Kök neden analizi, bilim ve mühendislikte, yanlışların veya sıkıntıların başlıca sebeplerini belirlemek için kullanılan bir problem çözme yöntemidir. BT operasyonlarında, telekomünikasyonda, endüstriyel süreç kontrolünde, kaza analizinde, tıpta, sağlık endüstrisinde vb. alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kök neden analizinin amacı, araştırmacıların acil soruna çözümünün ötesine bakmalarını ve durumun temelini veya altında yatan nedenlerini anlamalarını, böylece önleyici tedbirlerin alınabilmesini sağlamaktır.
Neden analizi, sorunun neden kaynaklandığını belirlemek için kullanılan bir başka önemli tekniktir. Bu teknik, sorunun nedenlerini, sonuçlarını ve çözümlerini belirlemek için kullanılır. Neden analizi, problemin altında yatan nedenleri ele alarak, problemi çözmek için etkili bir çözüm bulmanıza yardımcı olur.
Kök neden analizi, İdaredeki bir sorunun; yalnızca hata veya uygunsuzluk olarak tanımlanması yaklaşımından farklı olarak, sorunun neden ortaya çıktığını belirlemek şeklinde tanımlanabilir. Kök neden analizi, karşılaşılan bir sorunun altta yatan nedenlerini belirleyerek kuruma yarar sağlar.
5 neden analizi, bir problemin temel nedenini bulmak ve problemi araştırmak, adından çözmek çin kullanılan bir temel neden analiz aracıdır. Bir neden i beş kez sormak, bir sorunun temeline inmenize ve bir çözüm üretmenize yardımcı olacak kavrayış bilinci kazanmanıza neden olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Kısaca 8D olarak anılan 8 Disiplin bir problem çözme tekniğidir. Genellikle bir üreticinin, müşterisinin bildirdiği bir problemi doğru tanımlandığını, düzeltici faaliyetin yapıldığını ve analiz edilerek parça ya da prosese dair önleyici tedbirlerin alındığını metodik olarak müşterisine bildirdiği bir araçtır.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
4M (Makine, malzeme, metot ve insan) boyutundaki anormallikleri araştırılmalıdır. Yani bir toplantı odasında, "bu problem neden çıkmıştır" üzerine tahminler yapmak yerine, problemin gerçekleştiği alana gidilir, genchi genbutsu (yerinde inceleme) ile problemin yaşandığı alanda anormallikler aranır ve tanımlanır.
Root Cause Analysis (RCA) ya da Türkçe adıyla Kök Neden Analizi, bir sorunun temel nedenini belirlemek ve ortadan kaldırmak için kullanılan bir sistem yaklaşımıdır. RCA, bir olayın nedenlerini tespit etmek için yapılan bir incelemedir ve gelecekte benzer olayların önlenmesi için kullanılabilir.
Kök neden analizi sonucunda, problemin ne olduğu ve nasıl oluştuğunun yanı sıra, neden oluştuğu sorusunun da cevabı ortaya konulmaktadır. Problemin neden oluştuğunun anlaşılması, ileride problemin tekrarını önlemeye yönelik öneriler sunulabilmesi için gereklidir.
Kök neden analizi, sorunların nedenlerinin bulunması ve kalıcı olarak ortadan kaldırılması için başvurulan nedene dayalı bir analiz yöntemidir. Tarafsız ve analitik olarak değerlendirme yapılması kök neden analizinin odak noktasıdır. Bu analiz yapılırken yargılama yapılmaz ve suçlu aranmaz.
Balık kılçığı tekniği, Ishikawa adı ile de bilinen ve sebep-sonuç diyagramı olarak tanımlanan bir teknik türüdür. Balık kılçığı tekniği, bir problem ya da etki için birçok farklı sebebi temsil eder. Bir beyin fırtınası uygulamasını gerçekleştirme esnasında da kullanılabilir.
İş analizi, işletmede yapılacak her bir işin niteliği için genel durumu ve özellikleri, işin yapılacağı çevre ve çalışma koşulları hakkında bilgi toplanması, toplanan verilerin sistematik şekilde incelenmesi, değerlendirilmesi ve bunlara ilişkin bilgilerin yazılı hale getirilmesi sürecidir.
Burada dikkat edilmesi gereken süreç boyunca, temel neden analizinin yanıtlamaya çalıştığı anahtar sorunun akılda tutulmasıdır. Kök neden analizi tekniği ilk kez “Japon Mucitlerin Kralı” olarak ifade edilen Sakichi Toyoda tarafından tanımlanmıştır.
İnsanların probleme neyin sebep olduğu sorusunu cevaplamasına yardımcı olan popüler ve sık kullanılan bir tekniktir. Sorunun asıl nedenini bulmak için, ilgili araçlarla birlikte belirli bir adımları kullanarak sorunun kaynağını belirlemeyi amaçlar.
Sağlık kurumlarında, olayın neden, nasıl gerçekleştiğini ve eğilimini anlamak, olaylardan çıkarım sağlamak, süreçleri planlayıp, uygulamak, aynı veya benzer olayın tekrarlanmasını önlemek için kök neden analizi yapılmak- tadırlar. Kök neden analizinde inceleme konusu kişiler değil, olay ve nedenleri olmaktadır.
sağ koroner arter (right coronary artery veya kısaca RCA) ve. sol ana koroner arter (LMCA veya left main coronary artery).
Temel neden analizi (RCA), sorunları gidermek için kullanabileceğiniz özel bir tekniktir. Bu teknikle, sorunun ana nedenini tespit etmek için bir dizi adım kullanarak sorunu analiz edersiniz. RCA, bir sorunun temellerini yok sayarak semptomlarına odaklanmanın faydalı olmadığı ilkesine dayanır.
Sorunun tüm olası nedenleri için beyin fırtınası yapılır. “Neden böyle bir durum ortaya çıktı?” diye sorulur. Her fikir-düşünce ortaya çıktığında- cevap verildiğinde, yöneten bu fikri uygun kategoriye yazar. Bazı sebepler eğer birden fazla kategori ile ilişkiliyse tekrar yazılabilir.
5N 1K, hemen her sektörde ve her süreçte geniş bir kullanım alanına sahip bir analiz yöntemidir. Kısaca bu yöntem, “ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim” sorularına yanıt arayan, kök nedene doğru yol alan bir yaklaşımdır. Problemin tam olarak anlaşılmasını sağlayarak sürekli gelişimi (Kaizen) destekler.
A3 kağıdı 297 milimetre genişliğinde ve 420 milimetre uzunluğundaki kağıt için uluslararası terimdir. En yakın ABD kağıt ebadı 11'e 17 inçlik bol resimli-küçük sayfalı (tabloid) gazete sayfası ebadıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri