Gümüş yanaklı balon balıklarının boyları genellikle 4 cm kadar olmasına rağmen kayıt edilen en uzun boylu balık 11 cm olarak ölçülmüştür. Bu balığın kayıtlara geçen kütlesi ise 7 kg'dır. Gümüş yanaklı balon balıkları 100 metreye kadar olan derinliklerde kumlu veya çamurlu zeminlerde yaşar.
Balon balığı avcılığının desteklenmesi için Resmi Gazete'de yeni karar yayımlandı. Bundan sonra öldürülen balon balıklarının kuyrukları için 12,5 lira ödeme yapılacak. Buna göre 1/1/2022 tarihinden geçerli olmak üzere balon balığının kuyruğunu teslim edenlere 12,5 liraya kadar ücret ödenecek.
Balon balığının Akdeniz'de şu ana kadar kaydedilmiş nadir doğal avcısının sayıları hızla azalan Caretta caretta olduğu belirlendi. Baskın tür olarak çok hızlı çoğalan ve yerel türleri tehdit eden balon balıklarını inceleyen altı bilim insanı, “Akdeniz'de en büyük yırtıcı (predatör) kabul edilebilir.
2000'li yılların başlarında Akdeniz'de görülmeye başlanan bu balıkların, 5 türü bulunuyor. Akdeniz'de balon balığını yiyen predatör tür bulunmaması nedeniyle, bu tür oldukça tehlikeli bir hale geldi.
Balon balığı Türkiye'de Ege bölgesi, Marmara bölgesi ve Akdeniz bölgesinde yaşayan bir balık türüdür. Balon balıkları ılık sularda yaşamaktan hoşlanan bir deniz canlısı olarak ifade edilmektedir. Bu balıklar bir tehdit algılayınca şişerek tepki vermektedirler.
İlgili 16 soru bulundu
Sağlıklı ve bilinçli şekilde balık tüketimini desteklemek için; balon balıklarının riskleri nedeniyle ülkemizde 2 türünün Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus karaya çıkarılması ve satılması yasaktır.
Prof. Dr. Gökoğlu, "Bu sezon denize girerken endişeli olanlar hiç düşünmesinler. Bugüne kadar balon balığı kimseye saldırmadı.
Temelde yosunlar, yumuşakçalar, süngerler, mercanlar, denizyıldızları ve deniz kestaneleri ile beslenen bu balon balığının ağırlığı 1,6 kiloyu bulabilir. Ortalama ömrü ise 10 yıldır.
Balon balığının sivri dikenleri herhangi bir avcıya temas ettiğinde avcıyı ölümcül hale getirebiliyor. Bu yüzden balon balığına çıplak el ile dokunmamalıyız. Çünkü balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü olarak tanımlanıyor.
Hem deniz için hem de sokak hayvanları için büyük tehlike. Zehirli ve istilacı bir tür olan balon balığının zehri siyanürden 200 kat etkili. Türkiye'de de birçok zehirlenme vakası yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı bunun önüne geçmek için balon balığının kuyruğunu satın alıyor.
Balon balıklarının karaya çıkarılmasının kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Erkan, “Tüketilmesini kesinlikle önermiyoruz. Çünkü ölümler duyuluyor, görüyoruz maalesef. Biz bu balıktaki tetrotoksin maddesinin balıktan izole edilip başka alanlarda kullanımı adına çalışmalar yürütüyoruz.
Akdeniz'de istilacı denizel biyotalarını ele alan yeni bir derlemede, doğu havzasının Süveyş Kanalı'na yakınlığı ve yoğun deniz trafiği nedeniyle istilacı türler için hâlâ gözdebir yer olduğu yaklaşık 955 türden bahsedilmektedir.
Son zamanlarda Türkiye denizlerinde de görülen ve istilacı bir tür olduğu ifade edilen zehirli balon balığı, oldukça tehlikeli bir tür. Japonya'da tüketilen bu balığı ise sadece özel sertifika alan şefler, hazırlayıp pişirebiliyor.
Balon balığı, keskin ve güçlü diş yapısıyla tenekeyi kraker yer gibi yedi. O anları kaydeden Dursun, 'Korkunç' diye nitelendirdiği olay hakkında, “İnanılmaz büyük bir balon balığı yakaladık. Bunu yakalarsanız asla ve asla parmağınızı ağzına sokmayın. Çok dikkatli olun” uyarısında bulundu.
Balon balığı olarak bilinen bu tür Kızıldeniz'den Doğu Akdeniz ve Türkiye sularına giren balık zehirlidir. Bu nedenle yemeyiniz. Balığın bazı özellikleri aşağıdadır.
Gümüş yanaklı balon balıklarının boyları genellikle 4 cm kadar olmasına rağmen kayıt edilen en uzun boylu balık 11 cm olarak ölçülmüştür. Bu balığın kayıtlara geçen kütlesi ise 7 kg'dır.
Balon balığının zehri miktar olarak toplu iğne başı kadar ama bu balıkları tüketmek hatta onlara dokunmak bile ölüme neden olabiliyor.
Daha büyük bir balığın yüzgeçlerini rahatlıkla parçalayabilir bu yüzden türe özgü bir akvaryum en iyisidir ama yine de otocinclus gibi diğer bazı balıklarla beslemeyi deneyebilirsiniz. Cüce puffer için yoğun şekilde bitkilendirilmiş bir akvaryum gereklidir.
Bu istilanın durdurulabilmesinin tek yolu vardır. Büyük balık Miktarının arttırılmasıdır. Çünkü, Balon Balıkları büyük balık baskısından aşırı rahatsız olarak büyük balık sürülerinden ve özellikle Akya sürülerinden uzak durmaktadır.
Srilanka'dan Endonezya'ya kadar uzanır. Üreme: Üretilmesi zordur. Acısuda kum veya taşın üstüne yumurta dökerler, yumurtaları erkek korur. Yavrular 5-6 gün içinde yumurtadan çıkarlar.
Diğer balon balığı türleri için avcılık yasak olup bu türlere ait olan kuyrukların getirilmesi durumunda destekleme ödemesi yapılmaz. b) Ek-2'de yer alan balon balığı kuyruğunun 1.000.000 adet'e kadar (1.000.000 adet dâhil) her bir adedi başına beş Türk Lirası destekleme ödemesi yapılır.
Balon Balığı her şeyi deneyip artık yapacak bir şeyi kalmadığı zaman kendini şişirir. Kendini şişirerek korumaya çalışır. Biraz daha büyük gözükmek deniz yaşantısında çok büyük bir avantajdır. Denizde 1 cm büyük olan küçük olana karşı ölümcül bir üstünlük sağlar.
Balon balığının içerdiği toksin, insanda önce kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü ve felce hatta ölüme neden oluyor.''
Hint Okyanusu kökenli olan balon balığının şu an bulunduğu sularda üst bir predatör tür bulunmaması sebebiyle de çoğalarak denizlerimizi istila etmesi önlenemiyor.
Balon balıklarının, kıyıdaki balık atıklarına veya yem olarak gördüğü küçük balığın peşinden gelmiş olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Gökoğlu, deniz dibinde yaşayan büyük türdeki balon balıklarının kıyıya yaklaşmasının, her zaman görülecek bir durum olmadığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri