Yani sonuç olarak otizmli bireyler için otizmi iyileştirecek bir ilaç yoktur. Ancak otizmin neden olduğu belirtilerin tek tek ortadan kaldırılması için doktor tarafından otizmli bireylere ilaç verilebilmektedir.
Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin, günümüzde bilinen tek tedavisi, tek ilacı vardır o da; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim.
Otizmde özel diyetler, doğru gıdalanma ve besin takviyesi konusunda B6 ve magnezyum öneriliyor (Martineau, J., Barthelemy, C., Roux, S., Garreau, B., Lelord, G., 1989). B6 vitamini otizmde negatif belirtilerin azalmasına yardımcı olur. Vitamine ek olarak çocuklara eğitimin sağlanılması mutlu tablolar ortaya çıkarıyor.
Brokoli filizleri ve sulforaphane. Brokoli filizlerinde ve turpgillerden bazı sebzelerde bulunan bir bileşik olan sulforaphane , bir çalışmaya göre otizmle ilişkili sosyal, davranışsal problemler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Otizmle savaşta, süt ve süt ürünleri beslenme modelinden tamamen çıkartılmalı, probiyotik takviyesi, turşu ve sirke gibi seçenekler tercih edilmeli, mevsiminde sebzeler yenmeli ve işlenmiş, paketlenmiş tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Otistik bir çocuğun beslenme modelinde şeker kesinlikle yer almamalı.
Omega-3 yağ asitlerinin bilişsel işlev kaybı, Alzheimer hastalığı, otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve depresyon gibi durumların önlenmesinde olumlu sonuçları görülüyor.
Risperdal, Abilify gibi ilaçlar otizmde yoğun kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlarla ilgili çok fazla çalışma yapılmıştır. Bu ilaçlar otizmde belli bir takım davranış kalıplarını azaltmakta, çalışmalara göre de sosyal ilişkiyi bir miktar arttırmakta etkili olan ilaçlardır.
Mineral Noksanlıkları da Rol Oynuyor
Çinko, manganez, molibden ve selenyum bunlar arasında. Demir ve folat eksikliği ile otizm arasında bağlandı olduğu da gösterilmiş.
Her otistiğin yerken rahat hissettiği yiyecek farklı olmasına rağmen yoğurt, ekmek, patates gibi yemekler kokulu olmadıkları ve dokuları yumuşak olduğu için birçok otistik arasında bayağı popüler güvenli yiyecekler olarak yer alıyor.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
Daha nadir vakalarda ise ilk sene boyunca çocukta normal gelişim devam eder ve daha sonra otizm belirtilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte çocuklar, 18 ila 24 ay arasında bir gerileme döneminden geçer.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Otizmi tamamen ortadan kaldıran bir tedavi olmamakla birlikte, erken teşhis ve doğru beslenme programı ile semptomlar hafifletilerek bireyin günlük yaşamı kolaylaştırılabilir. Otizm spektrum bozukluğunda; gluten içeren besinler, şeker, süt ve süt ürünleri bireyin beslenme programından tamamen çıkartılmalıdır.
– Tahıllar ve Unlu Gıdalar: Otistiklerin dörtte üçünde buğday proteini olan gluten ile ilgili morfin bileşikleri yüksektir. Bu nedenle gluten içeren buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllar ve bunlardan yapılan mamuller (Ekmek, kek, kurabiye, bulgur, makarna, erişte, şehriye, tarhana, un çorbaları) tüketilmemelidir.
Çalışmalarda; D vitamini, triptofan ve Omega – 3 yağ asitleri gibi diyetsel müdahalelerle yan etkisiz bir şekilde beyinin serotonin konsantrasyonlarını artırmanın ve Otizmle ile ilişkili bazı belirtileri hafifletmenin mümkün olduğu ortaya konmaktadır.
Beyin, aşırı uyarılabilir ve aşırı hassas halde kalır ve bu durum da otizmi tetikleyebilir. Beyaz gürültünün özellikle istenmemesinin nedeni tüm frekanslarda ses içermesi. Otizmde beyin aşırı hassas hale gelince tek bir frekansta ses duyulmasıyla bile tüm işitsel kortekste elektriksel ateşlenme ortaya çıkar.
Atipik otizmin ilaçla tedavisi yoktur. Bu hastalığa sahip olan kişilerin özel eğitimler alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra davranış analizi gibi farklı eğitim modelleri uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra duyu eksiklikleri olacağı için kişilerin duyu bütünleme terapisi adı verilen eğitimleri de alması gerekmektedir.
Otizmin tek bir tedavi yöntemi yoktur ve genellikle tedavi çocuğun gereksinimlerine göre ayarlanır. Küçük yaşlarda yoğun ve sürekli eğitim programları ve davranış terapileri çocukların kendine bakabilme, sosyal ve iş yetileri kazanabilmesine yardımcı olur.
Otizmin nedeni halen kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik olduğundan kuşkulanılıyor. Henüz otizm geni bulunmasa da uzmanlar bir yandan çevre kirliliği, kimyasal maddeler gibi çevresel faktörlerin de otizmi tetiklediğini düşünüyorlar.
Çocuklara balık yağının düzenli aralıklarla verilmesi, bu takviye gıdanın tüm faydalarından yararlanılması için oldukça önemlidir. Genellikle günde bir kere tüketilmesi önerilen balık yağlarının, tok karnına çocuklara verilmesi gerekir. Tok karnına alınan balık yağı, besleyici unsurların daha iyi emilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri