Tıbbi durumlar: İnsomnia'ya neden olan tıbbi hastalıklar arasında kronik ağrı, kanser, diyabet, kalp hastalığı, astım, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), aşırı aktif tiroid, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığı sayılabilir.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Kişilerin yeterli uykuyu alamaması ya da uyku sürecini verimli geçirememesi, birçok fizyolojik ya da psikolojik problemden kaynaklanabilir. Bunlar genetik kökenli, altta yatan başka hastalıkların sonucuna bağlı, uygun olmayan alışkanlara bağlı veya “idiopatik” denilen yani sebebi bilinmeyen nedenlere bağlı olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Akut uykusuzluk tedavisinde sıklıkla benzodiazepin grubu ilaçlar ve zopiklon (Imovane) tercih edilir. Kronik uykusuzluk tedavisinde ise günümüzde klasik uyku ilaçları yerine antidepresanlar kullanılmaktadır. Benzodiazepinler: Uykuya dalma süresini kısaltır, uyku sırasında uyanmayı önlerler.
5) Ender Saraç'tan Sağlıklı Uyku Kürü
Uykusuzluk problemi yaşayanlar için Ender Saraç bir kür önermektedir. Bu kür için 1 tutam papatya, 1 kaşığı anason, 8 yaprak melisa, 1 çay kaşığı rezene gereklidir. Tüm bitkileri bir demlik içinde demleyin ve uyumadan için.
Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. İşte uykusuzluğa yol açabilecek 5 vitamin eksikliği: B12 vitamini: Uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşen.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Uyku uzmanı Winter, en baştaki hikayede olduğu gibi eve yorgun halde gelip uyuyamadığımızda, sirkadiyen ritmimizin bozulmuş olabileceğini sözlerine ekliyor. Uyku düzenin geleneksel bir uyku düzeninden iki saat veya daha fazla geciktiği bir sirkadiyen ritim bozukluğu olan gecikmiş uyku fazı sendromunu işaret ediyor.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Dalma bozukluklarına yol açabilecek yaygın nedenler arasında şunlar yer alıyor: Stres ve yorgunluk, fiziksel veya psikiyatrik hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, aşırı kahve tüketimi veya gece yatış saatlerine yakın kahve tüketimi, değişken çalışma saatleri, kullanılan bazı ilaçlar, beslenmeye ilişkin sorunlar, ...
UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI VE TARİFLERİ
Uyku getiren çaylar rezene, anason, çarkıfelek, melisa, papatya, kediotu, limon otu ve manolya kabuğudur.
Bitki çayları faydalı içerikleri sebebiyle içenleri sakinleştirir ve huzurla uykuya dalmalarına yardımcı olur. En iyi 5 bitki çayı papatya, çarkıfelek, nane, lavanta ve kediotu çayı olarak listelenebilir. Bu çaylar uyku sorunlarını gidermek ve kaliteli uyku uyumak için tercih edilir.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU: Herkes zaman zaman endişe duyabilir. Ancak anksiyete bozukluğunda uykuya dalma, sabah uyanma veya tekrar uykuya dalmakta sorunlar yaşanabilir.
Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri