Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Güneş ışığına maruz kalmayacakları, serin ve karanlık bir yere yerleştirin. Zencefili bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Toz zencefili kapaklı bir kaba koyup buzdolabına yerleştirerek yaklaşık 3-4 yıl boyunca muhafaza edebilirsiniz.
Kurutulup toz haline getirildikten sonra 3 ay tazeliğini korur. Ondan sonra bayatlamaya başlar. Toz zencefili cam kavanozda, rutubetsiz ve güneş görmeyen bir ortamda saklamak gerekir. Saklama sürecinde ara sıra kavanozun kapağı açılarak havalandırılmalıdır.
Oda sıcaklığında bekletilen taze zencefil en kısa sürede küflenerek bozulur. ·Taze zencefili buzdolabında saklamadan önce temiz bir kâğıt havluya sarılarak kaldırılırsa üç haftaya kadar bozulmadan durabilir.
Taze zencefili soyulmadan 3 haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda soyulmadan 6 hafta saklanabilir. Kuru zencefilin nem almamasına dikkat edin. Kuru zencefili cam kavanozda, kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
İlgili 37 soru bulundu
Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor. Güneşte kuruyana kadar bekletiliyor. En kaliteli ürünü elde etmek için kurutulmadan önce kabuğu soyuluyor. Kabuğu soyulmadan kurutulanlar ise ikinci kalite sayılıyor.
Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz. Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz. Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz. Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Zencefili şu formlarda tüketmeniz mümkündür:
Özellikle dilimleyip suda kaynatarak zencefil çayı yapabilirsiniz. Sütlü tatlılara lezzet katması için değerlendirebilirsiniz. Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme sırasında ilave edebilirsiniz. Yemek soslarına toz zencefil dahil edebilirsiniz.
Taze Zencefil Kavanozda Nasıl Saklanır? Eğer kabukları soyulmamış ise taze zencefilleri kavanozda muhafaza etmeye gerek yoktur. Ancak soyulmuşlarsa cam bir kavanoz kullanmak çok daha iyi olur. Zencefiller, kavanoza doldurulduktan sonra buzdolabında yaklaşık olarak 3 haftaya kadar dayanır.
Zencefil bal limon karışımı; şişkinlik ve kabızlık problemine iyi gelmekte olup, sindirimi dengeler. Hem balın hem de zencefilin mide sorunları hakkında oldukça önemli yararları vardır. Zencefil bal limon karışımı yapılmasıyla insan vücudun harika etkiler sağlamaktadır.
Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Zencefili Kimler Tüketemez? Zencefilin etkileri genellikle sindirim sistemi üzerinde olduğundan sindirim sistemi hastalıklarına (ülser, mide ekşimesi, reflü vb.) sahip kişilerin zencefil tüketmeleri önerilmez.
Kurutulmuş kök zencefil havanda dövüldükten ya da öğütülerek toz haline getirildikten sonra aromasını ortaya çıkarır. Evde öğütmek pek kolay değildir. Bitki çayı hazırlayacaksanız, kök zencefili tercih edebilirsiniz. Balkabağı, tatlı patates, havuç gibi sebzelerle uyumludur.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Toz zencefiller tıpkı diğer baharat türlerinde olduğu gibi böceklenebilir. Ürünlerin böceklenmemesi için doğru bir şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Toz zencefillerin böceklenme süreleri ortam koşullarına göre değişkenlik gösterebilir. Böceklenen gıdaların en kısa sürede ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor. Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor.
Zencefil, yemek tariflerinde; tavuk, kırmızı et, balık veya sebze yemeklerinde, çorbalarda taze veya toz şeklinde kullanılabilir. Zencefil, Hint mutfağının sık kullanılan keskin kokulu baharatlarından biridir. Özellikle de et ve çorbalarda kullanıldığında uzun süre tadını hissettirir.
Elde ettiğiniz karışımı buzdolabında 1 hafta boyunca saklayabilirsiniz. Karışımı yediye bölerek her gün 1 shot elde edecek şekilde kullanabilirsiniz.
Zencefil bal limon sıcak su karışımı şifalı ve aynı zamanda lezzetli içecekler arasındadır. Zencefilin yoğun aroması balın tatlığı ile yumuşar, limonun ekşiliği içeceğe enerji katar! Zencefilli bal bozulur mu sorusu saklama koşullarına göre değişmektedir. Buzdolabında cam kavanozda saklanan karışım uzun süre dayanır.
Kök yumruları baharat olarak kullanılır. Zencefilden gazoz, turşu, reçel ve şekerleme yapılabilir. Mutfakta çorba, dolma, et, pilav, sebze yemeği, kurabiye ve keklere gönül rahatlığıyla katılabilir. Zencefilin yanında en çok bal kabağı tercih edilir.
Zencefili uçlarından birinin üzerine koyun ve keskin bir bıçak veya sebze soyacağı kullanarak kabuğun geri kalanını çıkarın. Kesme tahtasına doğru aşağı doğru hareket ederek dilimleyin. Cildin mümkün olduğu kadar azını çıkarmaya çalışmayı unutmayın. Daha kolay rendelemek için zencefili dondurun.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Zencefil çayı yan etkileri, şişkinlik, mide ağrısı, gaz ve bulantı şeklinde ortaya çıkabilir. İshal ve karın ağrısı diğer yan etkileri arasında sayılabilir. Bunların yanında zencefil çayının kan basıncını düşürme gibi bir etkisi olduğundan ilaçlarla birlikte tüketirken dikkat etmek gerekir.
Fincana zencefil, bal, limon sıkılır ve kaynamış su eklenir sıcak içilir. Zencefilin keskin tadı yüzünden içemezseniz limon sıkabilirsiniz günde 2 kez içildiğinde öksürük hızla kesilecektir.
Taze zencefil kökleri yıkanır ve ovalanır. Ardından soyulur ve ince bir şekilde dilimlenir. Dilimlenen taze zencefil kökleri ve çubuk tarçın bir demliğe alınır. Üzerine sıcak su ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri