Kolon ve rektum kanseri olarak bilinen kolorektal kanserler ile yemek borusu, mide ve ince bağırsak kaynaklı kanamaları belirlemek için kullanılan dışkıda gizli kan testi, hayati önem taşıyor. Özellikle nedeni bulunamayan demir eksikliğine bağlı kansızlığı olanlarda da dışkıda kan testi tarama amacıyla kullanılıyor.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kan tetkikleri ile tümör belirteçlerinin takibi (CEA, Ca19.9) sadece bağırsak kanseri tanısı almış ve tedavi olan hastaların takibinde kullanılmaktadır.
Dışkılama yaparken ağrı duyma ve zorlanma, demir eksikliğine bağlı kansızlık, kilo kaybetme ve karın bölgesinde kitle oluşumu da kolon kanseri ile ilgili bulgulardır.
İlgili 27 soru bulundu
Kolon kanseri ilk nereye sıçrar? Kolon kanseri genellikle ilk olarak kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda başlar. Ancak, kanser hücreleri zamanla çevre dokulara ve organlara yayılabilir.
Kolon kanserinin teşhisi nasıl konulmaktadır? Kolon kanserlerinde tanı, hastalıktan şüphelenilmesi ve kolonoskopik tetkik ile konulur. Görülen kanserden biyopsi (parça) alınır ve patolojik incelemenin de doku tanısını teyit etmesi ile kesinleşir. Kanserlerin erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Kolon ve rektum kanseri olarak bilinen kolorektal kanserler ile yemek borusu, mide ve ince bağırsak kaynaklı kanamaları belirlemek için kullanılan dışkıda gizli kan testi, hayati önem taşıyor. Özellikle nedeni bulunamayan demir eksikliğine bağlı kansızlığı olanlarda da dışkıda kan testi tarama amacıyla kullanılıyor.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
CEA kaç olursa tehlikeli? CEA 3 ng/mL'den yüksek olursa tehlikeli kabul edilir. Kanser türlerinin birçoğunda bu değerin üzerindedir. Fakat enfeksiyon, siroz, sigara, inflamatuar bağırsak hastalığı da CEA seviyesini 3 ng/mL'den yükseltebilir.
Sonuç: Pek çok hastalıkta yükselen CRP ve MDA, kolon kanserinde de serumda yüksek düzeyde bulunmaktadır.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
İlaveten, kanser dışı rahatsızlıkların bazen anormal test sonuçlarına neden olduğu da unutulmamalıdır. Ve diğer durumlarda, kan testi sonuçları normal olsa dahi kanser mevcut olabilir.
Dışkılama sonrası rahatlayamama, karın ağrısı (özellikle sol alt taraflarda) ile aşırı gaz ve şişkinlik diğer belirtilerdir. Kalın bağırsağın sağ tarafında (ince bağırsakla birleştiği bölgeye yakın bölgelerinde) en sık görülen belirtisi dışkı ile birlikte gizli (fark edilmeyen) kan kaybıdır.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor
Tümör belirteçleri, değişik kanserlerde farklı olabildiği gibi, bir kanserde birden fazla ve değişik miktarda görülebilmektedir. Bu belirteçler yapılacak olan kan, idrar ve tüm vücut sıvıları testi ile tespit edilebilmektedir.
Genel olarak kişilere yapılacak olan cea kan testi sonucunda rektum kanserinin tanısı için oldukça önemlidir. Bu test genel olarak kişilerde bulunan kolon kanserinin teşhisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Kişilerde bulunan karaciğer ve akciğer kanseri de genel olarak cea kan testi sayesinde anlaşılır.
Kalın bağırsak kanseri, en sık bağırsağın sol tarafında yani inen kolon ve kalın bağırsağın son bölümü rektum denilen kısmında görülür.
Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir.
Hemoroid hastalığının rektum ve kolon kanseri ile bir ilişiği yoktur fakat özellikle makatta oluşan kanamalar, o bölgede yaşanan ağrı rektum kanserinde de görülmektedir.
Kolon kanserinin erken taranması için yapılan testler; Kolonoskopi, Dışkıda gizli kan bakılması, Bilgisayarlı tomografi (BT) kolonografisi, Fleksible sigmoidoskopi, Dışkıda DNA testleridir..
Kolon kanserinin hiçbir belirti vermeden de ortaya çıkabildiğini belirten Uzm. Dr. Ebru Karcı, “Kolon kanserinde tümörün bulunduğu yere göre değişik belirtiler görülebilir.
Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak. Olası kanser öncesi formların rutin tarama ile saptanması, kanserin yayılmasını erken evrelerinde durdurabilir ve hayat kurtarabilir.
Kolon Kanserini Tetikleyen Besinler;
Şeker hastalığı: Diyabet ve insülin direnci olan kişilerde kolon kanseri riski artar. Obezite: Obez olan kişilerde, normal kilo olarak kabul edilen insanlara kıyasla kolon kanseri riski ve kolon kanserinde ölüm riski yüksektir. Sigara: Sigara içenlerin kolon kanseri riski artabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri