Bellek, dil ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde ilerleyici kötülemeye, gündelik etkinlikleri ve davranışları yerine getirme yetisinde değişikliklerin eşlik ettiği bir hastalıktır.
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.
Kognitif beceriler bilişsel beceriler olarak da adlandırılmaktadır ve zihinsel çaba ve uğraş gerektiren işlemleri belirtmektedir. Kognitif becerilerde belirli sırayı izleme bazı durumların nasıl yapıldığının farkında olarak onları gerçekleştirme önemli adımlardandır.
Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
Bilişsel sorunlar birçok alanda güçlükler içerir, örneğin: Konsantrasyon ya da dikkatini yöneltme güçlüğü (kısa dikkat süresi) Bellek kaybı ya da anımsama güçlüğü (özellikle kısa süreli bellek ile ilgili sorunlar) Kavrama ya da anlama sorunları
İlgili 32 soru bulundu
Bilişsellik aralarında dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel terimdir.
Kognitif sözcüğü, Fransızcadan dilimize geçmiştir ve "bilişsel" anlamına gelir. Bilişsel psikoloji ise kişinin sahip olduğu zihinsel fonksiyonları ile ilgilenir. Bunlar arasında, dikkat, dil, hafıza, algı, akıl yürütme, problem çözme, zeka, yaratıcılık gibi zihinsel işlevler bulunur.
Kognitif rehabilitasyon, kişinin bozulan veya çeşitli etkenlerle gerileyen zihinsel yetilerini belirleyip, ihtiyacına göre zihin faaliyetlerini arttırmaya yönelik, beyin işlevlerini geliştirici egzersizlere, ilaçlara ve çok fonksiyonlu cihazlara dayanan zihin geliştirme programlarıdır.
Kognitif kelimesi anlam olarak kişinin meydana gelen olay ve durumları anlama, kavrama ve yorumlama gibi zihinsel yeteneklerini aktif bir şekilde kullanmasını sağlayan işlevleri ifade etmek için kullanılan bir terim olmaktadır. Kognitif kavramı tıp biliminde davranış terapisine temel teşkil etmektedir.
Kognitif davranışçı terapi; psikolojinin davranışçı ve bilişsel kuram ilkelerine dayalı bir psikoterapi yöntemidir. Yaşanan psikolojik sorunları bu ilkelerle birlikte ele alırken; duygu, düşünce ve davranış arasındaki ilişkiyi incelemektedir.
Kognitif Performans Testi (CPT), başlangıçta Alzheimer Hastalığında fonksiyonun objektif olarak değerlendirilmesi için tasarlanmış, standartlaştırılmış, performansa dayalı bir değerlendirme aracıdır.
Kognitif rehabilitasyon, dikkat, bellek, algı, muhakeme etme gibi bilişsel işlevlerin gelişmesi için yapılandırılan bir çalışmadır.
Bellek ve zihinde değişiklikleri olan, fakat objektif kanıtı olmayan tabloya sıklıkla “subjektif bilişsel gerileme” (sübjektif bellek bozukluğu olarak ta adlandırılıyor) tanısı konur. Artan kanıtlara göre, subjektif bilişsel gerileme, demans ve özellikle Alzheimer hastalığı gelişmesinde risk faktörüdür.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
Organik Mental Bozukluklar (OBM), beynin geçici fonksiyon bozukluğu veya kalıcı hasarına ikincil ortaya çıkan, mental fonksiyonlarda ve davranışlarda bozulma ile karakterize bir hastal ık grubudur.
Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir? Bilişsel davranışçı terapi, yaygın bir konuşma terapisi türüdür (psikoterapi). Bilişsel davranışçı terapi, yanlış veya olumsuz düşüncenin farkına varmanıza yardımcı olur, böylece zorlu durumları daha net görebilir ve onlara daha etkili bir şekilde yanıt verebilirsiniz.
Beynin temel kognitif süreçlerinin ele alınıp, incelenmesi.
KOGNİTİF MODEL
Kognitif Terapi, Kognitif Modeli temel alır. Kognitif Modele göre, insanların durumları ya da olayları algılama şekli; duygularını, davranışlarını ve bedensel belirtilerini etkiler. Belirli bir durum karşısında genellikle aklımıza hızlı bir şekilde ve biz farkına varmadan bazı otomatik düşünceler gelir.
Kognitif işlev (beyin kapasitesi) 20 yaş civarında zirveye ulaşır ve yaşamın geri kalan yıllarında giderek azalmaya başlar. Yaşlanma, kognitif işlevde kademeli bir düşüş ile ilişkilidir. Bu nedenle ilerleyen yaşla zihinsel görevlerin tamamlanması daha uzun sürer, hafıza ve dikkat azalabilir.
Bilişsellik öğrenme, dikkat, bellek, dil, akıl yürütme, karar verme, vs. gibi farklı bilişsel süreçleri kapsar ve bu da bizim entellektüel gelişim ve tecrübemizin bir parçasını oluşturur.
Kognitif terapi psikoloji ve psikopatoloji (ruhsal rahatsızlıklar) alanındaki bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş, bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış çağdaş bir psikoterapidir.
Bilişsel sinirbilim, odak noktası mental süreçlerde görev alan beyindeki sinirsel bağlantılar olmak üzere, genel anlamda bilişin altında yatan biyolojik süreçleri inceleyen bilim alanıdır. Bilişsel aktivitelerin beyindeki sinirsel devreler tarafından nasıl etkiilendiği veya kontrol edildiği sorularını ele alır.
TDK'ya göre Kognitif “ Bilişsel“ Anlamına gelmektedir. Kognitif Fransızca kökenli bir kelimedir.
Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Alzheimer hastalığı demansın sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan 'vasküler demans' ise demansın en sık görülen ikinci tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri