Bir ömür boyunca kendisini yenileme özelliğine sahip olan kök hücre, diğer hücrelere dönüşür. Vücudun ihtiyacı doğrultusunda farklılaşarak diğer hücrelerin gelişimi, olgunlaşması ve çoğalmasını sağlar. Ancak yaş ilerledikçe vücutta bulunan kan hücresinin miktarı, diğer hücrelere kıyasla azalır.
Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.
Kök hücre doğumsal hastalıklar, kanser türleri ve bazı kan hastalıklarına kadar ölümcül birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Kök hücre; kişiye uyumlu, yarı uyumlu kişilerden veya direk olarak kişinin kendisinden alınmaktadır.
Kök hücre tedavileri hastanın hayatını kısıtlayacak bir süreç değildir. Önerilen 3 haftalık istirahat süreci bittikten sonra hasta normal hayatına dönebilir.
Bir tür temel hücredir ve vücutta ihtiyaca ve kök hücrenin bulunduğu ortama göre farklı hücrelere dönüşürler. Bu özel hücreler de sağlıklı yeni dokular oluşturmaya yardımcı olabilir. Kök hücre tedavisi ayrıca zarar görmüş dokulardaki hücrelerin onarımında da yardımcı olabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Kişiden alınan küçük bir parça dokunun laboratuvarda 3 seanslık çoğaltımı ile her seans ortalama 30 milyonluk, toplamda 90-100 milyonluk hücre çoğaltımıyla uygulanır. 3 seanslık kök hücre tedavisi için fiyatımız 65.000 tl yerine kampanyada 61.000 TL'dir.
Tedavide etkinlik yaklaşık 1 hafta sonra başlamakta ve hücrelerin artışı ile her geçen gün artmaktadır. Tedavi sonrası 2 günlük hareket kısıtlaması sonrası hasta günlük hayatına dönebilir. Tek seanslık uygulama yapılır; hasarın büyüklüğüne göre nadiren ek uygulama gerekebilir.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR? Kök hücreler kişinin kendi dokusundan elde edildiği için herhangi bir yan etki ya da alerjik bir reaksiyon oluşturmaz. Sadece yapılan müdahaleye bağlı lokal yan etkiler, %5 oranında ise dizde geçici şişlik oluşturma riski vardır.
Kök hücre tedavisi 3-4 hafta aralıklarla 3 seans olarak yapılır. İlk etki; kişiden kişiye değişmekle beraber ikinci seanstan hemen sonra ortaya çıkmaya başlar. Kök hücre uygulandığı andan itibaren kollajen dokuda iyileşme etkisini başlatır ve bu etki 12 aya kadar devam eder.
Diz, omuz veya kalçada yaşanan kıkırdak hasarları ciddi eklem ağrısına yol açabiliyor. Genellikle cerrahi yöntemlere uygun olmayan hastalarda kullanılan kök hücre tedavisiyle başarılı sonuçlar alınabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof.
Kemik iliğinde bulunan kök hücreler yeni kan hücrelerinin yapılması için çalışırlar. Kaslarda bulunan kök hücreler kas dokusunda bir hasar meydana geldiğinde onarım için harekete geçerler. Deride bulunan kök hücreler saç foliküllerini yeniler, hasarlı cilt dokusunu onarmaya yardımcıdır.
Kök hücre bağışçısı adayı olmak için bir defa örnek vermeniz yeterlidir. İkinci bir kayda gerek bulunmamaktadır1. 18.
Kök Hücre Tedavileri Şu Anda Hastalara Uygulanabiliyor
Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, “Erciyes Üniversitesi Hastanelerinde hastalarımıza kök hücre tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Hastaya öncelikle hastalığını yok etmek için uygun tedavi verilir. Hasta ile doku grupları uygun olan kardeş veya akraba dışı vericiden kök hücre toplanır. Bu sırada hastaya hastalığının kalan hücrelerini yok etmek için yüksek dozda ilaç tedavisi uygulanır. Sonra vericiden toplanan hücreler hastaya verilir.
Kök hücre bağışı yapmak ağrı ya da acıya sebep olan bir uygulama değildir. Donör olma işi ilk olarak bir tüp kan vermekle başlıyor. Verilen kan bir doğrulama testinden geçiyor. Eğer donör uygunsa bir tüp daha kan alınıyor.
Kök hücre, yağ dokusundan ve kemik iliğinden elde edilir. Hücrelerin alınma işlemi, hastanın ağrı duymaması için hafif sedasyon ve lokal anestezi altında yapılır.
Kök hücre; kemik iliği, embriyonik dokular ve yağ dokusundan elde edilebilir. Yağ dokuları, yağ dokusu hücrelerinin çoğaltılması ve korunmasında avantaja sahiptir. Kök hücreyi yağ dokusundan elde etmek kolay bir işlem olduğundan ve hastalarda daha az rahatsızlık yarattığından yağ dokusu ideal bir kaynaktır.
Kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi hastalar tarafından çok sık karıştırılıyor. Kök hücre tedavisinde kişinin kendisine ait özel hücrelerden yararlanılırken, PRP tedavisinde doku hasarını onarmak için yine hastanın vücudundan alınan trombositler kullanılıyor.
Ancak son yıllarda kanser tedavisi için kök hücrelerin kullanıldığı çalışmalarda; kök hücrelerin kanser oluşumunu tetiklediği, kitleyi büyüttüğü, yeni damarların oluşumuna ve kanserin invazyonuna yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Kök Hücre tedavisi kimlere uygulanamaz? Pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan, kanama-pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar ve de bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişilere uygulanmaz.
Hatta herhangi bir kök hücreden her şeye dönüşebilen kök hücre (IPS) oluşturma tekniğini bulan biri İngiliz , diğeri Japon, 2 bilim adamı 2012 Tıp Nobel ödülü aldı. Eğer tedavide embriyodan elde edilecek kök hücreler kullanılıyor ise bugün için çok tehlikeli. Kansere dahi neden olabilir.
Ne kadar sürer? Yüz gençleştirmede öncelikle hastadan yeterli miktarda yağ alınması 10 dakika sürer. Alınan yağların kök hücreden zengin hale getirilmesi 40-60 dakika, hastanın yüzüne hücrelerin uygulanması ise 10 dakika sürer. Yani yüze yağ enjeksiyonu işlemi toplamda 1-1.5 saat sürer.
Aferez İşlemi Her Gün 4-6 Saat Arası Sürer
Kök hücre toplama gün sayısı her gün toplanacak olan hücre sayısına bağlıdır.
Tedavinin etkisi yaklaşık 2-3 yıl devam etmektedir. Kök hücrenin ciltten alınması, bir süre beklendikten sonra cilde uygulanması ile iki aşamalı bir tedavi uygulanmaktadır. Cilt üzerinde uzun süre kalıcı etkiye sahip olan bu yöntem güvenilir ve sağlıklı bir prosedürdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri