Kolb öğrenme sitili modelinde somut yaşantı ve soyut kavramsallaştırma bireyin bilgiyi nasıl algıladığını, yansıtıcı gözlem ve aktif yaşantı bireyin bilgiyi nasıl işlediğini açıklar. Yani; Kolb öğrenme sitili modeline göre bireyler bilgiyi hissederek veya düşünerek algılar, izleyerek veya yaparak işlerler.
Kolb, yaşantısal öğrenme kuramını, somut yaşantı, yansıtıcı gözlem, soyut kavramsallaştırma ve aktif yaşantı yeteneklerini içeren dört aşamalı bir döngü olarak tanımlamıştır (Kolb, 1984:40). Burada bireyin öğrenme sitilini tek bir yetenek belirlememektedir.
Yaşantısal öğrenme modeline göre öğrenme deneyimler yoluyla gerçekleştirilir ve kalıcı bir hale getirilir. Kolb öğrenmenin yaşantıya bağlı olduğunu ve öğrenmelerin yaş, cinsiyet, kültür gibi bileşenlere göre değişiklik gösterdiğini savunur. Ancak bu bileşenler kişinin öğrenmesiyle uyum içindedir.
Görsel, İşitsel, Kinestetik Öğrenme! Sınıfta gerçekten başarılı olmanın yolu, Fleming'in VAK (görsel, işitsel, kinestetik) modeline göre üç farklı öğrenme stillerini iyi kavramaktır.
Dunn ve Dunn 1993 Öğrenme stili, her öğrenenin yeni ve zor bir bilgi üzerinde yoğunlaşmasıyla başlayan bilgiyi alma ve işleme tarzıdır. Dunn ve Dunn 1978 Öğrenme stili, bir kişinin (konuyu) özümseme ve edinme yeterliliği ile ilişkiye giren dört temel uyarana göre düzenlenmiş en az on sekiz ögenin bileşenidir.
İlgili 27 soru bulundu
Gregorc Öğrenme Stili Modeli bilgiyi alma, işleme, depolama, kodlama ve kodlan çözme biçimleri üzerinde yoğun laşan bilişsel boyut içinde kabul edilen bir modeldir (Cornet, 1983,72; Guild & Garger, 1998).
Görsel (visual), işitsel (auditory), okuma/yazma (reading/writing) ve kinestetik (kinesthetic) öğrenme stillerini ifade eder.
Dunn ve Dunn
Akademisyen olan Rita Dunn ve Kenneth Dunn, öğrenme stili teorisinin sınıfta kullanılabileceği üzerine hipotez çalışmaları yapmışlardır.
En kalıcı öğrenme tekniği, bilgi ve beceri kazanımını etkili öğrenme yöntemleriyle desteklemek ve hafızaya doğru yerleştirmektir.
DBE Öğrenme Stilleri Envanteri, bireylerin çevresini nasıl algıladıklarının, öğrenme çevresi ile nasıl etkileşime girdiklerinin ve öğrenme çevresine nasıl tepkide bulunduklarını tespit etmeye yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir.
Glasser, temel öğretim modeliyle, öğrencilerin bilişsel öğrenme sürecinin yanı sıra fizyolojik ihtiyaçlar, sevgi, özgürlük, güç ve eğlence gibi ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini savunmuştur. Bu modelde, en iyi eğitimin en iyi sınıflarda, en iyi öğretmenler tarafından gerçekleştirileceğini belirtmektedir.
Otantik öğrenme, öğrenilenlerin günlük hayatla, gerçek yaşamla ilişkili ol- ması gerektiğini vurgulayan, anlamlı, kalıcı öğrenmeyi amaçlayan bir yöntemdir.
Bu modelde temel amaç öğrenciye problem çözme becerisi kazandırmaktır. Kişinin kendi sorunlarını kendi çözebilmesini sağlamayı amaçlar. Gagne bu modelde iç ve dış faktörleri beraber inceler ve öğrenmenin beyinde gerçekleştiğini varsayar. Her birey farklıdır ve farklı öğrenir.
Kuantum öğrenme yaklaşımı belirsizlik, olasılık ve bütünsellik ilkelerine dayanmaktadır. Kuantum öğrenme, sonuçları kesin ve net ifadeler yerine olasılıklar ile ortaya koyar. Olaylara holistik bir bakış ile yaklaşarak olayların birbirini etkilediğini ve birbirinden ayrılmayacağını vurgulamaktadır.
Öğrenmede kullanılan durumlar ve etkinlikler öğrenmenin ve bilişin bütünleştiricileridir. Durumlu biliş kavramı, öğrenmenin bir danışman ya da deneyimli bir öğrencinin danışmanlığında, bilişsel çıraklık yoluyla ve gerçek işlerin tamamlanması şeklinde olması gerektiğini önermektedir.
Vermunt'un Öğrenme Stilleri Ölçeği (ÖSÖ) öğrencilerin çalışmalarını nasıl yaptıkları ve kendi öğrenmelerini nasıl algıladıklarına açıklık getirme amacındadır. ÖSÖ, Ölçeği, çalışma stratejileri, motivleri ve tutumları ile ilgili cümleleri içermekte- dir. Öğrenme stili ölçeğinde sorular beşli likert tipindedir.
En iyi öğrenme yöntemi, yazıp anlatarak öğrenme tekniğidir çünkü bu teknikte birçok beceriyi aynı anda kullanılır ve beyin daha aktif hale gelir. Bir derse çalışırken bilgileri okuduktan sonra bir kağıda yazın, daha sonra bunları anlatın.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Baskın alanlar genellikle; görsel, işitsel ve kinestetik (yaparak) öğrenme olarak 3 gruba ayrılır. En sık gözlenen öğrenme stili %65 ile görsel öğrenme, sonra %30 ile işitsel öğrenme ve %5 ile kinestetik öğrenmedir. Ancak, aynı kişide birden fazla baskın öğrenme stilleri olabilir.
"Öğrenme Stilleri" kavramı, ilk defa Amerika'da Rita Dunn tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atıldı. Amacı, her insanın farklı şekilde öğrendiğini ortaya koymaktı.
bilgi formu ve 5-6 Yaş Çocuklar İçin Öğrenme Stilleri Ölçeği olmak üzere iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırmanın genel amacı çerçevesinde yanıt aranan sorulara ilişkin sonuçlar şöyledir; Görsel Öğrenme Stili, İşitsel Öğrenme Stili ve Kinestetik Öğrenme Stilinin her üçü de yüksek düzeydedir.
Öğrenme stilleri kavramı ilk defa Amerika'da Prof. Dr. Rita Dunn tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atıldı. Öğrenme stilleri, herkesin en iyi öğrendiği yolu bulup o yolu açmak ve o yolda ilerlemesini sağlamak için kullandığı yöntemlerin bütünü olarak tanımlanabilir.
Tam öğrenme modeli; Benjamin Bloom tarafından geliştirilen, uygun öğretim ve öğrenme ortamı yaratıldığında her öğrencinin öğrenebileceği fikrine dayanan bir öğrenme modelidir. Tam öğrenme modeline göre öğrencinin bir konuyu öğrenememesi, sorunun kendinde olduğunu göstermez.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Tam öğrenme modeli, Bloom tarafından ortaya atılmış olup okuldaki öğrenci başarısını %90'a çıkarmayı hedefleyen bir öğretim sürecini ele alır. Eğitim bilimleri sınavında öğretim yöntem ve teknikleri dersi içerisinde yer alan bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri