Kognitif işlev (beyin kapasitesi) 20 yaş civarında zirveye ulaşır ve yaşamın geri kalan yıllarında giderek azalmaya başlar. Yaşlanma, kognitif işlevde kademeli bir düşüş ile ilişkilidir. Bu nedenle ilerleyen yaşla zihinsel görevlerin tamamlanması daha uzun sürer, hafıza ve dikkat azalabilir.
Genellikle çok kısa sürede ortaya çıkan dikkat dağılması, algısal bozukluklar( halüsinasyon ve yanılsamalar), heyecan, huzursuzluk, hiperaktivite, konuşma güçlükleri, uyku düzeninin bozulması,hafıza sorunları, bilinçte bulanıklık (çevre algısının bozulması vb.) gibi semptomlarla tanımlanır.
Kognitif sözcüğü, Fransızcadan dilimize geçmiştir ve "bilişsel" anlamına gelir. Bilişsel psikoloji ise kişinin sahip olduğu zihinsel fonksiyonları ile ilgilenir. Bunlar arasında, dikkat, dil, hafıza, algı, akıl yürütme, problem çözme, zeka, yaratıcılık gibi zihinsel işlevler bulunur.
Bilişsel Terapi Nedir? Kognitif (Bilişsel) fonksiyonlar farkına varma, algılama, mantıksal düşünme, lisan, hafıza ve muhakeme kurmayı içeren bilme yeteneği olarak tanımlanabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Yaşlılığın tanımlanmasına kuramsal bir açıdan bakıldığında biyolojik, kronolojik, sosyolojik ve kronolojik yaşlanma olmak üzere dört boyut öne çıkmaktadır. Biyolojik Yaşlanma: Gelişim sürecinde vücudun yapısal ve işlevsel olarak değişimidir.
Kognitif rehabilitasyon, kişinin beyin – davranış sorunlarının değerlendirilmesine ve anlaşılmasına dayanan, terapötik-bilişsel etkinliklerin sistematik, işlevsel olarak hasarın iyileştirilmesine –yavaşlatılmasına yönelik tedavi edici eylemlerin tamamıdır.
"Hücre Yıkımı Başlıyor"
Yaşlıları, genç yaşlılar (65-74 yaş), orta yaşlılar (75-84) ve ileri derecede yaşlılar (85 yaş ve üzeri) olmak üzere üçe ayırdıklarını ifade eden uzmanlarımız, 20'li yaşlarda başlayan yaşlanma sürecini şu sözlerle anlattı: "Yaşlanma çok erken dönemlerde, 20'li yaşlarda başlar.
Psikolojik Yaşlanma: Bireylerin yaşlılık döneminde geçirdikleri davranış, uyum ve mental fonksiyonlarındaki değişimleri kapsar. Sosyal Yaşlanma: Bireylerin, toplumun sosyal yapısı içindeki rollerinin, konumlarının ve sosyal ilişkilerinin yaşlanmasıyla birlikte değişmesiyle oluşur.
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.
Bilişsellik aralarında dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel yetileri oluşturan bir kümeyi tanımlamada kullanılan bilimsel terimdir.
Kognitif Performans Testi (CPT), başlangıçta Alzheimer Hastalığında fonksiyonun objektif olarak değerlendirilmesi için tasarlanmış, standartlaştırılmış, performansa dayalı bir değerlendirme aracıdır.
Dünya Sağlık Örgütü 65 yaş ve üzeri bireyleri “yaşlı” olarak tanımlamaktadır. 65-74 yaş arası→Geç yetişkinlik 75-84 yaş arası→Yaşlılık 85 yaş ve üzeri→İleri yaşlılık olarak sınıflandırılır.
Üçüncül yaşlanma;Yaşamın sonunu haber veren hızlı ve en ileri düzeydeki bozulmadır. Sağlıkta, toplumsal yaşamda, bilişsel işleyişteki değişikler ile ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgüt(WHO), 1963 yılında yaşlıların sağlık sorunları konusunda düzenlediği toplantıda yaşlıları kronolojik olarak 3'e ayırmıştır.
Kimler geriatri polikliniğine başvurabilir? Geriatri polikliniğine 60-65 yaş üstü tüm bireyler başvurabilir. Yaşlı hastalarda kullanılan ilaçlara bağlı yan etkilerle sık karşılaşılmaktadır.
Kognitif davranışçı terapi; psikolojinin davranışçı ve bilişsel kuram ilkelerine dayalı bir psikoterapi yöntemidir. Yaşanan psikolojik sorunları bu ilkelerle birlikte ele alırken; duygu, düşünce ve davranış arasındaki ilişkiyi incelemektedir.
Kognitif Testler, biliş ile ilgili problemlerin kontrolü için kullanılır. Biliş, beyninizdeki işlemlerin hayatınızın hemen hemen her yönüne dahil olan bir kombinasyondur. Düşünme, hafıza, konuşma, karar verme ve yeni şeyler öğrenme yeteneğini içerir. Bilişte yaşanan bir sorun bilişsel bozulmaya neden olur.
Kognitif (biliş); hafıza, yönlendirme, dikkat, algılama, problem çözme, yargılama, konuşma, mantık ve planlama gibi süreçleri içerir. Günlük yaşam aktiviteleri gerçekleştirilirken hafıza, planlama, problem çözme gibi birçok kognitif işlev aktiftir.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
Demans unutkanlığın ön planda olduğu birçok hastalığa verilen genel bir isimdir. Özellikle yaşlı popülasyonda sıkça rastlanan demans, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Halk arasında bu rahatsızlık bunama olarak da adlandırılabilir.
Organik Mental Bozukluklar (OBM), beynin geçici fonksiyon bozukluğu veya kalıcı hasarına ikincil ortaya çıkan, mental fonksiyonlarda ve davranışlarda bozulma ile karakterize bir hastal ık grubudur.
Kemikler daha kırılgan, kırılgan ve daha az dirençli hale gelir. Daha az hormon ve sindirim enzimi üretilir. Kabızlık, ishal ve bağırsak tıkanıklıkları gibi hastalıkları daha sık görülür. Kas liflerinin sayısı ve kas kütlesi azalır ve aynı zamanda kaslarda daha fazla bağ ve yağ dokusu depolar.
Dış ve iç faktörlere bağlı olarak hücrenin genetik materyalinde meydana gelen mutasyonların zamanla birikmesi ve biyomolekülerin glikasyonu sonucu oluşan ileri glikasyon ürünlerinin yaşlanmaya neden olduğu ileri sürülmektedir. Kalıtsal modele göre ise yaşlanmanın programlanmış bir süreç olduğu kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri