IBAN numaraları bazı banka kartlarında belirtilse de bunun güvenli olmayacağı düşünülerek kartlarda çoğunlukla IBAN'a yer verilmez. Eğer kişi veya kurum, IBAN numarasını kaybederse bankalar telefon ya da internet bankacılığı yoluyla müşterilerine IBAN numaralarını hatırlatmaktadır.
IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir? IBAN numaranızı hesabınızın bulunduğu banka şubesinden, bankanızın kurumsal internet sitesinde bulabileceğiniz IBAN sorgulama alanından, internet şube ve mobil şube uygulamasından ya da çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz.
IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün. Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
IBAN numarası nerede yazar? IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmemektedir. Bu nedenle kredi kartı numarasına yapılan para transferlerinde IBAN kullanılmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Bankamızda tanımlı cep telefonunuzdan IBANBILGI yazıp boşluk bırakıp kartınızın son 6 hanesini 4747'ye SMS gönderdiğinizde kartınıza tanımlı hesapların "IBAN bilgisini" SMS ile öğrenebilirsiniz.
Müşteri hesap numarası, kart üzerindeki 16 haneli rakamın içinde yer alır. Kartın ön yüzündeki rakamlardan 7. ve 15. de dâhil olmak üzere 7.-15. arasındaki 9 rakam, müşteri hesap numarasını ifade eder. İlk 6 rakam, başka kişilerde de aynı şekilde olabilir.
Bazı banka kart sahiplerinin (Ziraat, Vakıfbank) kartının üzerinde İBAN numarası yazar. İBAN numarasından hesap numarasına da kolaylıkla ulaşmak mümkündür. TR harfleri ile başlayan İBAN numarasının son 16 hanesi de hesap numarası şeklinde kullanabilirsiniz.
Türkiye IBAN'ı 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ülkemizin uluslararası kodu olan TR'dir. İzleyen 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN'ın doğrulanmasında TBB / IBAN Uygulaması / Ekim 2009 1 Page 2 kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir.
Türkiye'de IBAN, okuma kolaylığı olması için ise çoğunlukla dörtlü gruplandırmayla aşağıdaki şekilde yazılır: “TR76 0009 9012 3456 7800 1000 01”. Hollanda: 18 haneden oluşmaktadır, örnek IBAN “NL91 XYZT **** **** **” şeklindedir.
Hesap numarası genel olarak kartların ön yüzünde yazar. Hem kredi kartı hem de banka kartı üzerinde bulunur. İsmin hemen yanında veya üstünde bulunan bu rakamlar toplamda 12 sayıdan oluşur. Aynı zamanda IBAN numarasının son 12 rakamı olarak da ön plana çıktığını söylemek gerekir.
Ardından gelen 5 hane ise banka kodunu ifade etmektedir. Son olarak gelen 16 hane ise banka hesap numarası olarak bilinmektedir. Hesap numarasının oluşturulması sırasında ise bazı bankalar sadece sayısal karakterleri kullanırken bazıları alfabetik karakterleri de kullanmaktadır.
Bunun için öncelikle ibanı öğrenmeniz gerekir. İban numarası yazmayan kartlarda ise yapacağınız işlem internet bankacılığına giriş yapmaktır. Buradan hesaplarım kısmına giderek iban numaranızı görebilirsiniz. Bu numaranın son 16 hanesi size ait banka hesap bilgisini ortaya çıkaracaktır.
Uluslararası Banka Hesap Numarası standardına göre her bir IBAN, en fazla 34 karakter içerebilir. Türkiye standartlarında ise IBAN'lar 26 hanelidir. Bu 26 hanenin ilk ikisi harf, kalan 24 tanesi rakamdır. Genel olarak IBAN; ülke kodu, banka/şube kodu, rezerv numarası ve hesap numarasından oluşan bir kombinasyondur.
IBAN öğrenebilmek için kişilerin kartını kullanması yeterli olacaktır. İnternet bankacılığına giriş yaparak da, IBAN kolayca öğrenilebilir. Kişiler hesabın ait olduğu bankaya giderek, yetkililerden IBAN numaralarını talep edebilir.
Döviz Havalesi Yaparken Nerede Olduğunuzun Önemi Yok
Bankamızın SWIFT işlemlerinde kullanılan Banka Tanımlama Kodu (BIC) TCZBTR2AXXX, USD aktarımlarında kullanılan CHIPS kodu ise 409993'tür.
Bankadan bankaya değişerek hesap numaraları kartın üzerinde yer alır ya da almaz. Eğer kartın üzerinde hesap numarası yer almıyorsa ilgili bankanın müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilirsiniz. Banka kartlarının üzerinde 16 haneli rakamlar yer alır. Genelde bunlar 4-4-4-4 şeklinde sıralanmıştır.
Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır. POS veya ATM'de yapmanız gereken tek şey, kartınızı taktıktan sonra ekrandan hangi kartınızı kullanacağınızı seçmektir.
Yine de IBAN'a para transferi nasıl yapılır sorusunun cevabını senin için paylaşalım. Bir yakınına para göndermek istediğinde, karşı tarafın seninle IBAN bilgisini paylaşması gerekir. Daha sonra para transferi sekmesinden alıcının IBAN ve ad/soyad bilgilerini girerek işlemini tamamlayabilirsin.
Kartın üzerine bak. Hesap no ve bir tane daha numara olacak 16'şar haneli. Ortadaki 8 haneli bitişik yazan Online şubede kullanacağın numaradır.
Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır.
İstanbulkartınızın arkasındaki 04 ile başlayan 14 haneli numara okunmuyorsa kartın üzerindeki QR kodu okutarak bu iki numarayı öğrenebilirsiniz.
Hesap numarası nerede yazar? Bankaların verdiği kartların üzerinde birden fazla numara görülebilir. Kişiye ait banka hesap numarası kart sahibinin isminin altında yer alır. Kişilerin internet üzerinden ya da mobil uygulamalardan açarak ulaşabileceği hesap bilgilerinde de hesap numaraları yazar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri