Kognitif Performans Testi (CPT), başlangıçta Alzheimer Hastalığında fonksiyonun objektif olarak değerlendirilmesi için tasarlanmış, standartlaştırılmış, performansa dayalı bir değerlendirme aracıdır.
Kognitif Testler, biliş ile ilgili problemlerin kontrolü için kullanılır. Biliş, beyninizdeki işlemlerin hayatınızın hemen hemen her yönüne dahil olan bir kombinasyondur. Düşünme, hafıza, konuşma, karar verme ve yeni şeyler öğrenme yeteneğini içerir. Bilişte yaşanan bir sorun bilişsel bozulmaya neden olur.
Hafif kognitif bozukluk, günlük yaşam aktivitelerinin çoğunu bağımsız olarak gerçekleştirme yeteneğini sürdüren bireylerde hafıza kaybının veya diğer bilişsel yetenek kaybının (dil veya görsel/mekansal algı gibi) erken bir aşamasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Kognitif Performans Testi (CPT), başlangıçta Alzheimer Hastalığında fonksiyonun objektif olarak değerlendirilmesi için tasarlanmış, standartlaştırılmış, performansa dayalı bir değerlendirme aracıdır.
Kognitif kavramı tıp biliminde davranış terapisine temel teşkil etmektedir. Bu nedenle kognitif terimi kullanılarak ifade edilen her şey insanı oluşturan davranış, düşünce, fiziksel ve biyolojik hali içine alan bir bütün olarak anlaşılmaktadır.
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.
Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
“Hafif kognitif bozukluk” (HKB), bir bireyin kognitif işlev- lerinde, o birey için alışıldık olana nazaran bir miktar ge- rileme olması ama bu gerilemenin bir demans tanısı kon- masına yetecek kadar şiddetli olmaması halini tanımlayan bir klinik tablodur (1).
Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir? Bilişsel davranışçı terapi, yaygın bir konuşma terapisi türüdür (psikoterapi). Bilişsel davranışçı terapi, yanlış veya olumsuz düşüncenin farkına varmanıza yardımcı olur, böylece zorlu durumları daha net görebilir ve onlara daha etkili bir şekilde yanıt verebilirsiniz.
Hafif bilişsel bozukluk, Alzheimer hastalığının veya diğer demans türlerinin erken evrelerinde tetiklenen beyindeki değişikliklerden kaynaklanabilir. HBB'nin kesin nedenleri bilinmemektedir. HBB'nin bir bozukluk olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı bile tartışmalıdır.
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
CATTEL ZEKA TESTi
Özellikle dikkat ölçen bir testtir. Zeka testleri çocukların muhakeme, algılama, dikkat, kelime bilgisi, sözel ifade yetenekleri, hafıza yetenekleri,motor becerilerini, genel bilgileri ni , genel kavrayışlarını ölçen araçlar dır.
1975 yılında Folstein ve arkadaşları tarafından geliştirilen bu kısa tarama testi demans taraması için en sık kullanılan testtir. On bir sorudan oluşur ve 30 puan üzerinden değerlendirilir. Tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürer.
Bilişsel sorunlar birçok alanda güçlükler içerir, örneğin: Konsantrasyon ya da dikkatini yöneltme güçlüğü (kısa dikkat süresi) Bellek kaybı ya da anımsama güçlüğü (özellikle kısa süreli bellek ile ilgili sorunlar) Kavrama ya da anlama sorunları
Kognitif rehabilitasyon, dikkat, bellek, algı, muhakeme etme gibi bilişsel işlevlerin gelişmesi için yapılandırılan bir çalışmadır.
Yaşa bağlı kognitif etkilenme beynin öncelikle hücresel düzeyde yaşlanması ve inflamasyonunu içeren karmaşık bir süreçtir. Yaşa bağlı kognitif etkilenme, yaşı ile karşılaştırıldığında daha fazla ise ancak ciddi etkilenme olmamışsa, duruma hafif kognitif bozukluk denir.
Bilişsellik aralarında dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel terimdir.
Organik Mental Bozukluklar (OBM), beynin geçici fonksiyon bozukluğu veya kalıcı hasarına ikincil ortaya çıkan, mental fonksiyonlarda ve davranışlarda bozulma ile karakterize bir hastal ık grubudur.
Bilişsel yaklaşım göz önüne alındığında; yaşanılan olayların anlamı, bireylerin değerlendirme ve yorumlama biçimlerine göre değişebilir. Bireyler bu yorumlamalarda var olan düşünce hataların ve geçmişten gelen olumsuz inançların etkisiyle sıkıntı yaşamaktadır.
Kognitif terapi kişilerin sıkıntı verici düşüncelerini saptamalarını ve bu düşüncelerin ne kadar gerçekçi olduğunu incelemelerine yardımcı olur. Ardından uygunsuz düşünceleri değiştirmeyi öğrenip içinde bulunulan gerçekliğe uygun düşünülmeye başlandığında kişi kendisini daha iyi hisseder.
Bir öğrencinin öğrenme döngüsüne tam olarak katılması için, döngünün dört moduna (hissetme, yansıtma, düşünme ve eylem) dahil olacak bir alan sağlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri