Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı.
Cemal Süreyya hafızasına çok güvendiğinden telefon numaralarını kaydetmezmiş. Üvercinka'yla bir telefon numarasını hatırlama üzerine girdiği iddiayı kaybetmesi üzerine ismindeki “Y” harfinden vazgeçmiş.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı, Cemal Süreya'nın uğruna soyadından bir harf eksilttiği 94 yaşındaki Muazzez Akkaya, "Bana yazılan şiirleri zaman içinde ne yazık ki kaybettim, buna gerçekten üzülüyorum, keşke saklasaydım." dedi.
İlgili 35 soru bulundu
Dört defa evlenen Süreya, bunların dışında "Üvercinka" ve Tomris Uyar dâhil birçok kişiyle ilişkisi olmuştur. Sanat hayatı boyunca çeşitli mahlaslar kullanmış, çocukken kendisine verdiği "Cemal Süreyya" adını kullanırken girdiği bir iddia sonucu adındaki "y" harflerinden birini atmıştır.
Üvercinka, Cemal Süreya' nın “Güvercin Kanadı” kelimesinden yapmış olduğu bir kısaltmadır. Cemal Süreya Üvercinka 'nın telefonunu doğru hatırlayamaz. Sonuç olarak soyadından bir “Y” harfi eksilir.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir.
ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Tomris Uyar ile Cemal Süreya arasındaki ilişki de Süreya'nın zihin karışıklığı ilişkiyi çıkmaza götürür. Süreya'nın, “Tomris'e asla tamamen sahip olamayacağı.” fikrinin baskınlığıyla terk edilme korkusu ya da aşk zehirlenmesi olarak yoğunlaşan karmaşık duyguları ilişkinin bitmesine neden oldu.
Cemal Süreya Alevi/Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Erzincan'da dünyaya gelir. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir. 1956 yılında şiirlerini Cemal Süreya adıyla yayımlamaya başlar ve o zamandan beri edebiyat çevrelerinde ve medyada bu adla bilinir.
2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır.
CEMAL SÜREYA - SİZİN HİÇ BABANIZ ÖLDÜ MÜ? - YouTube. sizin hiç babanız öldü mü? benim bir kere öldü kör oldum yıkadılar aldılar götürdüler babamdan ummazdım bunu kör oldum siz hiç hamama gittiniz mi?
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı, Cemal Süreya'nın uğruna soyadından bir harf eksilttiği 94 yaşındaki Muazzez Akkaya, "Bana yazılan şiirleri zaman içinde ne yazık ki kaybettim, buna gerçekten üzülüyorum, keşke saklasaydım." dedi.
Tomris Uyar ve Cemal Süreya ise bu evlilikten hemen sonra Ankara'nın Sanatseverler Lokali'nde görürler birbirlerini ilk defa. Ve bu tanışma üç yıl sürecek fırtınalı bir beraberliğin ilk adımı olur. Çiftin ilişkisi o dönem edebiyat mahfillerinde üzerine bolca konuşulan konuların başını çeker.
istanbul'un beyoğlu ilçesine bağlı kulaksız mahallesi'ndeki mezarlık. 9 ocak 1990'dan beri büyük şair, yazar, çevirmen, maliye müfettişi cemal süreya'nın ikamet adresidir.
Yüzünün yarısını kansere veren, ömrünün 12 yılı mücadeleyle geçen ve 2016 yılında Ressam Burcu Cunneen'ın çalışmasıyla Türkiye'nin dikkatini çeken Gonca Sağnak, kansere karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.
Cemal 1931'de Erzincan Pülümür'de Hüseyin Bey ve Gülbeyaz Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Ailesinin ona verdiği asıl isim Cemalettin Seber'di. Zaza Alevi asıllıydı. Çocukluğunu, 1938 Dersim İsyanı sonrasında babası Bilecik'e sürgün edilene kadar Erzincan'da geçirdi.
DENİZ DURUKAN: Cemal Süreya, Bu Bizimki adlı şiirinde aşkı “yasa dışı, işgalci ve kökü dışarıda” diye tarif eder. Bu anlatımda sadece aşkın ve sevişmenin betimlemesini yapmaz, çocukluğundan kalma o duygunun; maruz kaldığı sürgünlüğünün acısını da alttan alta duyumsarsınız.
Sanatçının ailesi, kendisi henüz altı yaşındayken Erzincan'dan Bilecik'e sürgün edilmiştir ve kısa bir süre sonra da şairin annesi vefat etmiştir. Hem çocukluk yurdunu hem de annesini yitiren şair için bu iki olay derin bir kırılmadır.
Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan'da geçiren Süreya ilkokula Bilecik'te başladı ve daha sonra İstanbul Beyoğlu'nda bitirdi. Haydarpaşa Lisesi'nden mezun olan Süreya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat bölümünü bitirdi.
Elma şiiri - Cemal Süreya.
Parasız yatılı sınavını kazanan şair 1944 yılında Bilecik Ortaokulunda okumaya başlamıştır. Buradan da yine parasız yatılı olarak İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde okumuş ve mezun olmuştur. Cemal Süreya lise yıllarında da şiirler yazmışsa da esas şiirlerini Üniversite'de okurken yayınlamaya başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri