Kolektif Düşünme İşbirliğini geliştirmek ve üstüne koymak anlamında ortaya çıkan kavramlardan biridir. Kolektif Düşünmeye göre zekanın yönü vardır, yetenekleri vardır, farklılıkları vardır . Daha yaratıcı çözümler üreten bir felsefedir.
Kolektif bilinç veya kolektif şuur, Durkheim'e göre, bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve kabulleri ifade eden terim. Ona göre kolektif bilinç, toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlıyor, böylece toplumların devamında önemli bir rol oynuyordu.
Kolektif davranış, belirli durumlarda ortaya çıkan, süreli olan kolektif bilince dayanan toplu bir şekilde eyleme geçmeyi barındıran terimdir. Kolektif davranış aynı zamanda sosyoloji ve sosyal psikolojide üzerinde çalışan bilim dalı olarak da görülmektedir.
Kolektif bilinç “BEN” yerine “BİZ” diyen, eksikliklerimize ve zayıf yanlarımıza değil güçlü yanlarımıza odaklanan, insanları ve takımları ortak hedeflerde daha kolay bir araya getiren bir bakış açısıdır.
Kolektif Bilinç Örnekleri
Gezi Parkı'nın yerine alışveriş merkezi yapılmak istenmesi üzerine insanlalar toplanarak duruma tepki göstermesi ve engel olması, ortak bir bilinç oluşturması örnek gösterilebilir. Bu olaydan sonra ağaçlandırma, betonlaşma gibi konular daha çok gündeme gelmeye başlamıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Kolektif kelimesi bir kişi ya da bir nesneyi bir araya getiren, içine alan anlamına gelmektedir. Tek bir çatı altında ortak bir görüş ya da çalışma için toplanmış anlamı çıkmaktadır. Diğer bir anlamı ile 'ortaklaşa' olarak da bilinmektedir.
Kolektif yaşam, insanların tabiatı gereği toplu olarak birlikte yaşama şeklidir. Canlılar çok eski çağlardan beri toplu ve birlikte yaşama gereği duymuşlardır. Toplu halde yaşama içgüdüsü bütün canlılarda mevcuttur. İnsanlar yüzyıllar boyu hayatta kalma mücadelesi verirken kolektif yaşam tarzını benimsemişlerdir.
"Grup içi" teriminin, kolektivist bireyler için çekirdek aileden dini veya ırksal/etnik bir gruba kadar değişen toplumsal birimleri içerecek şekilde daha yaygın olarak tanımlandığı düşünülmektedir. Bireyciliğin tam zıttıdır.
Jung'a göre kolektif bilinçdışı, insan veya hayvan hafızasında kayıtlı ve yaşadığı kültüre dayalı her türlü imgeler, semboller, dil ve diğer tecrübeleri kapsar ve psişenin bu tecrübeleri kendi kendine nasıl organize ettiğini inceler.
Kolektif bilinçaltı kavramı, Freud'un bilinçaltı kavramının Jung tarafından geliştirilmiş hali olarak tanınır. Bu kavrama göre, birbiriyle ilişkisi olmayan toplumlar benzer koşullarda aynı tepkileri verebilir. Bu durum da insanların ortak bilinçaltına ait bir özelliktir.
“Kolektif yas” çoğunlukla bir toplum veya ulus; savaş, doğal afet veya kitlesel kayıplara yol açan diğer olaylar gibi büyük yıkımlar yaşadığında ortaya çıkar.
Gerçek kişiler arasında kurulmak şartı ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 153. Maddesinde de belirtildiği gibi ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacı ile kurulan şirketler kolektif şirket olarak adlandırılır.
Adler'e göre insan davranışının oluşumunda kalıtımsal faktörler kadar sosyal çevre, bireyin çevresiyle yaptığı etkileşimler ve etkileşim süreci içinde fenomonolojik anlamlandırmaların da önemi vardır. Adler Kuramı'na göre birey seçicidir, tektir, karar alabilen ve hayatını şekillendirebilen bir varlıktır.
Kolektif Zeka ise, ortaklaşa oluşturabileceğimiz düşüncelerin kapasitesini belirtir. Nasılki, tek bir kaynaktan üretilen düşünce belli bir limite sahipse, o düşünceyi oluşturabilecek kaynak da kendi zeka kapasitesi sebebiyle bir limite sahiptir.
Kolektif hareket, çeşitli menfaat sahipleri arasındaki işbirlikçi ve sürdürülebilir yardımlaşmayı ifade etmektedir.
Kolektif kelimesinin sözlük anlamına bakıldığında 'Birçok kimseyi ya da nesneyi içine alan, Kişi ve nesnelerin bir araya getirme sonucu' anlamına geldiği görülmektedir. Kolektiflik ise kimseyi ya da nesneyi içine alan bu unsurun düzenli hale gelmesidir.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Kollektif Bilinç; İlk olarak Emile Durkheim tarafından kullanılmıştır. Durkheim'e göre temelde yapılan seçimler bireyin dışında olup, toplumsal bir olaydır. Yani kişilerin nasıl düşünüp nasıl davranacaklarına karar veren şey normatif düzen ve toplumsal olgudur.
bir toplumda her bireyin eş zamanlı olarak ve kendi gücü oranında destek vererek oluşturduğu; bir amacın yerine gelmesini veya getirilmesini sağlayan yapma, yerine getirme ve istenen sonuca ulaşma eylemidir.
Her ne kadar o bireylerden bağımsız olsa da “bir toplumu oluşturan ortalama fertlerde yaşam bulan ortak duygu ve inançlar bütünüdür. Onlardan bağımsız varlığa sahip bir sistem oluştururlar.” Durkheim'ın tarifinde de görüleceği üzere kavram hem bilişsel, kognitif hem de inanç ve değer anlamları taşımaktadır.
Kolektif Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Birçok kimseyi veya nesneyi içine alan, birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu olan.
Kolektif yeterlik, “belirli düzeylerde beceriler üretmek için gerekli eylem aşamalarını örgütleme ve yönetme yeteneklerine ilişkin grubun paylaşılmış inancı” olarak tanımlamıştır (Bandura, 1997).
Sanat kolektifleri de bir kuruma bağlı olmaksızın aynı amaç doğrultusunda-belki de aynı sanat anlayışıyla-bir araya gelmiş kişilerin oluşturduğu topluluklara deniyor. Sanat kolektifleri görsel sanatlar, sahne sanatları gibi alanlarda çeşitlenirken bu alanlar içinde daha niş konularda da çeşitlilik gösteriyor.
Kolektif eylem, (İngilizce: Collective action) çeşitli menfaat sahipleri arasındaki işbirlikçi ve sürdürülebilir yardımlaşma ya da bireylerin eylemlerinin birbiriyle ilişkili hâle getirilerek uyum sağlaması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri