Kolektif bilinç veya kolektif şuur, Durkheim'e göre, bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve kabulleri ifade eden terim. Ona göre kolektif bilinç, toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlıyor, böylece toplumların devamında önemli bir rol oynuyordu.
Kolektif temsiller: Kolektif bilincin karmaşık ve amorf yapısı Durkheim'ı “kolektif temsil” kavramını kullanmaya götürdü. Kolektif bilincin maddi ve maddi olmayan biçimleri temsiller yoluyla kavranabilir. Dini semboller, etkileşim kalıpları, ritüeller, mitler ve popüler efsaneler örnek olarak verilebilir.
Kolektif davranış, (İngilizce: Collective behavior) belirli durumlarda ortaya çıkan ve süreli olarak kolektif bir bilinç ile yönlendirilen topluluk davranışı. Kolektif davranış belirli bir süre devam edebilir. Toplulukları bir araya getiren ortak bilinç ortadan kalkınca kolektif davranış da yok olur.
Kolektif Düşünme İşbirliğini geliştirmek ve üstüne koymak anlamında ortaya çıkan kavramlardan biridir. Kolektif Düşünmeye göre zekanın yönü vardır, yetenekleri vardır, farklılıkları vardır . Daha yaratıcı çözümler üreten bir felsefedir.
Kolektif Bilinç Örnekleri
Gezi Parkı'nın yerine alışveriş merkezi yapılmak istenmesi üzerine insanlalar toplanarak duruma tepki göstermesi ve engel olması, ortak bir bilinç oluşturması örnek gösterilebilir. Bu olaydan sonra ağaçlandırma, betonlaşma gibi konular daha çok gündeme gelmeye başlamıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Kolektif bilinç “BEN” yerine “BİZ” diyen, eksikliklerimize ve zayıf yanlarımıza değil güçlü yanlarımıza odaklanan, insanları ve takımları ortak hedeflerde daha kolay bir araya getiren bir bakış açısıdır.
Kolektif kelimesi bir kişi ya da bir nesneyi bir araya getiren, içine alan anlamına gelmektedir. Tek bir çatı altında ortak bir görüş ya da çalışma için toplanmış anlamı çıkmaktadır. Diğer bir anlamı ile 'ortaklaşa' olarak da bilinmektedir.
Kolektif, en az bir ortak sorunu veya konuyu paylaşan motive eden, ortak bir hedefe ulaşmak için birlikte çalışan bir gruptur. Kolektif sözlük anlamı, ''birçok kimseyi ya da nesneyi içine alan; birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu olan'' demektir. ''İşbirlikçi, ortaklaşa'' anlamına gelir.
Bireylerin toplu olarak bir bölgede yaşam sürdürme şekli olarak bilinmektedir. Toplum içerisinde bir araya gelmiş bireylerin topluma aitliği söz konusu olması sebebi ile yaşamlarını en iyi ölçüde düzenlemeleri, var olundukları topluma katkı sağlayacağından gerekli görülmektedir.
Jung'a göre kolektif bilinçdışı, insan veya hayvan hafızasında kayıtlı ve yaşadığı kültüre dayalı her türlü imgeler, semboller, dil ve diğer tecrübeleri kapsar ve psişenin bu tecrübeleri kendi kendine nasıl organize ettiğini inceler.
Kolektif hareket, çeşitli menfaat sahipleri arasındaki işbirlikçi ve sürdürülebilir yardımlaşmayı ifade etmektedir.
Gölge arketipi bireyin kendi kişiliğinin kötü, negatif, istenmeyen, reddedilen veya korkulan yönlerini temsil eder. Gölgenin birçok ismi vardır: reddedilen benlik, alt benlik, kötü ikiz, bastırılmış benlik, “alter ego”...
c. Kolektif coşku: Tarihsel süreç içinde ahlaki ve bilişsel kategoriler değişir ve öncekilerin yerini oluşan yeni kategoriler alır. Yeni ahlaki ve bilişsel kategorilerin oluşumunda bir kolektif coşku da yaşanabilir. Reformasyon ve Rönesans dönemleri bu tür değişimler açısından kolektif coşku dönemleri sayılabilir.
Kolektif Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Birçok kimseyi veya nesneyi içine alan, birçok kişi ve nesnenin bir araya gelmesi sonucu olan.
Sosyal temsiller, toplumsal deneyimler içinde sosyal olarak üretilen ve genel bilincin parçasını oluşturmak için insanlar tarafından paylaşılan bilgi, idealar, düşünceler, imgeler, görüş ve inançlardır.
Toplumsal bilinç, toplumun sahip olduğu veya etkilendiği bir mirastan kaynaklanan davranış ve düşünme biçimlerinin sonucudur. Bunlar, toplumdaki çoğunluk tarafından kabul edilmiştir. Söz konusu bilinç bireyden önce de vardır, bireyden sonra da olmaya devam edecektir.
bir toplumda her bireyin eş zamanlı olarak ve kendi gücü oranında destek vererek oluşturduğu; bir amacın yerine gelmesini veya getirilmesini sağlayan yapma, yerine getirme ve istenen sonuca ulaşma eylemidir.
bir grubun belirli amaçlara ulaşabilmek için gereken davranışları düzenleyebilmesi ve yürütebilmesi için ortak yeteneklerine ilişkin paylaştıkları inanç.
Kolektif yeterlik, “belirli düzeylerde beceriler üretmek için gerekli eylem aşamalarını örgütleme ve yönetme yeteneklerine ilişkin grubun paylaşılmış inancı” olarak tanımlamıştır (Bandura, 1997).
Bu çerçevede kolektif etki; farklı sektörlerden bir grup önemli aktörün spesifik bir sosyal sorunu çözmek için ortak bir amaç doğrultusunda bir araya gelmeleri olarak tanımlanıyor.
Kolektif eylem, (İngilizce: Collective action) çeşitli menfaat sahipleri arasındaki işbirlikçi ve sürdürülebilir yardımlaşma ya da bireylerin eylemlerinin birbiriyle ilişkili hâle getirilerek uyum sağlaması.
Mesela “ordu” kavramı, orduyu oluşturan her birey için tek tek kullanılamaz. Bir askere, “ordu” diyemezsiniz. Bu nedenle “ordu”, kolektif bir kavramdır.
Örgütün genelinde deneyimlenen sahiplik duygusu kolektif sahiplik olarak tanımlanmaktadır. Pierce vd. (2010) göre kolektif psikolojik sahiplik, bir grubun üyeleri arasında, bir bütün olarak gruba ait olan bir sahiplenme hedefine yönelik kolektif olarak sahiplenilme duygusu olarak tanımlanabilir.
Kollektif, bir çok inanı ya da topluluğu bir araya toplayarak içine alan. Distribütif, Sistem direncinde ciddi azalmaya bağlı olarak gelişir. Bireyler grubunu ifade etmesiyle birlikte bireyde gerçekleşen kavram. Hem birey için hem de grup için kullanılabilir.
Ulusalcılığın bir mirası olan kolektif zihniyet terimi, kendini iyi statüye yerleştirme gereği duymadan veya kendini ispatlama sorumluluğundan kaçarak, başkasını aşağılamak nedeni üzerine kurulmuştur. Başkalarını kötülerken kendimizin iyi olarak empoze edilmesi, yani bu şekilde çağrışım uyandırma girişimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri