Köknar kereste kullanıldığı yere göre şekillendirilebilen ve sıklıkla dekorasyonda kullanılan bir kereste çeşididir. Hammadde olarak kalitesini kanıtlamıştır. Köknar kerestenin en önemli özelliği lif yapısı. Bu yapısı sayesinde eskitme mobilyalar üretilebilmektedir.
Göknar (köknar) Ağacının Özellikleri
Reçinesiz bir ağaçtır, yıllık halkaları geniştir. Mantar ve böceklere maruz kalabilir ve dayanıksızdır.
Göknar ağacı genellikle inşaatlık kerestede kullanılan bir ağaç cinsidir. Genellikle yapı sektöründe kullanılan ve diğer kereste çeşitlerine göre daha çok tercih edilen bir kereste çeşididir. İnşaat kalıbı ve çatı yapımında kullanılır. Ağır işlemlerde kullanıldığı için diğer kereste çeşitlerine nazaran daha sağlamdır.
Köknar, iğne yapraklara sahip olan bir tür ağaçtır ve ülkemizde yaygın şekilde bulunur. Köknar ağacının kozalağından, tabakasından alınan sakızından ve yağından faydalanılır. Her bir parçası ile merak uyandıran köknar ağacı bitkisel tedavi yöntemleri arasında yerini alır.
Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Göknar ağaçları nemli toprakları sever. Bu nedenle yağış alan bölgelerde daha çok görülür. Dünyada en çok yetiştiği yerler Rusya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Türkiye'dir. Ülkemizde Karadeniz, Marmara, kıyı Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolay yetişir.
Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Türkiye'de yalnızca Kazdağı'nda yetişen endemik bir göknar alt türü.
Alacalı bir renge sahip olan ladin ağacı, köknar ağacından çok daha kullanışlı ve dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bu ağaç türü, özellikle de dağlık yerlerin denize bakan yerlerinde yetişir.
Kafkasya'da 1.200-2.200 arasında bulunur, ancak nemli kuzey yamaçlarında 600-800 m arasında büyüyebilir ve Türkiye'de rakım aralığı 200-1.900 m arasındadır.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Sağlam ve kaliteli bir mobilya üretimi için gürgen ağacı doğru seçim olacaktır. Sert yapısıyla dayanıklılığı ile ünlü olan gürgen ağacı genellikle karadeniz bölgesinde yetişmektedir. İki farklı türe ayrılan gürgen ağacının bir türü karadenizde, diğer türü ise daha çok doğu bölgelerden İran'da yetişmektedir.
Ağaç evi için uygun ağaç türleri kayın, meşe, akçaağaç ve büyük köknar ağaçlarıdır.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
Ülkemizde çokça görülen çam ağaçlarından farklı olarak daha sivri uçlara sahiptir. Kozalakları rengine göre farklı türlere ayrılmaktadır. Mobilya ve yapı malzemeleri alanında kullanmak için elverişli bir odun yapısına sahip olmasından dolayı pek çok sektörde ladin ağacı tercih edilmektedir.
Kayın ve göknar ormanları ile yalancı maki formasyonu Türkiye'de geniş bir yayılım alanına sahip. Küre Dağları'nın, karstik alan üzerindeki nemli karışık ormanları ise bitki türleri ve bunların kompozisyonu açısından son derece önemli.
Ladin Kereste
İyi yapıştırılır, renk verilebilir. Boyanması ve cilalanması iyidir. Hızlı ve iyi kurutulur, çatlamaya meyili azdır. Ladin, genellikle iç marangozluk işleri ve doğramalarda, müzik aletlerinde, kontraplak yapımında soyma kaplama ,levha üretiminde vb. alanlarda kullanılır.
Kışın yaprağını döken, genel olarak boyu ağaçlar olmakla beraber, sahil kesimlerinde ve tarım arazilerinin kenarlarında bulunan bireyleri boylu çalılıklar oluşturmaktadır. Tomurcukları çok pullu, pullar tüylü ya da çıplak, almaçlı dizilmiş, türlere göre tomurcukları büyük ya da küçüktür.
60 m bazen daha fazla boylanabilen ve 2 m'den fazla çap yapabilen düz ve dolgun gövdeli bir ağaç türüdür. Nemli havaları, derin, havalanma kapasitesi yüksek, nem içeriği fazla, kumlu ve balçık, besince zengin, humuslu serin toprakları sever. Böyle yerlerde çok iyi bir gelişme gösterir.
Toros sediri veya Katran ağacı (Cedrus libani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.
Dona karşı fazla dayanıklı değildir. Kara iklimine sahip olan yerlerde soğuktan zarar görür. Bu bakımdan mutedil iklim bölgeleri için tavsiye edilebilir. İspanya Göknarı geniş yeşil alanlarda münferit halde kullanılmaya uygundur.
Mevsimsel Yaprak Durumu: Yaprak Dökmeyen Bitki Konumu: Gölge ,yarı gölge, güneşli alanlarda rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Su İhtiyacı: Suya sever Toprak İsteği: Her toprakta kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir.
Mazı ağacının diğer isimleri "Thuja", "Arborvitae", "Thuya", "Noix de gaile"'dir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede mazı yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri