İltihaba bağlı prostatitlerde uzun süreli antibiyotik tedavisi uygulanır. Hasta kısa süreli antibiyotik tedavisinden ilk zamanlarda fayda görür ancak yakınmaları antibiyotiğin kesilmesi ile yeniden başlar. Bu nedenle akut ya da kronik mikrobik prostatit'te antibiyotik tedavisinin 4-6 hafta devam ettirilmesi önem taşır.
Prostat iltihabı nasıl kurutulur? Üreyen bakteriye göre antibiyotik tedavisi ile iltihap tedavi ediliyor. Kronik prostatit farklı ve daha ciddi, tedavisi zor bir konu, antibiyotik tedavisinin yanı sıra özellikle bozulan prostat dokusunu yenilemeye yönelik tedaviler cevap veriyor.
Bu durumda ilk aşamada uygulanmak için en uygun antibiyotikler trimetoprim-sulfametoksazol ve kinolonlardır (norfloksasin, ofloksasin, siprofloksasin ve levofloksasin). İkinci tercih ise tetrasiklinler ve makrolidlerdir. En az 2-4 haftalık tedavi sonrası faydası ortaya çıkmaktadır.
İltihap prostat dokusunda sınırlıdır ve sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Tedavide ağızdan 4-8 hafta antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Kronik Bakteriyel Prostatit
Tedavisi bir süre sonra yetersiz olmakta ama hastanın yakınmaları kendiliğinden belirgin şekilde azalmaktadır. Sadece yılda birkaç kez olan alevlenmeler ile devam etmektedir.
Oldukça ciddi bir tablodur. İdrar hiç yapamama (glob vezikale) ve prostat bezindeki iltihabi durumun kana yayılması (sepsis) gibi durumlara yol açabilir. Yoğun antibiyotik tedavisi ve hatta hastanede yatarak tedavi gerektirebilir.
Ani gelişen akut bakteriyel prostatit;yüksek ateş, kasık ağrısı, ağrılı idrar yapma, idrar yapmada zorlanma, koyu renkli, iltihaplı idrar yapma ve iltihaplı akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Prostat bezi iltihabının en önemli nedenlerinden bir tanesi idrar yolu enfeksiyonudur. Mesane kanalından geri kaçan idrar prostat bezine ulaşarak prostat bezinde enfeksiyona neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı gelişen prostatit çoğunlukla akut bakteriyel prostatittir.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Biberiyeli yeşil çay özellikle prostat için oldukça etkili bir çaydır ve günde en az 2 bardak içilmesi tavsiye dilmektedir.
Kronik prostatit tedavisi; Bakteriyel prostatit nispeten kolay tedavi edilebilir. Genellikle, bir doktor enfeksiyona neden olan bakterilere dayanan uygun bir antibiyotik reçete eder.
Bakteriyel prostatit için genellikle ağızdan oral antibiyotikler önerilir. Uzun süren veya tekrarlayan enfeksiyonları olan kişiler, 6 aya kadar devam edebilen uzun vadeli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir. Ağızdan tedavi yeterli olmazsa hastalığın damardan tedavisi gerekebilir.
Prostat hastalıkları cinsel hayatı olumsuz şekilde etkileyebilir. Büyük prostatı olan bazı erkeklerde #erektil #disfonksiyon (#iktidarsızlık, #sertleşme #bozukluğu) ve #boşalma (ejakülasyon) problemleri oluşabilir.
Kimlerde görülür? Erkeklerde cinsel hayatın başlamasıyla birlikte görülmeye başlanır. Erkeklerin yüzde 50'si hayatları boyunca en az bir defa prostat iltihabına yakalanmaktadır.
Prostat sağlığının korunması için beslenme oldukça önemlidir. Yüksek yağlı gıdalar, kafein, alkol ve sigara prostatta çeşitli hastalıklar oluşumuna yol açabilmektedir. Sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni, bol su ve yeşil çay tüketimi ise bu organın sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Prostatit Hastalığına Tanı Koymak
İdrar testleri: Enfeksiyonun belirtilerini analiz edebilmek için doktorunuz idrar tahlili isteyebilir ve laboratuvara gönderilebilir. Kan testleri: Enfeksiyon belirtileri ve diğer sonuçlar için kan örnekleri incelenebilir.
Antibiyotikler: Bu durumda ilk aşamada uygulanmak için en uygun antibiyotikler trimetoprim-sulfametoksazol ve kinolonlardır (norfloksasin, ofloksasin, siprofloksasin ve levofloksasin). İkinci tercih ise tetrasiklinler ve makrolidlerdir. En az 4-6 haftalık antibiyotik tedavisi sonrası faydaları ortaya çıkmaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi olan hastalara sıcak su uygulaması iyi gelebilir. Sıcak banyo, göbek altına ya da sıcak su torbası üzerine oturmak fayda sağlayabilir.
PSA enzimi prostatın epitelyal hücre yapılarında üretildiği için bu hücre yapılarının bozulmasına neden olan hastalıklarda kan düzeyi yükselmeye başlar. Prostatın başta kötü huylu hastalıkları olmak üzere, iyi huylu prostat büyümesi veya iltihaplı prostat hastalıkları kandaki PSA düzeylerinde yükselmeye yol açmaktadır.
Orta yaşların sonuna doğru erkeklerde görülme riski artmaya başlayan prostat büyümesi, zamanında tedavi edilemezse böbrek yetmezliğine kadar giden bir dizi sağlık problemine neden olabilir.
Prostat kanseri sıklıkla kemiğe metastaz yapması sebebiyle (sıçrayabildiğinden) bel, kalça veya bacakta şiddetli ağrılara neden olabilir. Prostat bezinin mesanenin hemen altında yerleşmesi sebebiyle en sık olarak ortaya çıkan belirtiler üriner sisteme ait problemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri