Çok yönlü çoğalma kapasitesi olan kök hücreler olarak bilinen yağ dokusu kök hücreleri, son yıllarda klinik uygulamalarda yaygındır. Dermatolojik hastalıklar, estetik cerrahi, kardiyoloji ve ortopedi bölümlerinde kök hücre tedavilerinden yararlanılmaktadır.
Ve sık sık plastik cerrahlar tarafından kullanılan yöntemlerdendir. Yine hastalığa bağlı olarak özellikle yanıklarda, iyileşmeyen yaralarda ve yüzdeki bir takım deformitelerin, çukurların, izlerin kapatılması tarafında plastik cerrahlar tarafından uygulanmalıdır.
Kök hücre tedavisi ortopedi alanında erken dönemde kıkırdak hasarı olan ağrılı ekleme sahip ancak cerrahi tedavi için erken olan ya da ameliyat olmayı istemeyen hastalarda, kıkırdak hasarının ilerlemesini durdurmak ve iyileşmesine destek olmak amacıyla kullanılmaktadır.
Kök hücreler ise vücutta tüm doku ve organların yapısını oluşturan hücrelerdir. Organizma içinde yer alan tüm hücrelere dönüşebilen ve ana hücre olarak tanımlanan kök hücreler, vücutta ihtiyaç duyulan her bölgede yer alır. Böylece hastalanan veya hasarlanan tüm doku ve organların yenilenmesinde rol oynar.
Kök hücre sadece kıkırdak ve kemiklerin yapılandırılmasında değil aynı zamanda hematolojik kanser türlerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Kök hücre uygulamasındaki gelişmeler sadece laboratuvar ile sınırlı kalmamakta, aynı zamanda cerrahi uygulamalarda da kullanılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kişiden alınan küçük bir parça dokunun laboratuvarda 3 seanslık çoğaltımı ile her seans ortalama 30 milyonluk, toplamda 90-100 milyonluk hücre çoğaltımıyla uygulanır. 3 seanslık kök hücre tedavisi için fiyatımız 65.000 tl yerine kampanyada 61.000 TL'dir.
Kök hücreler kişinin kendi dokusundan elde edildiği için herhangi bir yan etki ya da alerjik bir reaksiyon oluşturmaz. Sadece yapılan müdahaleye bağlı lokal yan etkiler, %5 oranında ise dizde geçici şişlik oluşturma riski vardır. Bu yan etkiler genelde 1-2 hafta içinde geçmektedir.
Kök hücreler vücudumuzda pek çok doku ve organda bulunur. Kemik iliği, Sinir sistemi, Beyin, Sindirim sistemi, Kalp, Akciğer, Cilt, Yağ dokusu ve özellikle Bebek Kordon Kanı ve Göbek Kordonu kök hücre odakları barındırırlar.
Kök hücre tedavisi 3-4 hafta aralıklarla 3 seans olarak yapılır. İlk etki; kişiden kişiye değişmekle beraber ikinci seanstan hemen sonra ortaya çıkmaya başlar. Kök hücre uygulandığı andan itibaren kollajen dokuda iyileşme etkisini başlatır ve bu etki 12 aya kadar devam eder.
Kök Hücre tedavisi kimlere uygulanamaz? Pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan, kanama-pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar ve de bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişilere uygulanmaz.
Lokal anestezi veya sakinleştirici anestezi altında yapılan işlemde kök hücreler kişinin kemik iliğinden veya karın yağlarından küçük bir işlemle alınır ve laboratuvarda çoğaltılır. Çoğaltma işlemi birkaç saat sürer. Bu sırada kişi kök hücre uygulama ünitesinin dinlenme odasında dinlenir.
Kök hücre tedavileri oldukça etkilidir fakat mekanik boyutta oluşan hasarlarda yeterli oranda şifa sunamaz ve cerrahi tedavilere alternatif olamazlar. Kök hücre tedavileri koruyucu önleyici tedaviler olarak başarılı tedavilerdir.
Tedavide etkinlik yaklaşık 1 hafta sonra başlamakta ve hücrelerin artışı ile her geçen gün artmaktadır. Tedavi sonrası 2 günlük hareket kısıtlaması sonrası hasta günlük hayatına dönebilir. Tek seanslık uygulama yapılır; hasarın büyüklüğüne göre nadiren ek uygulama gerekebilir.
Kök Hücre İşlemi Acıtır mı? Kök hücre işlemi, genellikle lokal anestezi altında yapılır, bu nedenle işlem sırasında acı veya ağrı hissedilmez. İşlem sonrası, enjekte edilen bölgede hafif bir rahatsızlık veya hassasiyet olabilir, ancak bu durum genellikle kısa sürede geçer.
İzlem süresi kısa ve az sayıda hasta üzerinde uygulanmış 20 civarında insan çalışması yayınlanmıştır. Bu çalışmalarda, olguların kabaca % 80'inde başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Kök hücre tedavisi ile oluşan kıkırdak, bir tamir dokusu şeklindedir ancak orijinal eklem kıkırdağının mimari yapısına sahip değildir.
Kök hücre, yağ dokusundan ve kemik iliğinden elde edilir. Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması için hafif sedasyon ve lokal anestezi altında yapılır.
Ne kadar sürer? Yüz gençleştirmede öncelikle hastadan yeterli miktarda yağ alınması 10 dakika sürer. Alınan yağların kök hücreden zengin hale getirilmesi 40-60 dakika, hastanın yüzüne hücrelerin uygulanması ise 10 dakika sürer. Yani yüze yağ enjeksiyonu işlemi toplamda 1-1.5 saat sürer.
Sürekli kendisini yenileme özelliğine sahip olan kök hücreler, diğer hücrelere dönüşür.Bu hücreler vücudun ihtiyacı doğrultusunda kendini değiştirerek diğer hücrelerin yenilenmesini, olgunlaşması sağlar.
Kordon kanı kök hücreleri, yaygın olarak kan hastalıkları, kan ya da kemik iliği kanserleri, bağışıklık sistemi hastalıkları, kas hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve kanser tedavisi sonrasında oluşan hasarların tamirinde kullanılabilmektedir.
Kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi hastalar tarafından çok sık karıştırılıyor. Kök hücre tedavisinde kişinin kendisine ait özel hücrelerden yararlanılırken, PRP tedavisinde doku hasarını onarmak için yine hastanın vücudundan alınan trombositler kullanılıyor.
Kök hücre ile cilt gençleştirme tedavisinde bir yaş sınırı yoktur. Kişi kendisinde yaşlanmanın etkilerini görmeye başladığında ya da görmeye başlamadan 28-30 yaşlarından itibaren yapılabilir.
Özet: Kök hücreler kendini yenileme, sınırsız bölünme ve birçok hücre tipi veya dokuya farklılaşabilme kapasitesine sahip hücrelerdir. Bu hücreler henüz bölünme aşamasında olan embriyolardan, bebeklerde kordon kanından ve yetişkinlerde kemik iliğinden sağlanabilmektedir.
Ancak son yıllarda kanser tedavisi için kök hücrelerin kullanıldığı çalışmalarda; kök hücrelerin kanser oluşumunu tetiklediği, kitleyi büyüttüğü, yeni damarların oluşumuna ve kanserin invazyonuna yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Liv Hospital Rejeneratif Tıp Kök Hücre Üretim Merkezi, kök hücre üretiminin uluslararası standartlarda ve hastane koşullarında yapıldığı Türkiye'deki ilk merkezdir.
Kemik iliği Nakli SGK kapsamındaki hastalara ücretsiz yapılmaktadır. Kemik iliği, vücudumuzdaki uzun kemiklerin içinde, merkezde yer alan, yumuşak, süngerimsi dokudur. İçinde kan yapıcı kök hücreler yer alır. gibi hastalıklarda önerilen bir tedavi seçeneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri