Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz. Saatin akrebi güneşe döndürülür Saatin 12 rakamı ile akrebin oluşturduğu açının açıortayı güney-kuzey hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
Kolunuzdaki saati kullanarak kuzey, güney, doğu ve batı yönlerini bulabilirsiniz. Güneş'in olduğu yöne saatin akrebini tutun. Saatin kadranındaki 12 sayısıyla Güneş'e doğrultulan kısa akrebin arasındaki açıortay (açının ortası) her zaman güney yönüdür. Güney yönünü bulduktan sonra sırtınız kuzey olacak demektir.
Saat Yardımı İle Yön Tayini
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz.Saatin akrebi güneşe döndürülür.Saatin 12 rakkamı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortayı Güney-Kuzey Hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
Çubuğun gölgesi ku zeyi gösterir, boyu da en lusa durumunu alır, öğleden sonra güneş alçalarak batıya gider. Çubuğun gölgesi uzayarak doğuya yaklaşır. Akşam üzeri güneş batarken, gölge doğuyu gösterir ve boyu en uzun durumu alır.
Yön bulmak için en iyi araç pusuladır. Pusulada bulunan N harfi Kuzey, S harfi Güney, E harfi Doğu, W harfiyse Batı olarak adlandırılmıştır. Pusulada bulunan renkli ibre her zaman kuzey yönünü işaret eder. Pusula kullanırken dikkat edilmesi gereken husus, yakınında mıknatıs bulundurmamaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Ana yönler
Bir kişi yüzünü kuzeye dönerse arkası güney, sağ tarafı doğu ve sol tarafı batıdır.
Sağ kolumuzu doğuya doğru uzatırsak, solumuz batı, önümüz kuzey ve arkamız güney yönünü gösterir. Pusula: Yönümüzü bulmak için en çok pusuladan yararlanırız.
Kutup yıldızına doğru yüzü çevirince ön taraf tam kuzey, arka güneyi gösterir. Sağ doğu, sol ise batıdır. Pek çok kişi tarafından kullanılan diğer bir yöntem ise Güneş'in batış ve doğuş istikametidir. Güneş'in doğduğu yer doğu, battığı yer ise batıyı gösterir.
Batı, günbatısı ya da eski dilde garp, coğrafyada yön bildiren dört ana sözcükten biridir. 4 ana yönden biri olan batı, Doğu'nun karşıtıdır. Güneşin battığı yön olmasına atfen "batmak" eyleminin kökünden türetilmiştir. Batı-doğu arasındaki düz bir çizgi; kuzey-güney doğrultusundaki çizgiyi dik keser.
Ay, güneş batmadan görünüyorsa ışıklı tarafı “Batı”, ay gece yarısından sonra çıktıysa ışıklı tarafı “Doğu” yönünü verir.
Bir saatçiye girdiğinizde vitrindeki ya da duvarlardaki saatlerde ya da saat reklamlarında genellikle 10:10 geçeyi gösterir. Evet, bazılarında 1-2 dakika ileri ya da geri olabilir ama analog saatler genellikle 10:10'u gösterirken sunulur.
Gölgenin çizgisel bir doğrultuda ilk yerleştirdiğiniz taştan başlayarak ilerlediğini göreceksiniz. Gölge ortalama 25-30 cm yer değiştirdiğinde, ikinci gölgenin bittiği noktaya da bir taş yerleştirin. İki taş arasında 180° düz bir çizgi çekin. Bu hat Doğu-Batı hattıdır.
Bu göstergeler, saatin işlevlerini daha rahat kullanmanıza ve zamanı daha doğru bir şekilde takip etmenize yardımcı olur. Bazı analog saat modellerinin sağ üst kısmında “tachymeter” şeklinde bir yazı görülür. Saat yönünün tersine olarak yazılmış sayılar bulunur. Ayrıca soldan sağa doğru her bir sayı giderek artar.
Bunun nedeni saati çıkarmadan sağ el ile ayarlamanın kolaylıkla yapılmasıdır. “Erkeklerde ve kadınlarda saat neden sol kola takılır?” sorusunun bir diğer cevabı da ürünü korumaktır. Ellerinizi kullanırken saatin bir yerlere çarpmasını, ıslanmasını ve zarar görmesini engellemek için baskın olmayan kol seçilir.
Sağ elini kullananlar için sol el, solaklar için ise sağ el. Nedeni çok basit! insanlar taktıkları saatin hareketlerini kısıtlamasını istemezler. Aktif olmayan bir kola saat takmak, sürekli kullanılan el ile başka bir şey yaparken zamana bakmak konusunda sizi özgür kılar.
Evinizin ön cephesinde Güneş sağdan doğuyor ve soldan batıyorsa eviniz kuzey cephelidir. Tam tersi ise güney cephelidir. Örneğin; eve bakmaya gittiğiniz saatte Güneş'in yönüne bakarak evin cephesini anlayabilirsiniz.
Doğu ile kuzeyin tam arasına verilen ad. Bu tam aradan kuzeye kadar olan bölge, doğu kuzeydoğu; tam aradan kuzeye kadar olan bölgeye ise kuzey kuzeydoğu adı verilir. Bu yönler genellikle deniz ve havayollarında kullanılır. Kuzeydoğu pusulada NE (North - East) olarak belirtilir.
Yeryüzünün yer eksen ile kuzeyde çakıştığı nokta coğrafi kuzeydir. Başka bir deyişle yeryüzünün üzerindeki Kuzey Kutbunun olduğu noktadır. Harita üzerinde ucunda yıldız işareti ile gösterilir.
1. Belli bir noktaya göre yerimize yön denir. Yönler Güneş'in konumuna göre belirlenir. Güneş'in doğduğu tarafa sağ kolumuzu uzatırsak sağ kolumuz doğuyu, sol kolumuz batıyı, sırtımız güneyi, yüzümüz kuzeyi gösterir.
Güneşin doğduğu tarafa dönerek yön tayini yapıldığında sağ taraf güney, sol taraf kuzeydir. Bu yüzden zaman zaman bu sözler birbirleri yerine de kullanılmışlardır; yani güney sağ anlamında, kuzey sol anlamında veya sağ güney karşılığı, sol ise kuzey karşılığı kullanılmıştır.
Yönleri bulabilmek için güneşten de yararlanırız. Bunun için sabahleyin ayakta durup sağ kolumuz güneşin doğduğu yöne bakacak şekilde kollarımızı açarız. Bu durumda sağ kolumuz doğu, sol kolumuz batı yönünü gösterir. Yüzümüzü döndüğümüz taraf kuzey yönü, arkamız ise güney yönüdür.
Sağ kol güneşe çevrildiği zaman; sağ kol doğuyu, sol kol ise batıyı, arka taraf güneyi ve ön taraf da kuzeyi gösterir. Bunun dezavantajı ise, havanın bulutlu ve güneşsiz olduğu günlerde uygulanması konusunda kimi zaman sıkıntı yaşanabilir.
Yönler güneşin doğuşu ve batışına göre belirlenmiştir. Güneşin doğduğu kısım doğu, battığı kısım ise batıyı gösterir. Bu yönleri dik kesen yönler ise kuzey ve güneyi göstermektedir. Belirtmek istenen konumlar her zaman ana yönler olan kuzey, güney, doğu ve batı ile gösterilmez.
İğnenin sabit olarak aynı yönü göstermesi yeryüzünde iğneyi çeken bir gücün olmasından kaynaklanmaktadır. Yeryüzü bir ucu kuzeye, diğer ucu güneye uzanan devasa bir mıknatıs gibidir. Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri