Ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak istiyorsanız, kısa programda ve sıkma olmadan (veya düşük seviye sıkma) ayarlanması gerekir. Spor Ayakkabı kaç derecede yıkanır? İdeal sıcaklık ise 30-40 derece civarlarıdır. Daha yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınmalısınız.
Çamaşır makinesinde yıkanan ayakkabı türlerinin hepsini düşük derecede 30 derecede ve kısa programda yıkamalısınız. Sıkma devri ise en fazla 600 olmalıdır. Ekstra bir sıkma işlemi yapmanız halinde ayakkabılarınızın şekli bozulabilir.
Yıkama işleminden önce sabunlu su ile ayakkabı üstündeki kirler fırça yardımıyla temizlenmeli ve ayakkabı file içerisine konularak makineye atılmalıdır. Ayakkabılar için uygun olan 30 derece sıcaklık ve 600 devir sıkma programı ayarlanarak yıkama işlemi başlatılmalıdır.
Ayakkabıları makineye atmadan önce mutlaka bağcıklarını çıkarın. Spor ayakkabıyı makinede yıkarken, yumuşatıcı kullanmayın. Basit bir çamaşır deterjanı işinizi görecektir. Yumuşatıcılar, ayakkabının yapısına zarar verebilir.
Ayakkabıyı farklı renkteki ürünlerle birlikte asla yıkamayın. Ayakkabı yıkanırken beyazlatıcı madde kullanmayın.
İlgili 32 soru bulundu
"Spor ayakkabı hangi programda yıkanır?" sorusunun yanıtı ise hassas programlardır. Makineye göre yıkama programları değişebileceğinden hassas yıkama için hazır programları kullanabilirsin. Bu programlarda ısının 30 derece ve altı olduğuna, sıkma devrinin en düşükte ayarlandığına dikkat etmen yeterlidir.
Ayakkabılar makine içerisinde özel bir talimatı ve uyarısı bulunmadığı taktirde en uygun şekilde 30 derecede yıkanmalıdır. Bu yıkanma işlemi ise eğer makine uygun ise kısa program tercih edilerek gerçekleştirilmelidir.
Bununla beraber, günlük ayakkabı ve bez ayakkabılar da çamaşır makinesinde yıkanabilir. Çamaşır makinesi ile ayakkabı yıkamak eğer çamaşır filesi kullanmazsanız gerek ayakkabıya gerekse çamaşır makinesine ciddi hasarlar verebilir.
Eğer çıkarmayı tercih etmiyorsanız ayakkabılarınızı bir yıkama filesi içinde de makineye yerleştirebilirsiniz.
Yumuşak çözelti ve yumuşak kıllı bir fırça, diş fırçası veya nemli bir bez kullanarak üst kısımları temizle. Malzemeye zarar vermemek için hafifçe fırçala. Sonuçtan memnun olduğun zaman kuru bir mikrofiber havlu veya yumuşak bezle kurulayıp sabunlu çözeltiyi ve kiri yüzeyden olabildiğince temizle.
Şimdi gelelim yıkama ayarlarına. Eğer makinende 'sportif' program varsa bu programı kullanabilirsin; çünkü bu seçimde spor malzemelerine uyumlu yıkama gerçekleşir. Eğer yoksa 'sentetik' programda 30 derece ısıda ve 600 devirde ayakkabılarını yıkayabilirsin.
Bunun yerine, ayakkabıların doğal hava akımında, gölge ve serin bir yerde kurumaya bırakmalısınız. Deri ayakkabı kurutma yöntemi konusunda bir diğer önemli adım ise nemi emen maddeler kullanmak. Ayakkabılarınızın içine gazete kağıdı veya nem emici özel malzemeler yerleştirerek, iç kısımdaki nemi hızla çekebilirsiniz.
Çamaşırlar daha fazla su ile hassas bir şekilde yıkanır. D: On yıkamalı program (ön yıkama, ana yıkama, 3 durulama) F: Ön yıkamasız program (ana yıkama, 3 durulama) G: Kısa program.
Ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak istiyorsanız, kısa programda ve sıkma olmadan (veya düşük seviye sıkma) ayarlanması gerekir. Spor Ayakkabı kaç derecede yıkanır? İdeal sıcaklık ise 30-40 derece civarlarıdır. Daha yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınmalısınız.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Ayakkabılar herhangi bir özel uyarı ya da talimat olmaması halinde kısa programda ve 30 derecede yıkanır. Ayakkabıları yıkandıktan sonra kurumaya bırakmak ve sonrasında temiz bir şekilde kullanmaya devam etmek mümkündür. Herhangi bir talimat olmaması halinde ayakkabıların 30 derecede kısa programda yıkanması uygundur.
Sirke ile beyaz spor ayakkabılarınızı temizlemek için öncelikle temiz bir bez ya da diş fırçası edinmelisiniz. Bir miktar suya yeteri kadar sirke ekleyin ve bu karışımı ayakkabınızın yüzeyine bastırarak uygulayın. Sonrasında temiz nemli bir bez ile durulayın ve ayakkabınızı kurumaya bırakın.
Sabun veya deterjan kullanabilirsin, ancak aşırıya kaçmamaya özen göstermekte fayda var. Sonrasında iç tabanları çıkarılabilirse, bunları da ayrı olarak temizle veya yıka. Ayakkabıların üzerindeki lekeleri çıkarmak için ise bir diş fırçası veya özel bir temizleme fırçası kullanabilirsin.
Ardından çamaşır filesi ya da yastık kılıfının içerisine spor ayakkabılar konularak makinaya atılır. Burada amaç ayakkabının makine içerisine zarar vermemesidir. Çünkü sağa sola çarpan ayakkabı makine iç aksanlarını bozar. Deterjan olarak ise sıvı deterjan kullanılmalı, düşük ısı için ise sıvı deterjan uygundur.
Yıkaman gereken ayakkabıları iyice kontrol et ve deri olan hiçbir kısımlarının olmaması durumunda bunları çamaşır makinesine koy, ama bir seferde asla 2 çiftten fazlasını değil: iyi yıkanmaları için geniş alana gereksinimleri vardır.
Ayakkabı kuruyana kadar fan en yüksek ayarda çalıştırılmalıdır. Bu kurutma işlemi spor ayakkabı gibi küçük ayakkabılar için kullanılabilmektedir. Bot, çizme gibi büyük ve ağır ayakkabıların kurutulması için uygun bir yöntem olmamaktadır.
Çamaşır makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler
İkinci nokta sıkma devri, çamaşırlar ne denli yüksek devirde sıkılabiliyorsa makineden de o kadar kuru çıkıyor. Kurutma makinesi sorununa da çözüm olabilecek bu detayı atlamamakta fayda var. En ideal sonucu 1000 ila 1200 devir arasında alabilirsiniz.
Çamaşır suyu, sararan beyaz ayakkabıları beyazlatma konusunda en etkili maddelerden biridir. Bir ölçek çamaşır suyunu bir bardak su ile karıştırın. Spor ayakkabılarınızı temizlenene kadar fırçalamak için bir bez veya eski bir diş fırçası kullanın. Çamaşır suyu sararan ayakkabılarda oldukça etkilidir.
Ben uğraşmadan direk makineye atıyorum sorun çıkartmıyor. Ancak zarar verebilir. Elle yıkayabilirsiniz.
Bu deriye ciddi anlamda zarar verir. Daha etkili bir kurutma istiyorsanız ıslak deri ayakkabılarınızın içerisine gazete veya kâğıt buruşturarak yerleştirin ve bunları birkaç saat sonra çıkartmayı unutmayın. Kâğıt nemi emdiğinden deri ayakkabılarınızın içi de kısa sürede kurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri