Tıkanırcasına yeme bozukluğu, uzman psikologlar yardımı ile tedavi edilebilir. Bu rahatsızlığın tedavisi için sık kullanılan terapi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Bununla birlikte aile terapisi ve bireysel terapide tıkınırcasına yeme bozukluğunun tedavisinde kullanılmaktadır.
Aşırı Yeme İsteğinin Farklı Nedenleri
Besin öğesi eksikliğinin veya düşük kan şekeri seviyelerinin yanı sıra aynı zamanda hastalıklar da aşırı yeme isteğinin nedeni olabilir. Bulimia ve anoreksiya gibi hastalıklarda da beslenme bozukluğuna neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yeme Bozukluklarının altında yatan sebepler; düşük benlik saygısı, depresyon, kontrol kaybı duygusu, değersizlik, kimlik karmaşaları, aile içi iletişimde problemler ile ilişkilendirilmektedir. Genel olarak adolesan ve genç kadınları etkiliyor gibi görünse de her yaşta ve her cinsiyette kişinin yeme bozukluğu olabilir.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Acı Biber, Zencefil ve Tarçın
Zencefil açlık hissini bastırma da etkinken tarçın kan şekerini düzenleyici etkisi ile ön plana çıkmaktadır. İştah kesici şifalı bitkiler arasında en sık kullanılan iki bitki tarçın ve zencefil kullanılarak hazırlanan çaylar da iştahı kapatıcı etki gösterir.
“İnsülin direnci, hipoglisemi, hiperglisemi gibi durumlarda kişi hasta olduğunun farkında değilse ya da ilaçlarını düzenli kullanmıyorsa açlık-tokluk mekanizmaları düzene girmeyebilir. Bu durumda da sürekli açlık hissi yaşanabilir.
Glikozun (şeker) hücre içine girmesini sağlayarak kandaki, şeker düzeyinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde, insülin glikozu hücre içine alamaz ve kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum doymama hissine, sürekli tatlı yeme ihtiyacına, halsizlik ve yorgunluğa neden olur” dedi.
Ağırlık kaldırmak sizin için bir seçenek değilse, yürüyüş, koşu, koşu, bisiklete binme veya yüzme gibi bazı kardiyo egzersizleri yapmak kilo kaybı ve genel sağlık için çok faydalıdır. Hem kardiyo hem de halter kilo vermeye yardımcı olabilir.
1- Öğünlerinizde mutlaka salatalarınız bulunsun: Salatalar yüksek posa ve su içeriği sayesinde midenizde hacim oluşturarak tokluk hissinizi artırır. 2- Tam tahıllı karbonhidratları porsiyon kontrolü ile tüketmekten çekinmeyin: Bir diğer yüksek posa kaynağı olan tam tahıllar dengeli bir tabağın olmazsa olmazıdır.
Fazla yağ, insülin seviyesinin hızla artmasını sağlayarak iştahı açar. Aynı zamanda yağ hücreleri kendi hormonlarını ürettiğinden vücut, tokluk hormonuna karşı daha az duyarlı hale gelir. Kan şekeri düşüklüğü: Düşük kan şekeri birçok nedenden kaynaklanabilir.
Hem iş hem de gündelik hayatta karnınızın uzun süre tok kalmasını sağlayacak lezzetli yiyecekler arasında; kivi, sütlü kahve, yulaf kepeği, yeşil kabak, brokoli, beyaz lahana, yumurta, tarçın, badem, süt ve kara buğday yer alır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Yaygın düşüncenin aksine aç kalmak kilo vermek için pek de doğru bir yol değil. Çünkü yemek yeme rutinimizi değiştirmek ve vücudumuza ihtiyacından daha az yiyecek almak düşünülenin aksine kilo vermemize yardımcı olmaz hatta bu süreci yavaşlatır.
Aşırı yeme davranışına sahip kişilerde yapılan klinik gözlemler ve değerlendirmeler neredeyse her zaman altta yatan psikolojik bir sorun olduğunu bize gösterir. Bazı durumlarda hormonal bozukluklar da aşırı yemeye yol açabilmektedir.
İştahsızlık problemi ile karşı karşıya olan hastalar dahiliye veya gastroenteroloji polikliniklerine başvurmalıdır. Bazı durumlarda iştahsızlığın nedenleri ciddi olabilmektedir. Nasıl fazla yemek bir sorunsa, yemek yemenin birden kesilmesi de önemli bir sorundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri