Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Açlık ve uyku sırasında ise; karaciğerde glikojen yıkımı; pankreasta glukagon sentezi; yağ hücrelerinde yıkım; kasta da oksidatif metabolizma artar. Bu yüzden uzun süreli açlık dönemleri oluştuğunda glisemik kontrolün sağlanması, kan kolesterol değerlerinin düşmesi ve yağ yakımının artması beklenmektedir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Yıllardır dikkat edilerek tüketilen çayın kalbi koruduğu, inme riskini azalttığı ve kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı. Hollanda National Institute of Public Healt and the Environment tarafından yapılan bir araştırmada düzenli siyah çay tüketimi ile inme riskini düşürdüğü belirlendi.
İlgili 31 soru bulundu
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Bol bol balık tüketilmelidir. Tahıl, taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durulmalıdır.
Sağlıklı bir diyet sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak ve bazı durumlarda ilaç desteğine başvurmak yüksek kolesterol değerlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Fasulye, bakla, bezelye, mercimek yani kısacası baklagiller içeriğinde bulunan lif sayesinde kolesterol düşürmeye yardımcı olur.
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli sporu hayatınıza katmak kolesterol seviyenizi dengeleyerek sağlıklı bir hayata kavuşmanızı sağlar. Spor yaptıkça iyi kolesterol HDL artıp, kötü kolesterol LDL azalır. Günlük veya haftada en az 4 kez 30 dakikalık yürüyüşlerse kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Stres: Kişinin sürekli stres altında olması, yüksek kolesterol de dâhil olmak üzere birçok sağlık sorununun gelişmesine yol açabilir. Yapılan bazı çalışmalar kronik stresin kötü kolesterol denilen LDL'nin düzeyini yükselttiğini, iyi kolesterol olan HDL'yi ise düşürdüğünü göstermiştir.
Kolesterol hayvan hücrelerinin duvarında, steroller ise bitkilerin duvarında bulunur. Bu benzerlikten dolayı bu maddeyi yediğiniz zaman kolesterol bağırsakta emilmez ve dışkı ile vücuttan atılır.
Americano, mocha veya kahve makineleri tarafından yapılan diğer içecekler dahil olmak üzere üç ila beş fincan espresso kahve içmek, kolesterolü erkeklerde 0,16 mmol/L ve kadınlarda 0,09 mmol/L yükseltti. Filtre kahve erkeklerde artışa neden olmazken kadınlarda 0.11 mmol/L artışa neden oldu.
Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden günde 2-3 adet ceviz içi veya 15-20 adet fındık tüketilebilir. Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tam yağlı olanlarının yerine yarım yağlı veya light olanları tercih edilmelidir.
Beyaz veya rafine edilmiş tahıllardan yapılan ekmek, LDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir. Bazı ekmek çeşitleri, doymuş yağ içeren süt, tereyağı veya yumurta gibi hayvansal ürünler içerir. Doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerse genellikle çok miktarda kolesterol içerir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır. Bunun yanında kötü LDL kolesterolü ve vücuttaki iltihabı da azaltmaya yardımcı olur.
Ceviz Yiyerek Kolesterolünüzü Düşürün!
Bunu yapmak, koroner kalp hastalığı riskini de azaltabilir. 2002'de yapılan bir araştırmada, ceviz gibi kabuklu yemişlerin ani kalp krizine bağlı ölüm riskini azalttığı sonucuna da varılmıştır.
Sirkenin düzenli tüketimi kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını düşürür. Böylece, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalma görülür. Sirke bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir ve tümörleri küçültebilir.
İbrahim Saraçoğlu'na göre kolesterolü düşürmek için maydanoz limon kürü içilmelidir. C vitamini açısından yüksek olan limon ve maydanoz, kanda yükselen kolesterolü düşürecektir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını düşürür; kolesterolü dengeler. Kanser riskini azaltır. Antioksidan etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri