Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir. Son tüketim tarihi her gıda için ne kadar önemliyse kıymada da bu durum böyledir.
Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Evet, sadece koklayarak dahi kıymanın bozulup bozulmadığını kolayca anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk kıyma, taze kıyma gibi kokmaz, ekşimsi, hatta bozulmanın ileri seviyelerinde ise kesif bir kokusu olur. Eğer kıymanızdan her zamankinden farklı bir koku alıyorsanız şüphelerinizde haklı olabilirsiniz.
Bozuk kıyma taze kıyma gibi kokmayıp ekşimsi bir kokuya sahiptir. Hatta bozulma biraz daha ileri seviyeye giderse oldukça yoğun bir koku oluşur. Eğer kıymanın klasik kıyma kokusundan farklı bir kokudaysa şüphelenmeniz için yeterlidir. Koku testini hem çiğ hem de pişmiş kıymada kullanabilirsiniz.
Kurban eti kokusunu gidermek için en etkili yöntem, defne yaprağıdır. Özellikle fırınlamayı düşünüyorsanız, tepsinin içerisine 2 adet defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Eğer tavada pişirecekseniz, eti marine ederken üzerine defne yaprağı yerleştirin ve bu şekilde bekletin.
İlgili 38 soru bulundu
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir. Son tüketim tarihi her gıda için ne kadar önemliyse kıymada da bu durum böyledir.
Koku değişikliğini yaratan unsurlar ette üreyen Escherichia coli, Campylobacter gibi bakterilerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; satın aldığınız etin eğer rengi ve dokusu normal görünüyorsa, lakin kokusu rahatsız ediciyse kesinlikle tüketmemeniz gerekir. Bunun sebebi bozulmanın koku ile başlamasıdır.
Kıyma Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Bozuk kıyma tüketildikten sonra zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bozuk kıyma tüketildi ise bu durumda yüksek ateş, kusma, mide krampları ya da kanlı ishal belirtileri ortaya çıkabilir.
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Kıyma buzdolabında 2 günden fazla bekletilmemelidir. Kıyma Kaç Günde Bozulur? Kıymadan ekşi bir koku geliyorsa ve kıvamı yapışkan bir yapıya dönüşmüşse muhtemelen kıymanız bozulmuştur. Kıyma buzdolabında 2 günden sonra bozulmaya başlayacaktır.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Son kullanma tarihi, ürünün aslında tam olarak ne zaman kötüleşmeye başlayacağını göstermiş oluyor. Dolayısıyla son kullanma tarihi geçen herhangi bir ürünü doğrudan çöpe atmak gerekiyor.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Buzdolabında etleriniz bozulduysa kötü kokuların oluşumuna neden olabilir. Bunun için önce sirkeli su ile buzdolabınızı silin. Ardından çay tabaklarının içine kuru kahve ya da karbonat koyarak buzdolabı raflarınıza yerleştirin. Bir gün beklettiğinizde et kokusunun buzdolabınızın içinden çıktığını göreceksiniz.
Elma sirkesinin içinde yoğun miktarda asit bulunuyor. Bunun yanı sıra antiseptik özelliği ile buzdolabındaki kötü kokuları ortadan kaldırıyor. Elma sirkesi ile suyu ağzı geniş bir kapta karıştırın ve bu kabı dolabınıza koyun. Kötü kokuların kısa sürede kaybolduğunu göreceksiniz.
Et kokusu yoğunsa sirkeli su ile temizleme işlemini bir iki kere yapmanız gerekebilir. Dolabınızın içini iyice temizledikten sonra her rafına bir miktar vanilya koyarak dolabınızı çalıştırmak da erimiş et kokusu giderme konusunda etkili olabilir. Ne kadar bol koyarsanız sinen kokunun gitme ihtimali o kadar yüksek olur.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
İshal, bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı, vücut sıcaklığı artışı gibi belirtiler gıda zehirlenmesine işaret etmektedir.
Ek olarak, küf pişmiş kıymayı bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark edilirse hemen atılmalıdır. Çiğ kıyma dana etinin dışı parlak kırmızı, içi kahverengimsi olmalıdır. Yüzeyi tamamen kahverengiye veya griye dönmüşse veya küflenmişse, kötüleşmiştir ve atılmalıdır.
Kıymayı 1 veya 2 gün içerisinde kullanın. Kıymanın buzdolabında çözülmesi en yavaş yöntemdir, ancak aynı zamanda eti sabit ve soğuk bir sıcaklıkta tutulduğu için en güvenli yöntemdir. Bu şekilde çözüldüğünde, kıymayı çözdükten sonra 24 ila 48 saat daha buzdolabında tutabilirsiniz.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Az pişmiş etler hamile kadınlarda toksoplazmozise neden olarak düşük doğumlara, küçük çocuklarda ölümlere neden olabilmektedir.
➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz. ➽ Kullanmak için derin dondurucudan çıkardığınız eti oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt raflarında bekletin. Çözünen etin 1-2 günde tüketilmesi gerekir.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Kesim işleminin ardından derinin kış kısmı ete kesinlikle değmemelidir. Değdiği taktirde yüzeydeki tüm mikroorganizmalar ete bulaşarak kısa sürede bozulmasına neden olur. Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır.
kuzu eti kokar mı? Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri