan sorulardan bir tanesi. Köfte harcının içerisine yumurta veya ekmek koymak köftenin bağlanarak dağılmasını engeller. Her köftenin yapılışı ve malzemesine göre tariflerde yumurta veya ekmek olarak farklılık gösterir. Ancak bazı köfte harçlarında ise hem ekmek hem de yumurta kullanılmaktadır.
Köftelerinizin yumuşak yumuşak olmasını istiyorsanız ekmekleri kabuğuyla koyarak bunu başaramazsınız. Zira kıymadan sonra köftenin neredeyse ana malzemesi olan bayat ekmekleri kabuğuyla yani kenarlarıyla birlikte harca katarsanız köfteniz sert olacaktır.
Köfte tarifi için galeta unu yerine bayat ekmeklerden de koyabilirsiniz. Köfteyi yoğurduktan sonra buzdolabında en az 1 saat dinlendirdikten sonra ya da bir gece dinlendirerek pişirebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Köfteyi yaparken seçeceğiniz kıymanın mutlaka orta yağlı ya da tam yağlı kıyma olmasına özen gösterin. Yapım aşamasında içerisine koyacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. İçine mutlaka yumurta, un, ekmek kırıntısı gibi bağlayıcı bir malzeme ilave etmeyi ihmal etmeyin.
Galeta unu yapmak için bayat ekmekleri küp küp doğrayıp fırında 180 derecede kurutuyoruz. Başından ayrılmayın 10 dakikada kuruyolar yanmasınlar çok fazla kızartmadan fırından çıkarın. (biz evde hep tam buğday unu ekmeği tükettiğimiz için benim ekmeklerim zaten biraz esmerdi. )
Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Köftenin daha yumuşak ve lezzetli olması için katacağınız ekmeğin kabuklu olmamasına dikkat etmeli, içine az miktarda zeytinyağı eklemelisiniz. Köftenin kıymadan sonraki ana malzemesi soğandır. Bunun için soğanı yeterli miktarda ve doğru bir şekilde eklemek önemli adımlar arasında yer alır.
YUMURTA LEZZETİNİ BOZAR
Köfteye yumurta konmaz, lezzetini bozar. Yumurta koyduğunuz köfteyi kıvama getirmek için daha fazla ekmek içi veya galeta unu kullanırsınız ve bu şekilde köftenin kalitesi bozulur. Galeta ununu az miktarda tedbir amaçlı kullanmak gerekir. Mangal köftelerinde ise galeta unu kullanılmaz.
Köfte (Ekmeksiz Galeta Unsuz ) Tarifi Nasıl Yapılır? Soğanımız rendemizin en küçük gözünde rendelenerek suyu iyice sıkılır. Buzdolabında bir kaç saat dinlenmesi için bekletilir. Tavamıza biraz yağ dökerek iyice kızdırılır ve kısık ateşte arkalı önlü yavaş yavaş köftelerimiz pişirilir.
Soğanı ince ince doğrayalım . Kıymamıza ekleyelim . 2 yumurtanın sadece sarısını çünkü beyazı sertleşmesini sağlıyor . Bu yüzden sadece sarısını kullanıyoruz .
1 kg kıyma için 1,5 çay bardağı konabilir ekmek içi. Bazen sadece sarımsaklı bazen de soğan eklentili yapıyorum. 1 kg kıyma için 6-7 diş sarımsak çok ince kesilerek kullanılabilir. Soğan eklenecekse de çok olmamalı.
Bayat ekmekleri küçük küçük dilimleyip fırınlayın. İyice kuruyunca çıkarıp rondodan geçirerek toz haline getirin. Galeta unu yerine kullanabilirsiniz.
Kuymak tarifi için tereyağını mümkünse bakır bir tavaya alın ve yağ eriyip köpürünce üstüne mısır ununu ekleyin. Mısır ununun rengi dönene dek kavurun. Ardından bir su bardağı suyu ve tuzunu ekleyin. Suyu çekene dek kavurun ve suyu iyice ektikten sonra içine kolot peynirini ilave edin.
Lezzetli köfte yapımı kolay değil. Köfteyi yumuşak ve lezzetli yapan sırrı sizinle paylaşıyorum. Sürpriz malzeme her evde olan bir malzeme aslında. Süt köftenin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacak.
Köftelerin kabarması 600 gram kıymaya 1/2 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonatın ölçüsünü kaçırmamaya çalışın, yoksa köfteleriniz sert olacaktır. Annelerin kullandığı bir diğer püf noktasıysa köfte harcına 1/2 rendelenmiş limon kabuğu eklemek. Bu kıymanın ağırlığını almaya yardımcı oluyor.
Köfteyi en iyi hale getirmek için pişirim yöntemi de çok önemlidir. Özellikle mandal veya fırını tercih etmek daha doğrudur. Çünkü köfteyi tavada yaparken yağ kullanılması gerekmektedir. Köfteler tavada pişince çok lezzetli olsa da yine de yağlı kalacaktır.
Ekmekler, özellikle evde bayat ekmek bulunduğunda kullanılıyor ya da bayat ekmekler sırf bu amaçlar saklanıyor ve hafif ıslatılarak harca giriyor. Ekmekle yapılan tariflerde pişme aşamasında etin yağının içerisinde kalmasını sağlıyor ve kuru olmayan köfteler hazırlamanıza yardımcı oluyor. Pişerken boyutları küçülmüyor.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
"Köftecilerdeki köfteler neden daha yumuşak ve lezzetli oluyor?" diye soruyorsanız, cevabı maden suyunda! Çünkü maden suyu ile yapılan köfteler soda sadesinde çok daha az yağ çekiyor, köfteler puf puf oluyor. Soda, sadece köfte değil, pek çok kızartma yemeğinde de bu amaçla kullanılıyor.
Bunların yanı sıra galeta unu, kek ya da poğaça gibi hamur işlerinde de kullanılabilen malzemelerden biridir. Beyaz un yerine sağlıklı bir alternatif olan galeta unu ile yapılan kek ya da poğaça türü yiyecekler çok daha lezzetli ve sağlıklı olabilmektedir.
Kısacası kendi köfte tarifinizde galeta unu veya ekmek içi yerine, irmik koyun.
Kıymaya mısır unu ve baharatları ekleyip yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır. Bir tabağa mısır unu koyulur, Yuvarlanan köfteleri mısır ununa bulayın tavaya yağ koyup kızartılır. Afiyet Olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri